Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jelentős előrehaladás a nemzetközi pályázatok megvalósításában

A járványhelyzet ellenére a tervezett ütemezések szerint halad a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nemzetközi együttműködésben zajló pályázatainak megvalósítása. A fejlesztési területek számos aspektusát érintő projektek tevékenységeit is érintették az elmúlt hónapok korlátozásai, azonban az online térben történő zökkenőmentes kommunikáció és közös munka révén sikerrel zajlik a megvalósítás.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jelenleg 8, az Interreg Europe és az Interreg Central Europe Program, valamint Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló pályázat megvalósításán dolgozik. 

Márciusban befejezésre került a klaszterpolitika erősítését célzó CLUSTERS3 pályázatunk, melynek eredményeként segíthettük a megyében működő akkreditált klaszterek együttműködésének, nemzetközi aktivitásának javítását, a megyei klaszterkoncepció megszületését, illetve a hazai klasztertámogatási rendszer nemzetköziesítést célzó forrásainak erősítését.

Előrehaladott fázisban tart PURE COSMOS projektünk megvalósítása: a megyei akciótervek kidolgozását és elfogadását követően azok gyakorlatba ültetése és nyomonkövetése zajlik. A megyei szakértői munkacsoport megbeszélései segítik az erősebb és versenyképesebb vállalkozások működését a vidéki térségekben, és folytatódott a „Digitális Megye HB” alkalmazás struktúrájának kidolgozása.

Kidolgozásra, illetve elfogadásra került NIGHT LIGHT és EUREGA projektünk megyei cselekvési terve. 

OUR WAY együttműködésünk is a megvalósítás első fázisának végéhez közeledik, míg a legújabb, 2019-ben elfogadott projektek (HealingPlaces, DelFin, RENATUR, SinCE-AFC) szakmai munkája aktívan folytatódott az elmúlt időszakban. 

2019. utolsó hónapjaiban több nemzetközi munkaülésre és tanulmányútra is sor került, jelentősen gazdagítva azt a kölcsönös nemzetközi tanulási folyamatot, melynek keretében az együttműködő európai partner régiók és intézményeik az újonnan szerzett tapasztalatok és ismeretek integrálásával erősítik térségük szakmai-szakpolitikai fókuszterületeit.

Az EUREGA projekt soron következő, a fenntartható turizmus és a gasztronómia kapcsolatrendszerét vizsgáló interregionális szakértői tapasztalatcseréje 2019. október 29-31. között a görög partner szervezésében Rodoszon zajlott, ahol a munkaülések tematikus megbeszélésein a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzaton kívül a Debreceni Egyetem és a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület szakemberei ismertették tapasztalataikat, a megyében érzékelhető kihívásokat. 

Látogatás a rodoszi DM ökofarmon

A görög rendezvény eredményei a 2019. december 3-án, a Megyeházán megrendezett megyei szakértői platform ülésen kerültek megvitatásra, ahol egyben aktív együttműködés során a résztvevők konszenzusra jutottak a készülő megyei akcióterv szakmai tartalmának meghatározásában is, illetve egyeztetésre került a készülő megyei gasztrotérkép is. 

A projekt utolsó interregionális találkozója Írországban volt 2020. március 9-12. között, Sligo és Galway városokban, az érintett fő téma pedig a gasztronómia területén aktív termelői szféra, kis- és középvállalkozások kihívásai, támogatási lehetőségei voltak. Számos izgalmas kezdeményezést, jól működő támogatási keretet és struktúrát ismerhettek meg a résztvevők. A találkozó biztosított lehetőséget arra is, hogy a partneri akciótervek külső szakértői tanácsadással még inkább reflektáljanak az európai és partneri kihívásokra. Az írországi rendezvényen a megyei önkormányzat szakemberein kívül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának munkatársa, illetve a Servet2000 Kft. képviselője is részt vett, magas szintű szakmai előadásokkal gazdagítva a kerekasztal megbeszélést.

Az írországi EUREGA ülés résztvevői

A megyei akcióterv végül számos, immár online egyeztetést követően 2020. májusában készült el, reagálva egyben a koronavírus-járvány által kiemelten sújtott termelői-turisztikai-vendéglátóipari szektorok igényeire is. 

Szorosan e témához kapcsolódva dolgozik a megyei önkormányzat a zöldutak regionális fejlesztésben betöltött szerepének erősítésén; a helyi fejlesztések-helyi termékek-szelíd turizmus kulcsfogalmak köré építkező OUR WAY projekt megyei szakértői 2019. december 3-án és 2020. február 4-én találkoztak, hogy részletesen megvitassák a felmerülő megyei igényeket, melyekre alapozva kidolgozásra kerülnek a megyei akcióterv tevékenységei. 

A 2020. májusra tervezett franciaországi interregionális ülés immár online formában zajlott, a partnereknek lehetősége nyílt tervezett tevékenységeik megvitatására a partnerségben megszerzett tapasztalatokra alapozva. A megyei akcióterv kidolgozása várhatóan ősszel kerül befejezésre, ezt követően pedig megvalósításra.

A megyei önkormányzat egyik legújabb, természetvédelmi témában zajló projektje a RENATUR, mely a városkörnyéki nyílt térségek természeti örökségének védelmét tűzte ki célul. 2019. november 5-6. között a német partner szervezésében, Halléban ülésezett a projekt partnerség, itt a Debreceni Egyetem szakértője segítette a munkát. 

A Halle városában rendezett RENATUR ülés résztvevői

2020. február 11-én került sor a megyei szakértői csoport első ülésére, ahol a hallei ülés eredményeinek ismertetését követően fogalmazták meg a résztvevő szakemberek azon fő területeket, melyek vizsgálata prioritást élvez a projekt megvalósítása során. A szakértői csoport munkája ebben a félévben online folytatódott; a 2020. június 19-i megbeszélés tovább szűkítette a vizsgálat fókuszát, így várhatóan a megye ökoszisztéma szolgáltatásait, a zöld infrastruktúra koncepció integrálásának lehetőségeit vizsgálják majd a szakértők, feltárva a földhasználati konfliktusok kezelésének lehetőségeit. 

A járványhelyzet érintette a projektben tervezett szakértői tapasztalatcseréket is; a korlátozások miatt a nemzetközi munka az online térbe áthelyezve folytatódott, és sikeresen megrendezésre került a flamand partner szervezésében a soron következő interregionális ülés, több tucat szakember részvételével. A workshopok mellett szakértői értékelő ülésekre (peer review) is sor került; ennek koordinátoraként a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat dolgozza ki – szoros együttműködésben a nemzetközi szakembergárdával – a flamand partner számára azt a javaslatcsomagot, mely segítséget jelent majdani akciótervük feladatainak, tevékenységeinek megfogalmazásában.

2020. február 19-20. között Bolognában került sor a SinCE-AFC projekt interregionális szakmai tapasztalatcseréjére; az együttműködés az agrár-élelmiszeripari kis- és középvállalkozások körforgásos gazdasággal kapcsolatos ismereteit kívánja bővíteni, megerősíteni, mindamellett segíti a nemzetközi jó gyakorlatok meghonosítását a partner régiókban. 

A témában jártas szakemberekből, az érintett ágazatok és szereplők képviselőiből megalakult a projekt megyei szakértői csoportja is, mely előzetes kétoldalú egyeztetéseket követően 2020. június 19-én tartotta online ülését; ezen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Megyei Igazgatósága, érintett települések, a Debreceni Egyetem, a MAGOSZ Ifjú Gazda tagozata képviseltették magukat.

A SinCE-AFC bolognai ülésének résztvevői

Folytatódott a vidéki térségekben működő társadalmi vállalkozások erősítését a pénzügyi ökoszisztéma fejlesztésén keresztül támogató DelFin projekt szakmai előrehaladása is. 2020. február 25-26. között a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat látta vendégül a nemzetközi projekt partnerséget. 

A rendezvényen számos hazai társadalmi vállalkozás mutatta be tevékenységét, sikereit, illetve jelentős hazai szakemberek, köztük az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Debreceni Egyetem és az ERSTE Bank is képviseltették magukat.  A színes szakmai megbeszélések segítettek a megyei munka fókuszának, a mintaprojekt kereteinek megfogalmazásában is. E mintaprojekt kidolgozása folyamatban van, megvalósítása a következő hónapokban kezdődhet.

A DelFin projekt debreceni ülésének pillanatképe

A 2019. szeptemberi megyei nyitóülést követően megkezdődött a részletes szakmai munka a HealingPlaces projektben. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyét képviselő BORA94 Nonprofit Kft. munkatársaival szorosan együttműködve elkészült a megyék termálvíz-készletét, a hazai és a két megyét érintő gyógyfürdőinek társadalmi-gazdasági szerepét bemutató elemzések, illetve folytatódtak az érintett szakemberekkel (gyógyfürdők, vízügyi szakemberek, fejlesztési szakemberek, települések) folytatott egyeztetések. A projekt a gyógyfürdők, kiemelten a gyógyhelyek fenntartható fejlesztésére, a termálvíz, mint természeti erőforrás fenntartható hasznosítására fókuszáló együttműködés, melynek keretében elsődleges célunk a hazai zöld gyógyfürdő hálózat lehetőségének megalapozása. 2019 végén, november 5-7. között az ausztriai Linzben találkozott a partnerség, megvitatva és kijelölve a regionális elemzések, a tervezett mintatevékenységek tartalmát. Megkezdődött a jó gyakorlatok, a tapasztalatok megosztása.

A 2020. áprilisi online interregionális ülésen a résztvevők bemutatták a termálvíz-készletet érintő környezeti, illetve társadalmi-gazdasági hatásokat, a természeti örökséggel kapcsolatos főbb kihívásokat. 

A HealingPlaces projekt áprilisi online ülésének pillanatképe

E közös munka segíti az egyes partnerek által a következő hónapokban kidolgozásra kerülő mintatevékenységek meghatározását is.

A megyei önkormányzat részvételével zajló nemzetközi együttműködések, a projektek tevékenységei várhatóan online formában zajlanak majd, de e kereteken belül az eredeti ütemtervnek megfelelően történik a feladatok megvalósítása.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: