Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Fókuszban a társadalmi vállalkozások: tények, igények, lehetőségek

Széles körű nemzetközi találkozó keretében ismerkedhettek meg a DelFin projekt európai partnerintézményeinek képviselői sikeres magyar társadalmi vállalkozások tevékenységeivel, de képet kaphattak a területet érintő kihívásokról, az elérhető támogatási formákról, az aktív hazai szakmai közösség feladatairól, eredményeiről is.

A megvalósítás első évében járó, az Interreg Central Europe Program és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló pályázat („Pénzügyi ökoszisztéma fejlesztése a társadalmi vállalkozások vidéki térségekben történő erősítéséért – Development of Financial Ecosystems for the Promotion of Social Entrepreneurship in Rural Regions”) átfogó célkitűzése a társadalmi vállalkozások támogatása elsősorban hátrányos helyzetű térségekben a pénzügyi és finanszírozás rendszer fejlesztésével.

A német, olasz, horvát és magyar kettős partnerséggel (minden országból két intézmény képviselteti magát, magyar partnerek a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.) rendelkező együttműködés első hónapjaiban minden régió elkészítette a témában releváns helyzetképet bemutató elemzését, felkutatta és bevonta a már működő társadalmi vállalkozásokat, illetve a tevékenységeiket segítő hazai és helyi keretrendszert biztosító intézményeket. 

A közös munka biztosít megfelelő alapot egy olyan transznacionális, nemzeteken átívelő eszköztár kidolgozásához és összeállításához, melynek tartalma (finanszírozási és egyéb támogatást biztosító eszközök) jelentős segítséget nyújt a jövőben a partner régiók társadalmi vállalkozásainak hatékonyabb és eredményesebb erősítéséhez. 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósult, 2020. február 25-26. között Debrecen megrendezésre került munkaülést Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. A projekt nevében a vezető partner részéről Claudia Zott, a Szász-anhalti Regionális Fejlesztési Bank munkatársa, míg a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Karácsonyi Judit projektmenedzser köszöntötték a résztvevőket. 


Ezt követően nyílt lehetőség a megyében, illetve az ország más térségeiben működő társadalmi vállalkozások részletes bemutatkozására, így többek között a résztvevők megismerhették a Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezet, a Strázsa Tanya, a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Badur Alapítvány munkáját és eredményeit. A társadalmi vállalkozásokat segítő gyakorlatok tekintetében a résztvevők betekintést nyertek az ERSTE Seeds és a Debreceni Egyetem által kínált lehetőségekbe is, illetve bemutatásra került a DelFin Eszköztár tervezett tematikája is.

A rendezvény kiváló keretet biztosított egyben a szakmai megbeszélésekre, a vélemények kölcsönös megismerésére is, hozzájárulva az eszköztár kialakításához. 

A projektmunka tovább folytatódik; a következő, horvátországi találkozó tematikája már az eszköztár által biztosított egyes gyakorlatok partneri pilot tevékenységei köré épül.

További információ:

Karácsonyi Judit, projektmenedzser

judit.karacsonyi@hbmo.hu

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/DelFin.html

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: