Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Történelmi lehetőség előtt áll Hajdú-Bihar megye

Ezt prognosztizálja a megyei közgyűlés által elfogadott területfejlesztési helyzetértékelés.

területfejlesztési helyzetértékelésA testület október 2-án kihelyezett ülést tartott Hortobágyon, a Pusztai Állatpark tárgyalójában, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Koncepció helyzetfeltáró dokumentumát is elfogadták a képviselők. A megyei önkormányzat Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztálya által készített munkaanyag szerint a megye az elmúlt években jelentős hangsúlyt fektetett nemzetközi szerepének, kapcsolatrendszerének szélesítésére, erősítésére, elsősorban a tudástranszfer területén. Európa szinte minden országával kapcsolatban áll, a Kárpát-medencei kapcsolatok erősítése céljából pedig több határon túli megyével (Bihor, Kolozs, Hargita) aktív kapcsolatot ápol, tudatosan keresve a további fejlesztési lehetőségeket elsősorban a magyarlakta területekkel. A területfejlesztési helyzetfeltáró dokumentum rávilágít arra, hogy Hajdú-Bihar megye történelmi lehetőség előtt áll. A közelmúltban európai uniós és hazai forrásokból megvalósított beruházások és fejlesztések, valamint az elmúlt évek sikeres debreceni befektetésösztönzése révén számos külföldi nagyvállalat döntött és dönt úgy, hogy a megyeszékhelyre telepíti termelésének egy részét. Ezek a vállalatok gyakran igénylik, hogy beszállítóik 50-100 km-es körzetben legyenek, amely távlatokat nyit meg a megye települései számára a területi munkamegosztásban való részvétellel, megalapozva ezzel hosszútávú fejlődésüket. 

területfejlesztési helyzetértékelés

területfejlesztési helyzetértékelés(Czapp Zsuzsa, fejlesztési csoportvezető)

Megszavazta a közgyűlés a Hajdú-Bihar Megyei Integrált Területi Program végrehajtásáról szóló tájékoztatót is. Ez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) általános tapasztalatait tartalmazta, mely szerint a 2014-2020-as programozási időszak második felében a projektek megvalósítását a kivitelezési árak megemelkedése nehezítette. Az Irányító Hatóság 2020 tavaszán felmérte azokat a projekteket, melyek előrehaladása jelentősen elmaradt a tervezett ütemezés mértékétől. Az akadályozó tényezők feltárásában a megyei önkormányzat közreműködését kérte, és a kapott válaszok alapján a projektek további támogatásáról biztosította a kedvezményezetteket. 

területfejlesztési helyzetértékelés

Delegálásról is határoztak a képviselők. A 2021-2027-es európai uniós fejlesztési ciklus hatékony végrehajtása, a megyei fejlesztési elképzelések összehangolása kapcsán törvényi kötelezettség a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Konzultációs Fórum létrehozása, mely egy intézményesített formába öntött együttműködés a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata között. Debrecen közgyűlése szeptember 24-i ülésén Dr. Papp László polgármestert, a megyei közgyűlés pedig mai ülésén Pajna Zoltán elnököt delegálta. 

területfejlesztési helyzetértékelés

A megye turisztikai helyzetéről is szó volt. A Magyar Turisztikai Ügynökség, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület, valamint a Hajdúszoboszlói Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. beszámolóját is elfogadta a testület. A tájékoztatóban látható, hogy a 2018. év után 2019-ben is jól teljesített a megye. A nemzetközi érdeklődés középpontjában Debrecen és Hajdúszoboszló áll, ezek mellett meg kell említeni Hajdúnánást, Nyíradonyt, Balmazújvárost, Püspökladányt, Polgárt, Berettyóújfalut, Hajdúböszörményt és Hortobágyot is, hiszen ezek a települések is hozzájárulnak a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák növeléséhez. A beszámoló kiemeli, hogy a kormány elfogadta a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térségként való meghatározását és annak a 2017-2030-as időszakra szóló stratégiai fejlesztési programját. Ennek alapgondolata térségi brandek felépítése, az elérhető szolgáltatások összehangolt tervezése, vagyis, hogy az eddigi, pontszerű fejlesztések helyett korszerű, egységes, komplex kínálat alakuljon ki. Fontos ugyanis, hogy a kiemelt turisztikai fejlesztési térség termékei egymás erősítését szolgálják, ne pedig egymás konkurenciájaként funkcionáljanak. A megyében hazai és uniós forrásból megvalósuló attrakciófejlesztések, a szolgáltatások bővülése, valamint a megyei önkormányzat erősödő koordináló szerepköre minden alapot biztosít az elkövetkezendő időkben az ágazat számára, hogy a kialakult járványhelyzet levonulása után hasonló sikerek szülessenek. (A beszámoló rávilágít arra, hogy 2020 január-május időszakát a 2019. év azonos időszakához viszonyítva látható, hogy a vendégek és a vendégéjszakák számában is mintegy 53 %-os csökkenés volt.)

területfejlesztési helyzetértékelés

területfejlesztési helyzetértékelés

területfejlesztési helyzetértékelés

területfejlesztési helyzetértékelés

területfejlesztési helyzetértékelés

területfejlesztési helyzetértékelés
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: