Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megszépült emlékházban tartottak ünnepséget Bakonszegen

Bakonszeg Község, a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára szervezte a rendezvényt Bessenyei György halálának 210. évfordulója alkalmából.

Gara Péter, Bakonszeg polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, Bessenyei György személyében egy testőrre, egy alkotó emberre, egy filozófusra emlékezünk. Elmondta továbbá, hogy 2016-ban az Európai Unió Területi- és Településfejlesztési Operatív Programjának keretén belül – a megyei önkormányzat koordinálásával – a Berettyóújfalu, Zsáka, Bakonszeg konzorcium „Nyeregre fel! Múltidéző túra a Berettyó mentén” címmel közös projektet indított. Ennek részeként újult meg a bakonszegi Bessenyei Emlékház, ahol Beszédes kontrasztok címmel egy új kiállítás is megtekinthető. 


Vitányi István országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott, egy település önbecsülésének záloga az emlékezet életben tartása; Bakonszeg pedig méltóképpen ápolja Bessenyei emlékét, hiszen Bessenyei is mindent megtett azért, hogy a magyar nyelv minél elterjedtebb legyen. Emlékeztett rá, hogy Bessenyei – Mária Terézia magyar testőr gárdájának tagjaként – falta a felvilágosodás íróinak műveit, később pedig a tanultakat itthon próbálta hasznosítani. Élete utolsó csaknem húsz évét Bakonszegen töltötte, itt keletkeztek művei, röpiratai, stb. 

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke is jelen volt az eseményen, aki felidézte, hogy akkoriban, a forrongó világban a magyar nyelv rendkívüli veszélyben volt. Bessenyei észrevette ezt, és a nyelv révén próbálta úgy megújítani nemzetét a felvilágosodás korában, mely által egy komoly szellemi áramlatot készített elő. Bulcsu László szerint munkásságával nemcsak Bihar és a magyar nemzet, hanem a világ lett gazdagabb, hiszen filozófiája ma is értékalapú. Hozzátette, Biharban Bessenyei emlékére alapozva építjük fel a jövőt, melynek fontos pillére az ő munkássága.

(Bulcsu László, a H-B M-i Közgyűlés alelnöke is köszöntötte a résztvevőket. Mögötte Vitányi István országgyűlési képviselő, Baracsi Endre, a SZ-SZ-B M-i Közgyűlés alelnöke, valamint Gara Péter polgármester)

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy Bessenyei György már megjelenésével is méltóságot és műveltséget sugárzott. Hiszen a méltóság a jellemnek és a szellemnek a műveltsége, Bessenyei pedig ebben alkotott nagyot. Példaképként jár előttünk és mutat utat a következő nemzedékeknek is. Felismerte, hogy megmaradásunk záloga a nyelvünk megismertetése, kultúránk továbbörökítése, éppen ezért a szabolcs megyei értéktárban is szerepel Bessenyei munkássága. 

A beszédek után a résztvevők megkoszorúzták Bessenyei György szobrát, megtekintették a tárlatot, majd a művelődési házban a Bessenyei hagyaték megóvásáról, valamint annak továbbadásáról szóló együttműködési nyilatkozatokat írtak alá. 

(Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere és Bulcsu László, a HBMÖ alelnöke)

(Baracsi Endre, a SZSZBMÖ alelnöke; Bulcsu László, a HBMÖ alelnöke; Dr Kührner Éva, a Bessenyei Társaság elnöke; Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a MNL HBM-i Levéltárának igazgatója; Gara Péter polgármester) 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: