Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nagy sikerrel zárult a kabai kiállítás

A furtai hímzést és a kabai meteorit másolatát is bemutatták azon az egyhetes kiállításon, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat rendezett Kabán a Megyenaphoz kapcsolódva. A tárlat mellett fotókból készült vetítést is tartottak, a helyi iskolások pedig múzeumpedagógiai órákon vehettek részt.

Idén Kaba adott otthont Hajdú-Bihar Megye Napjának, november 22-én. Az eseményhez kapcsolódva egyhetes kiállítást rendezett a városban a megyei önkormányzat. Ennek során bemutatták a furtai hímzést, a komádi vászonhímzést, a debreceni női kisbunda hímzésmintájával készített viseleteket, illetve lakástextíliákat is. A tárlatot nádudvari fekete kerámiák, és debreceni kerámiák, valamint debreceni mézeskalácsok is színesítették, de a Kabai meteorit másolata is szerepelt a megtekinthető tárgyak között. (Az eredeti meteorit a Debreceni Kollégiumban látható.) A közvetlenül nem kiállítható tárgyakat pedig roll-upokon mutatták be. 

Az esemény részeként vetítést rendeztek a Kabai Települési Értéktár elemeit bemutató fotókból, de a látogatók lapozgathatták a „hungarikum” asztalra helyezett kiadványt. Kipróbálhatták a „Hungarikum” társasjátékot, valamint fa puzzle játékból maguk is kirakhattak két hungarikumot, a táncház módszert, és a Hollókői ófalut. A kiállításhoz kapcsolódóan minden nap más-más témában múzeumpedagógiai órákat is tartottak, amelyeken a település felső tagozatos iskolásai ismerkedhettek a helyi értékekkel. Így volt szó a „Kabai gyógyvízről”, a „Chili Hungária Manufaktúra” tevékenységéről, a „Kabai székelykapuról”, a „Kabai meteoritról”, és a „Kabai Városházáról” is. A múzeumpedagógiai órák során a diákok játékosan, a megszokottól eltérő módon szereztek új ismereteket.

A kiállításhoz kapcsolódva kézműves bemutatók és foglalkozások is zajlottak. A résztvevő iskolás csoportok betekintést kaptak a hímzés, a fafaragás, a korongozás, a nemezelés és a mézeskalács díszítés művészetébe. A foglalkozásokon a hagyományos iskolai módszerektől eltérő módon ismerkedhettek a tanulók a népi mesterségeket. A múzeumpedagógiai órákon és a kézműves foglalkozásokon aktívan résztvevő diákok megyei értéktár logóval ellátott ajándékot (vízhatlan mobiltelefon tok, nyakba akasztható pénztárca, naptár, könyvjelző, szövegkiemelő, műgyanta matrica, karra, lábra tehető láthatósági csík) kaptak.

A „Hajdú-Bihar megye az értékek otthona” című kiállítás megszervezésére 1 millió forintot nyert a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat az Agrárminisztérium HUNG-2018 pályázatán. 

Az eseményről további képeket láthatnak az alábbi linkeken:

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: