Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A cél, hogy olyan Európai Uniónak legyünk a tagjai, ahol minden polgár egyenlő

Ezt mondta Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Minority SafePack ügyében tartott, április 28-i online sajtótájékoztatón.

Az eseményt az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Pánczél Károly tartotta a Minority SafePack elnevezésű polgári kezdeményezésről szóló országgyűlési határozat elfogadásáról. Köszöntőjében röviden ismertette az 50 millió polgárról szóló indítvány javaslatait, melyek az őshonos nemzeti közösséghez és nyelvi csoporthoz tartozók érdekeit, többség és kisebbség együttműködését, az európai kulturális hagyaték védelmét szolgálják. Célja egy olyan Európa megteremtése, mely valós értékként tekint a nyelvi és kulturális sokszínűségre, védi és támogatja azt, hozzájárulva, hogy minden polgár egyenrangú tagja legyen a társadalomnak. Pánczél Károly elmondta, hogy több, mint egymillió támogató aláírás gyűlt össze és az Európai Parlament is határozatot hozott a kezdeményezés támogatásáról, azonban az Európai Bizottság jogalkotás helyett 2021. január 15-én elutasította azt, semmibe véve ezzel a polgárok akaratát. Történelmi lehetőséget szalasztott el ezzel, azonban az Országgyűlés továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek védelmében, valamint a kárpát-medencei magyarság képviseletében. Hiszen a Lisszaboni Egyezmény rögzíti, hogy alulról jövő polgári kezdeményezésekkel bele lehet szólni az európai jogalkotásba, de az Európai Bizottság ezeket sorra lesöpörte az asztaláról. Az ügy már a luxemburgi bíróságon van. 

Vincze Loránt, EP képviselő (RMDSZ), a kezdeményezés operatív vezetője szerint a mai országgyűlési határozat által egy hangon szólt a nemzet; a következetes támogató álláspontért köszönetét fejezte ki. Hozzátette, a döntés elégedetlenségi hullámot váltott ki, sok szövetségest szereztek és a küzdelmet még az eddigieknél is nagyobb elszántsággal fogják folytatni. Kérésük az, hogy minden európai, őshonos közösséghez tartozó embernek elismert joga legyen az önazonosságához, jogi biztosítékokkal, intézményekkel, közpénzből biztosított támogatásokkal. 

Tamás Sándor, Kovászna Megyei Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a nemzeti és nemzetközi üggyé alakult kezdeményezéssel kapcsolatosan számos akadály is felmerült, többek között a román kormány részéről. Azonban a jogérvényesítés útja összeurópai szolidaritássá vált, ezért háláját fejezte ki. Mint mondta: „Emberi jövőt szeretnénk nemzetünk számára!”

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az etnikai identitás fontosságáról beszélt. Sokak számára ugyanis ez nehezen érthető, de sokan vannak, akik meg akarják őrizni kultúrájukat. A Minority SafePack egy kiáltás, de Brüsszelben erre nem voltak nyitottak, ezért át kell törni a falat. 50 millió ember ugyanis nem akar országról országra költözködni és mindenhol angolul beszélni. Hozzátette, az őshonos nemzetiségek fogalmát sikerült megszokottá tenni, ezért külön köszönet jár Magyarországnak is. 

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő (RMDSZ-MPP) a jövőre nézve is támogatását fejezte ki. Mint mondta, az MPP eddig is felkarolt minden nemzeti ügyről szóló akciót és továbbra is szükség van az összefogásra.

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Pro Civis Társulás elnöke szerint a nemzeti közösségek ügye szimbolikus ügy, a magyarság elmúlt 100 évének kálváriáját is megmutatja. Köszönetet mondott a Magyar Országgyűlésnek, hiszen határozata hűen tükrözi a nemzeti kisebbségek melletti kiállást. Fontos, hogy a nemzeti közösségek, a nyelvi kisebbségek ügye megjelenjen Európában. Hétköznapi példaként a televíziós műsorok (pl. mesék) magyar nyelvű sugárzását említette. 

Ritter Imre nemzetiségi képviselő, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke szerint a kezdeményezés súlyára egyértelműen rávilágít, hogy 1millió 200ezer, egymás számára ismeretlen ember egy közös ügy mellé tudott állni. Hangsúlyozta, az Európai Bizottság döntése máig felfoghatatlan.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, támogató nyilatkozatokkal mind a 19 megye kiállt az ügy mellett. Hozzátette, a nyelvi kisebbség és a kulturális többszínűség védelme nagyon fontos, hiszen a nyelv összetartó kapocs; ahány nyelv, annyi kultúra. A cél olyan Európai Uniónak a tagja lenni, ahol minden polgár egyenlő. Ezért kiállunk amellett, hogy az Európai Bizottság alkossa meg a jogalkotás elemeit, melyek mérceként szolgálhatnak majd valamennyi Európában élő kisebbség kérdéseiben is. Pajna Zoltán bizakodásának adott hangot abban a tekintetben, hogy talán nem kell megvárnunk a bírósági ítéletet, mert az Európai Bizottság magától is újragondolja a döntést.

Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke zárszóként úgy fogalmazott, nemzeti kisebbségvédelmi ügyekben nincsenek könnyű és gyors döntések. A strasburgi székhelyű Európa Tanácsnak azonban májustól magyar elnöksége is lesz, ezért optimistán tekint a jövőre. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: