Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Páratlan értékkel gazdagodott Hajdúszoboszló

A „hajdúk Szent Koronájával” bővült a Bocskai István Múzeum Fejedelmi Kincstára.

A múzeum egyedi, lenyűgöző atmoszférája már önmagában is példátlan. Három épületben hét állandó kiállításon mutatja be a város kulturális örökségét, interaktív formában. Történeti, retró és művészeti tárlat, a múzeum kertjében mezőgazdasági kiállítás és haranggyűjtemény várja a látogatókat, a június 26-án átadott Fejedelmi Kincstárban pedig a Bocskai-jogar kópiája mellett már a Bocskai-korona hiteles másolata is megtekinthető. 


A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat konzorciumi vezetése alatt és Hajdúszoboszló Város Önkormányzata által megvalósított, a múzeum által koordinált fejlesztésre az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának keretében nyílt lehetőség. A konzorciumi projekt a „Magyar Szürkék Útja – kulturális tematikus útvonal” létrehozására irányult, ennek egyik állomása a Fejedelmi Kincstár. Az új épületszárny legnagyobb attrakciói az egyetlen győztes szabadságharcunk vezetőjének, Bocskai István erdélyi fejedelemnek a koronájáról és jogaráról készült nemes és hiteles műtárgymásolatok. Bocskai az egyetlen erdélyi fejedelem, akit magyar királlyá is koronáztak, koronája a hatalom szimbóluma volt. A Habsburgok annyira féltek a korona erejétől, hogy 1610-ben Bécsbe vitették. Trianon után megkíséreltük visszaszerzését, sikertelenül. Hiteles másolatának elkészítéséhez azonban Hajdúszoboszló megkapta az engedélyt, és azt mostmár bárki láthatja. A jogar másolata már korábban elkészült, 2020. februárjában adták át, annak eredeti darabját Bukarestben őrzik. 


A kincstár ünnepélyes átadóján Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket és ismertette az esemény történelmi hátterét. Czeglédi Gyula polgármester is tartott megemlékező beszédet, majd Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a 2014-2020-as ciklusra kapott 49,6 milliárd forint helyett végül – a többletforrásoknak köszönhetően – az időszakot végül 66 milliárd forinttal fogja zárni a megye. Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, külön öröm számukra, hogy a TOP keretében valósulhatott meg ez a fejlesztés. Hangsúlyozta továbbá a fejlesztésekkel kapcsolatos döntések helyi szinten történő meghozatalát, ezért a megyei önkormányzatoknak a következő ciklusban is kiemelt szerep jut. 

Dr. Takács József ötvösmester tartott tárlatvezetést

A megyei önkormányzat által vezetett konzorcium mintegy 835 millió forintot kapott a TOP keretében a helyi és térségi szintű tematikus turisztikai fejlesztések megvalósítására. Célja a turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása, fejlesztése, ezáltal a helyi gazdaság élénkítése a következő partnerekkel:

Debrecen – Hajdúböszörmény – Hajdúnánás – Balmazújváros – Nagyhegyes – Hortobágy – Nádudvar – Hajdúszoboszló.

A program várhatóan 2021. decemberében zárul. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: