Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A helyi közösségek felzárkózását segíti a megyei önkormányzat

Életvezetési és adósságkezelési tanácsadás valamint a családi életvitelre nevelés is részét képezi annak a közösségi együttműködést erősítő rendezvénysorozatnak, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat indított. Eddig Hajdúhadházon, Hajdúsámsonban és Létavértesen tartottak ilyen programokat.

A rendezvények témáját a hátrányos helyzetű célcsoportok – mélyszegénységben élők és romák, idősek, gyermekek, nők, fogyatékkal élők – igényeinek megfelelően állítják össze. Így olyan problémák megoldásában segítenek, amelyekre az érintett célcsoportoknak leginkább szüksége van. Ennek alapján életvezetési és adósságkezelési tanácsadást tartanak, a családi életvitelre nevelés, és a pénzügyi integráció is szerepel a témák között. Összhangban a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia (MNTFS) által meghatározott beavatkozási irányokkal.  

Eddig Hajdúhadházon, Hajdúsámsonban és Létavértesen szerveztek közösségi együttműködést erősítő rendezvényeket októberben és novemberben. Hajdúhadházon a helyi igényekhez tervezve életvezetési- és egészség-megőrzési tanácsadás, szemléletformálás, a tradicionális szerepekből való elmozdulás és családi munkamegosztás volt a kiegészítő tanácsadások témája. Hajdúsámsonban az önérvényesítés fejlesztése, az asszertivitás, a család és munka szerepe a nők életében, valamint az esélyegyenlőség biztosítása a vállalati gyakorlatban került fókuszba. Létavértesen a család, mint legfontosabb társadalmi egység, testi-lelki egészségnevelés, a mentálhigiéné, háztartásvezetés, adósságkezelés szolgáltatás területén hallhattak előadásokat a résztvevők.

A rendezvények programelemeként a jelenlévők saját problémáik kezelésére egyéni tanácsadásokon is részt vehettek. Ezek témái az életmód és az életvezetési programok voltak, a szülőknek a gyermekneveléssel és a családi élet más problémáival kapcsolatban, az óvodában jelentkező problémákról, a gyermek eltérő fejlődéséről, az életkori változásokról tartottak tanácsadást. Információt nyújtottak a számukra elérhető szolgáltatásokról, a különböző jogokról, a szociális rendszer működéséről, ügyintézésben történő segítségnyújtásról, a különböző szolgáltatások eléréséről és a krízisintervencióról.

A nyilvános program keretében a problémák közösségi szintű megbeszélésre is lehetőség nyílik, elősegítve azok feltárást és megoldását. Ilyen lehet a foglalkoztatási problémák helyi szintű kezelése, a térségi munkaerő-áramlás optimalizálása, a lakosság helyben tartása. Ugyancsak kihívás a humánszolgáltatások újraszervezése, a szegregáció, a negatív megkülönböztetés, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatási esélyeik javítása, a közszolgáltatásokhoz és az egészségügyi szolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférés. Ez utóbbiak vizsgálatát a helyszínen kitölthető kérdőív is segíti, melynek tartalma hozzájárul majd a projekt által tervezett Szolgáltatási Út Térkép elkészítéséhez. A jelenlévők a regisztrációnál elhelyezett véleményládában is megoszthatták véleményüket a településük és térségük problémáiról.

A közösségi együttműködést segítő rendezvénysorozat a “Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan Hajdú-Bihar megyében” című EFOP-1.6.3-17-2017-00018 azonosítószámú projekt keretében történik. Évente 4, a teljes projektidőszak alatt pedig 12 eseményt rendeznek. A 2018. évi programokat megbízás keretében a Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesülete szervezi. Az alkalmak úgy épülnek fel, hogy támogassák, elősegítsék a projekt keretében létrehozott munkacsoportok és a Megyei Felzárkózási Fórum által meghatározott beavatkozási irányokra vonatkozó javaslattételt. A rendezvénysorozat 2018. december 12. Hosszúpályiban folytatódik.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: