Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Elkészültek a debreceni Latinovits Színház belsőépítészeti tervei

A részletes pályázatot is elfogadta a Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottsága és megítélte a támogatást a Latinovits színház befejezésére. A döntésről szóló tájékoztatón bemutatták a színház belsőépítészeti terveit is.

A június 3-i tájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: 2018. július közepén jelentették be, hogy a Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottsága döntése értelmében a Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészek számára című, valamint a Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című projektek megvalósíthatók.

Akkor a testület arról döntött, hogy pályázók részletesen is kidolgozhatják pályázatukat: elkészíthetik az épület belsőépítészeti terveit, megtervezhetik a kulturális programokat, elkészülhet az ütemezés és a részletes költségvetés. A részletes dokumentumot határidőre, 2019. február 28-ra benyújtotta a debreceni önkormányzat a döntéshozóknak, akik megvizsgálták az anyagot.

2019. május 17-én megérkezett a hivatalos értesítés, miszerint a projektek elnyerték a megpályázott támogatást, összesen nettó 17.667.726 eurót, amelyből Debrecen nettó 12.909.382 eurót használhat fel pályázati céljaira. 

A két, egymással szorosan összefüggő kulturális projekt összesen négy elemből áll:

  • Kulturális Inkubátor létrehozása, amelynek célja a színházi kultúra megerősítése;
  • Képzési Központ és Értéktár létrehozása, amelynek célja összművészeti képzési lehetőségek biztosítása, valamint a közös kulturális értékek megőrzése és bemutatása;
  • Közös magyar-román kulturális programok megszervezése (pl. kulturális táborok, színházi előadások cseréje, színházi videóarchívum készítése, szakmai konferenciák és kiadványok);
  • Nagyváradon a Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad Kulturális Folyóirat által üzemeltetett Kulturális Központ felújítása.

Magyar oldalon az infrastrukturális fejlesztéseket Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata hajtja végre, míg a közös kulturális programok megszervezése a Csokonai Színház feladata.

A döntés azt is jelenti, hogy már a szerződéskötéssel párhuzamosan el lehet kezdeni a legsürgősebb közbeszerzések lebonyolítását annak érdekében, hogy minél hamarabb elindulhassanak a kivitelezési munkálatok és az eszközbeszerzések, amelyek a Latinovits Színház teljes belső felújítására irányul. 

A Debrecen belvárosában létrejövő új kulturális komplexum működtetése és tartalommal való megtöltése a Csokonai Színház hatáskörébe tartozik: az épület átadását követően olyan programok megvalósítását tervezik már a projekt keretében, amelyeket hosszú távon – a projektzárást követően is – folytatni tudnak, tovább gazdagítva ezáltal a város kulturális kínálatát.

A Latinovits színház befejezése és az ott megvalósuló programok összköltségvetése a két pályázatban nettó 12.909.382 euró, amelyből a debreceni önkormányzat és a Csokonai Színház által vállalt teljes önerő összege nettó 645.598,44 euró.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő is jelen volt az eseményen, aki úgy fogalmazott: „nem kérdés, hogy Debrecennek kell két színház”. Szerinte a Csokonai Színház mind a kamara, mind a stúdió-előadásait a célra nem igazán alkalmas helyen játssza. Szükséges továbbá egy újabb oktatási bázis Budapest és Kaposvár mellett, ahol posztgraduális képzés nyújtható a Kárpát-medencei magyar nyelvű színjátszáshoz kötődő szakemberek számára. Kósa Lajos hozzátette: a Latinovits része lesz egy orfeumnak nevezett terem is, ahol a nézők kötetlenebb formában, asztal mellett, egy pohár borral a kézben tekinthetnek meg pl. egy zenés előadást. A mostani pályázatból azonban erre nem lesz forrás, de bízva a kormány támogatásában a tervek szerint 2021-re ezzel is elkészülnek.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is részt vett a sajtótájékoztatón, aki hangsúlyozta: a megyei önkormányzat egy külön döntéssel, egy úgynevezett zászlóshajó projekt keretében támogatta a Latinovits Színház megépítését, és támogatja végig a beruházást, hogy a befejezés is a megvalósuljon a közeljövőben.  Elmondta továbbá, hogy a szomszédos Bihar megyében 150 ezer magyar él, a hagyományőrzést, a kulturális kapcsolatok ápolását, fejlesztését is célzó román-magyar határmenti együttműködési program során több nagyváradi színházi-múzeumi fejlesztés megvalósul. Ezeknek az úgynevezett ROHU-s forrásoknak a Hajdú-Bihar megyei települések is haszonélvezői pl. különböző kapcsolatok tovább építése, hagyományok ápolása tekintetében, hiszen több településnek is kiemelt projektje van (többek között Fülöp, Komádi). Tasi Sándor külön kiemelt egy másik nagy projektet, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház felújítását, melyet a megyei önkormányzat szintén támogat. Az uniós szabályok értelmében ugyanis minden projekthez a megyei önkormányzat támogatására is szükség van. 


Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója pedig az eseményen azt hangsúlyozta: abban bízik, a fiatalabbak is szívesen járnak majd a Latinovits Színházba. Szerinte itt ez a generáció is megtalálja a lehetőséget arra, hogy a kultúrából táplálkozzon.

A tájékoztatón a belsőépítészeti terveket is bemutatták. A cél, hogy  nézőtér minden egyes pontjáról a színpad minden egyes pontja mindig tökéletesen belátható legyen.  


A Latinovits Színház kivitelezésére irányuló közbeszerzés előkészítése folyamatban van. Sikeres közbeszerzési eljárást követően akár már idén megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. A színház várhatóan a 2021/22-es évadban megnyílhat.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: