Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Fontos fejlesztések valósultak meg a Keleti-főcsatornán

A felújítás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program által jött létre, hárommilliárd forintból.

A Keleti-főcsatorna a Tiszántúl, az ország egyik legaszályosabb területének vízgazdálkodási gondjai enyhítésére létrehozott Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer része. A főcsatorna 200 ezer hektár föld öntözését, valamint több mint 9 ezer hektár tógazdaság és vizes élőhely létesítését teszi lehetővé, mindemellett kiemelt fontosságú ivóvízbázis. 

A több mint hatvan éves üzemelés következtében azonban felújításra szorult. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi partnereként sikeresen pályázott az üzemeltetésébe tartozó Keleti-főcsatorna felújítására. A munkálatok során megtörtént:

        A Keleti-főcsatorna torkolati szakaszának a kotrása

        Hordalék és uszadékterelő építése a Keleti-főcsatorna tiszai torkolatánál

        A Tiszavasvári beeresztőzsilip rekonstrukciója

        Balmazújvárosi bukó gépészeti felújítása

        Új duzzasztó műtárgy építése Hajdúszoboszlónál

        Új vízleadó zsilip építése Bakonszegnél

        K-VII–Kösely vízleadó útvonal rekonstrukciója.

A „Komplex Tisza-tó Projekt” II. ütemének záró rendezvényét szeptember 12-én, Bakonszegen tartották, ahol Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője mutatta be a beruházást. Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke és Gara Péter, Bakonszeg polgármesterének köszöntője után pedig Kocsi Mihály, a kivitelező KÖTIVIÉP’B Kft. ügyvezető igazgatója ünnepélyesen is átadta a projektet Bara Sándornak, a TIVIZIG igazgatójának. 


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: