Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Duplán ülésezett a megyei közgyűlés

A soron következő, valamint a tavaly elmaradt ünnepi ülést is szeptember 10-én tartották.

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Közgyűlése egyebek mellett tájékoztatót fogadott el a megyei önkormányzat 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Integrált Területi Programjának végrehajtásáról. A szervezet ugyanis nyomon követi és értékeli a megyei területfejlesztési programokat, a megítélt forrásokhoz eredményindikátorokat kell vállalnia.  A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtásával kapcsolatos tájékoztatóból kiderült egyebek mellett, hogy a legtöbb területen (pl. ipari parkok létesítése, felújított utak, egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó fejlesztések, foglalkoztatási paktum stb.) – a 2023-as határidőt tekintve – már most túlteljesítés látható. 


A testület a „Nemzetköziesedés – Hajdú-Bihar és Hargita megye önkormányzatai együttműködési területeinek bővítése” elnevezésű pályázat benyújtását is jóváhagyta. A megyei önkormányzat nemzetközi tevékenysége kapcsán több nemzetközi projektben vesz részt, illetve tart fenn együttműködést nemzetközi partnerekkel és ápolja kapcsolatait testvérmegyéivel. A Hargita megyével kötött testvérmegyei megállapodás keretében a két megye folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket: a testvérmegyét igyekeznek megismertetni a hazai lakossággal, részt vesznek egymás nemzeti megemlékezésein, ápolják a közös hagyományokat. Ezt a kapcsolatot szeretnék többek között gazdasági alapon is megerősíteni, ezért pályázott a megyei önkormányzat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. testvér-települési programok és együttműködések támogatásra meghirdetett kiírására. 


A képviselők elfogadták a Három Tenger Régió Gazdasági Hálózat megalapításáról szóló Lublini Nyilatkozat aláírását is, melyre június 29-én került sor a II. Három Tenger Régiók Fórumán. A nyilatkozatot Magyarországról egyedüliként Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnök írta alá ( https://hbmo.hu/HPage.aspx?key=2675 ) . A hálózat a 12 tagállam részvételével működő Három Tenger Kezdeményezés régiói közötti együttműködés szorosabbá tételének céljából jött létre.

Irodahelyiségről is döntött a testület. Mint ismert, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöki tisztségét 2019.november 27-től 2024. december 1-ig Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke tölti be. A MÖOSZ székhelye eddig a Pest Megyei Önkormányzat székhelyépületében volt, azonban a jövőben szükségük van az irodahelyiségre, így a Szövetség székhelye mostantól a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat épületében, célszerűen az elnöki titkárságon lesz. A közgyűlés az erről szóló határozatot is elfogadta.

Mindezek után tartotta rendhagyó megyenapi ünnepi ülését a testület. A Megye Napját november 22-én ünnepeljük, amikor elismeréseket is átad a megyei önkormányzat, azonban a járványhelyzet miatt 2020-ban erre nem volt lehetőség, így díjakat ezen a napon adta át a testület. 


A 2020.évi díjazottak: 

  • Bogádi Imre egykori testnevelő tanár – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának KOVÁCS PÁL-díja” 
  • Dr. Moldvay István, a Nyíradony VVTK elnöke – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának KOVÁCS PÁL-díja” 

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kovács Pál-díja” adományozható azoknak az aktív vagy a versenyzéstől visszavonult sportolóknak, akik kiemelkedő sporteredményt értek el, valamint azoknak, akik sportvezetői, sportoktatói, sportpedagógusi munkájukat kimagasló színvonalon végezték.

  • Bojti Tibor őstermelő – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának ARANY SÁNDOR-díja”
  • dr. Szabó Viktor kertészmérnök, vidékfejlesztési agrármérnök (Bold Agro) – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának ARANY SÁNDOR-díja”
  • Szegedi Attila mezőgazdasági gépészmérnök – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának ARANY SÁNDOR-díja”

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Arany Sándor-díja” adományozható azoknak, akik a megye mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel, munkásságukkal hozzájárultak a mezőgazdaságból élők életminőségének javításához.

  • Erdős Imréné egykori óvodavezető – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának MARÓTHI GYÖRGY-díja
  • Gömöri József matematika-fizika szakos középiskolai tanár – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának MARÓTHI GYÖRGY-díja”

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Maróthi György-díja” adományozható azoknak, akik huzamosan kiemelkedő nevelő és oktató munkát végeztek a gyermekek, a tanulók személyiségformálásában, képességfejlesztésében, tehetséggondozásában. Hosszú időn át kimagaslóan eredményes pedagógiai tevékenységet folytattak, iskolateremtő munkásságuk elméleti és gyakorlati eredményeit a megye több oktatási intézményében hasznosítják.

  • Balogh Soma zenész – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának KÖLCSEY FERENC-díja”
  • Szabó Balázs dalszerző-énekes – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának KÖLCSEY FERENC-díja”

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kölcsey Ferenc-díja” adományozható azoknak, akik a kulturális élet, az irodalom, a művészetek (zene, tánc, színház, képző- és iparművészet, építőművészet, népművészet, film- és fotóművészet) terén kiemelkedő művészi színvonalú alkotó tevékenységet, valamint a közművelődésben hosszú időn keresztül maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végeztek.

  • György Géza, az Alföldi Nyomda igazgatója – „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának BOCSKAI ISTVÁN-díja”

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Bocskai István-díja” adományozható azoknak, akik munkájukkal, társadalmi megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel, több évtizedes munkásságukkal jelentősen hozzájárultak Hajdú-Bihar megye fejlődéséhez, fejlesztéséhez, a megye értékeinek feltárásához és megismertetéséhez.

Gratulálunk!

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: