Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Partnerség a települések fejlődéséért

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Pénzügyminisztérium és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége.

A november 2-ai eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, erős vidéki gazdaság nélkül nincs erős magyar gazdaság. Hozzátette, az erőforrások területileg nem azonos mértékben állnak rendelkezésre, ezért szükség van a helyi fejlesztési tervek megvalósulását segítő célzott támogatásokra. Erre irányult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, amelyen keresztül az előző hétéves időszakban 1500 milliárd forint jutott a magyar települések fejlesztésére, a következő hét évben pedig 1800 milliárd forint áll rendelkezésre a térségek fejlesztési elképzeléseinek a megvalósítására. Kiemelt területek: helyi gazdaság és turizmus; szociális egészségügyi és gyermeknevelést támogató intézmények; bel- és külterületi utak; megyei foglalkoztatás és gazdaságfejlesztés;  önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése; városrehabilitáció; fenntartható városfejlesztés. Az első pályázati felhívások összesen több, mint 636 milliárd forint értékben már megjelentek. Ezek a 4-es és 5-ös út fejlesztését, települések infrastruktúra fejlesztését, fenntartható városfejlesztést, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését, valamint foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködések létrehozását célozzák meg. Mostantól pedig elérhetővé válik a bölcsődék, óvodák létesítését, fejlesztését, eszközbeszerzését támogató felhívás. 

Varga Mihály kiemelte, a TOP Plusz forrásainak legalább 65 %-a jut majd a nagyobb fejlesztést igénylő négy magyarországi régióba és a megyéken belül járási és térségi szinten is lesz lehetőség arra, hogy a fejlesztési pénzek oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rá. Hozzátette, a TOP Plusz sikere nagyban múlik a helyismereten, a helyi gazdasági szereplőkkel való szoros kapcsolattartáson. Ehhez szükséges a MÖOSZ stratégiai partnersége, tudása és aktív közreműködése a 2021-2027-es időszakban is. 


Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke pedig elmondta, hogy a megyei önkormányzatok az előkészítő fázisban adatokat gyűjtöttek be, bekérték a településektől fejlesztési elképzeléseiket, azok alapján elkészítettek egy koncepciót, stratégiát, operatív programot, területfejlesztési tervet, majd a területi kiválasztási kritérium rendszert. Hangsúlyozta, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban csaknem 1240 milliárd forintról indult a TOP, most pedig, a 2021-2027 között ciklusban a TOP Plusz forráskerete már a tervezési időszakban mintegy 50 %-kal nagyobb, 1800 milliárd forint. Hozzátette, hogy a megyei önkormányzatok a továbbiakban is figyelemmel kísérik a pályázatokat és az a cél, hogy 100 %-os felhasználást érjenek el. Ennek érdekében a jövőben is kontrollálják az önkormányzatokat, együttműködnek az irányító hatósággal, a közreműködő szervezettel, egyfajta kapocs szerepet töltenek be a települési önkormányzatok és az elszámolást végző szervezetek között. 


Oláh Gábor helyettes államtitkár; Pajna Zoltán, a MÖOSZ elnöke; Varga Mihály miniszter; Rákossy Balázs államtitkár

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: