Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni

Ezt mondta a miniszterelnök a Gazdasági Évnyitó 2020 című rendezvényen és kormányzati segítséget ígért a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek.

Idén is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tartotta a rendezvényt, ahol Orbán Viktor azt kérte a kamarától, gyűjtse össze, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken. Ugyanis nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség.  


Az eseményen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: a magyar gazdasági modellváltás eredményes, egyebek közt a tartós gazdasági növekedést, folyamatosan csökkenő államadósságot, fegyelmezett költségvetést, a foglalkoztatás növekedését hozta. Úgy fogalmazott: a modellváltás eredményeként csökkent a munkanélküliség, teljesítménycentrikus és ösztönző adórendszer alakult ki, kedvezőbb a magyar gazdaság megítélése, bővülnek a beruházások. Továbbá abszolút sikertörténetnek nevezte a Széchenyi Kártyát, amely az elmúlt húsz évben folyamatosan bizonyította alkalmasságát a kis- és középvállalkozói szektor finanszírozására. 

A rendezvényen Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is részt vett, aki hangsúlyozta, hogy fontos az eddig elért eredmények megőrzése, majd jelezte, hogy a koronavírus minden gazdasági területre hatással lesz. A jegybankelnök előadásában kiemelte: Magyarország éllovas lett a régiójában, Európában, az elmúlt tíz évben sikeres válságkezeléssel, felzárkózási fordulattal. Emlékeztetett arra, hogy míg 2010-ben utolsó volt az ország az elért növekedésben a régióban, addig 2019-ben már első lett a GDP növekedésben. Az uniós fejlettségi átlaghoz képest 2019 végén a magyar már meghaladta  a lengyel és a görög fejlettséget, ami történelmi siker.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a legfontosabb teendők közé sorolta a gazdaságpolitikai mozgástér további kiszélesítését, a versenyképességi intézkedések folytatását, gyorsítását, a hatéves adó- és bérmegállapodás betartását, a stabilitás megőrzését, a beruházások vonzását.

Az évnyitón Pajna Zoltán a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökeként volt jelen, egyben képviselve a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot is.

(fotók: mkik.hu)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: