Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Elindult a megyei önkormányzat MÍT programsorozata

A Megyei Ízek Találkozójának első helyszíne Derecske volt.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat célul tűzte ki a megyei helyi és kézműves termékek népszerűsítését, azok helyiekkel való megismertetését. A megye konyhaművészetének, gasztronómiai és helyi termékeinek népszerűsítése ugyanis elengedhetetlen eleme a helyi közösségek erősítésének. 

A Megyei Ízek Találkozója (MÍT) rendezvénysorozat célja a helyi/kézműves termelők és gazdálkodók, illetve az éttermek, vendéglátóhelyek és szállodák – azaz a kereslet és a kínálat – egymásra találása. 

A MÍT ötvözi az ízek élvezetét, a közösségi élményt és a helyi gasztronómia megismerését, miközben piacot teremt a termelők, kézművesek számára, erősen támogatva a megye szélesebb körben történő elismerését és vonzerejének javítását.

A szeptember 14-én tartott első találkozón Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntőjében azt mondta, az idegenforgalom egyik kiemelt területe lehet az úgynevezett agroturizmus. A fő cél nyilvánosság elé vinni a térség termékeit, valamint segíteni azok piacra jutását, egyben tudatosítani a fogyasztókban azok különlegességét. 


A rendezvényt Tuska-Mátrai Melinda, a megyei önkormányzat Fejlesztési Osztálya Nemzetközi Csoportjának vezetője mutatta be részletesen. Elmondta, hogy itt lehetőség van megosztani a tapasztalatokat, a jó gyakorlatokat, és azt is, milyen akadályokba, nehézségekbe ütköznek munkájuk során. Hozzátette, a fogyasztók mindennapjaiba kerülése mellett az is kiemelt törekvés, hogy az étlapokra is felkerüljenek a helyi termékek.

Az eseménysorozat az EU Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (TOP) a „Hajdú-Bihar megyei foglalkoztatási megállapodás, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című felhívása keretében valósul meg. A programon belül jött létre a helyi termelőket és termékeket bemutató www.hajdubiharitermek.hu honlap is, valamint ehhez kapcsolódón Hajdú-Bihari Termékdíjat is alapít a megyei önkormányzat. A díj elnyerésével lehetővé válik a „Hajdú-Bihari Termékdíj logó” feltüntetése a nyertes terméken.

A rendezvénysorozat következő állomása Nádudvar lesz, szeptember 16-án, amikor szintén a térség termelői sorakoznak majd fel egyedi termékeikkel. 
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: