Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szándéknyilatkozat a Debreceni Agglomerációs Fejlesztési Tanács létrehozásáért

Húsz Hajdú-Bihar megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település Debrecen vezetésével létrehozta a Debreceni Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot. Az országban egyedülálló testület hangolja össze az együttműködésben részt vevő települések gazdasági, oktatási, kulturális és turisztikai fejlesztéseit. Az érintett települések polgármesterei, valamint a térség országgyűlési képviselői közös szándéknyilatkozatot fogadtak el a testület megalakítására szerdán Debrecenben.

Csaknem 600 milliárd forint befektetés és több mint 6 ezer új munkahely létrejöttét jelentették be Debrecenben 2014 és 2018 között. A gazdasági fejlődés nem csak Debrecen, hanem az agglomerációjába tartozó települések számára is lehetőséget teremthet az előre lépésre. Ehhez szükséges összehangolni a térség településeinek fejlesztési elképzeléseit.

A hatékony együttműködés érdekében kezdeményezte a Debreceni Agglomerációs Fejlesztési Tanács létrejöttét Papp László, Debrecen polgármestere. A testület lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy kialakuljon egy minden résztvevő számára előnyökkel járó együttműködés a településfejlesztés, a gazdaságfejlesztés, az oktatás, a kultúra és a turizmus területén. Debrecen gazdaságfejlesztési szervezetén, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központon keresztül kész megosztani tapasztalatait az együttműködésben résztvevőkkel. 

A Debreceni Agglomerációs Fejlesztési Tanácsban a térség meghatározó településeinek polgármesterei, országgyűlési képviselői, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat vezetői vitathatják meg, hogy milyen eszközökkel és szerepvállalással képesek elérni céljaikat.

A tanácskozáson Debrecen Megyei Jogú Város vezetése mellett a térség 20 településének polgármesterei, 7 országgyűlési képviselője, valamint a  Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke szándéknyilatkozatot fogadott el teljes egyetértésben a Debreceni Agglomerációs Fejlesztési Tanács létrehozására.

Debrecen mellett a következő települések vesznek részt az együttműködésben (ABC-sorrendben):

1. Balkány

2. Balmazújváros

3. Berettyóújfalu

4. Bocskaikert

5. Derecske

6. Ebes

7. Hajdúböszörmény

8. Hajdúhadház

9. Hajdúnánás

10. Hajdúsámson

11. Hortobágy

12. Mikepércs

13. Nagykálló

14. Nyírábrány

15. Nyíradony

16. Nyírbogát

17. Püspökladány

18. Téglás

19. Újfehértó

20. Vámospércs

Résztvevő országgyűlési képviselők:

Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László, Bodó Sándor, Vitányi István, Tiba István, Simon Miklós.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: