Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Társadalmi vállalkozásokat segít a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

A magyarországi Hajdú-Bihar megye, a németországi Saalekreis, a horvátországi Duga Resa, valamint az olaszországi Piedmont régió szakemberei közösen dolgoznak a társadalmi vállalkozások támogatási és finanszírozási modelljeinek fejlesztésén egy újonnan induló projekt keretében.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Az Interreg Central Europe program, illetve a magyar állam társfinanszírozásában megvalósuló DelFin projekt első megyei szakértői ülését 2019. szeptember 5-én rendezték meg a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Bocskai-termében. A projekt kiemelt célja, hogy a vidéki régiókban népszerűsítse a társadalmi vállalkozási működésformát, fejlesztve ezáltal a gazdasági és társadalmi innovációt.

A projekt két magyar partnere az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. A szakmai találkozó alapvető célja egy jól működő, az érintettek rendszeres szakmai kapcsolattartását jelentős mértékben segítő szakértői csoport kialakítása volt, mely alapul szolgál a projekt céljainak hatékony és eredményes megvalósításához.  

A projekt elsődleges célkitűzése a tématerületet érintő nehézségek kezelése, különös tekintettel arra a tényre, hogy Európa vidéki régióinak olyan komoly társadalmi kihívásokkal kell szembenézniük, mint az értelmiségi munkaerő hiánya és/vagy elvándorlása, a munkanélküliség, valamint a társadalom elöregedése. 

A 2019. április 1-én induló és 2021. március 30-ig tartó projekt finanszírozására 1,9 millió Eurós (mintegy 620 millió forintos) keretösszeget biztosít az Interreg Central Europe program az Európai Regionális Fejlesztési Alap részeként, melyből a megyei önkormányzat költségvetése 199.176 EUR (mintegy 64 millió Ft).

Az első szakértői ülés sikerét a társadalmi vállalkozások szegmensében aktív szereplők részvétele biztosította. A két magyar partner munkáját az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Belügyminisztérium, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Debreceni Egyetem, a Széchenyi Programiroda, valamint a térségben elkötelezetten tevékenykedő társadalmi vállalkozások (Fény Felé Alapítvány, Speciális Szükségletűekért Alapítvány, Baptista Tevékeny Szeretet Misszió, Folyási Boróka Kertészeti Szolgáltató Szociális Szövetkezet, Baktalórántháza és Térsége Regionális Szociális Szövetkezet, Kengyeli Mezőgazdasági Szociális Szövetkezet, Fabula Alkotóház) segítik. 

A projekt keretében a partnerek munkaüléseket szerveznek elsődlegesen az önkormányzatok és a pénzügyi szervezetek számára a tapasztalatcsere és az ismeretek bővítése céljából. A vidéki társadalmi vállalkozások számára kidolgoznak és összeállítanak egy, a jó gyakorlatokat bemutató eszköztárat, illetve olyan akcióterveket, amelyek biztosítják a projekt eredményeinek fenntarthatóságát és népszerűsítését.  

További információ:

Karácsonyi Judit, projektmenedzser

judit.karacsonyi@hbmo.hu

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/DelFin.html


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: