Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vertikális farm a jövő szolgálatában

A kormány törekvése, hogy Magyarország visszakerüljön az öt legjobb agrárkutató ország közé.

Ezt a célt szolgálja a Tungsram Group május 5-én Budapesten felavatott, 575 millió forintból megvalósult vertikális farmja, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium 250 millió forinttal támogatott. A területen kilencen dolgoznak, kutató, fejlesztő munkát végeznek. Az eseményen elhangzott, hogy a Tungsram több egyetemmel működik együtt, például a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel is.  

A farm termőterülete 150 négyzetméter, amelyen hidropóniás rendszerben mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek kizárólag LED-es, mesterséges megvilágítással, napszaktól vagy időjárástól függetlenül. Célja a kutatás-fejlesztés, ezért is egyedülálló a létesítmény Közép-Európában. 

Az előrejelzések szerint 2050-re a Földön 9,8 milliárd ember él majd, és a bolygó jövőbeni lakosságának élelmezése a mostaninál 70 százalékkal nagyobb terhet róhat az élelmiszeriparra és az agráriumra. Ahhoz, hogy ezzel a módszerrel tömegesen lehessen élelmiszert – főként gabonaféléket, rizst, kukoricát – termelni, még fejlődni kell, de a Tungsram vertikális farmja ezeknek a törekvéseknek ágyaz meg. 

Az átadón Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett. A vertikális farm ugyanis hatékonyabban bánik a természeti erőforrásokkal, ez a törekvés pedig összecseng a Hajdú-Bihar Megyei Klímastratégiában megfogalmazott célokkal.

Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója és György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára 

(fotók: MTI)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: