Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megyei sikerek az oxfordi EB-n

Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán.
 

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott több aranyat.

 

A viadalon összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a magyarok, akik között öt Hajdú-Bihar megyei sportoló is szerepelt:

 

– Balogh László Debrecenben élő, 12 éve veseátültetett versenyző.  A mindennapokban a Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesületének vezetője. A sikeres szervátültetés után kezdett el rendszeres petanque- és darts edzésekre járni, később versenyezni is. A Szervátültetettek Világjátékán 2019-ben Newcastle-ban már sikerrel szerepelt, de Európa Bajnokságon most vett részt először.

A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságának egyéni darts versenyén ezüstérmet szerzett, a darts tripla mix versenyén (Grosz Klementina májtranszplantált- és Könözsy Péter veseátültetett társával) bronzérmet szereztek.

Ezen a versenyen az álmai a férfipárosok petanque versenyén teljesültek: veseátültetett férfi petanuqe párjával, Poós Gergellyel a dobogó legfelső fokára állhatott, így teljes éremkollekcióval térhetett haza: 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta a versenyt.

 

– Krucsó Zsolt debreceni sportoló 2004 óta májtranszplantált. Kisgyermek kora óta kíséri a sport szeretete, betegsége évei alatt is többféle sportot űzött. A sikeres szervátültetés után csatlakozott a szervátültetett sportolókhoz: úszik, asztaliteniszezik, teniszezik, síel, bármilyen sportot nagyon szívesen űz.

Ezen az Európa Bajnokságon az egyéni asztalitenisz verseny végén a dobogó harmadik fokára állhatott, majd a tenisz verseny egyéni versenyén is bronzérmes lett. A férfipárosok teniszversenye – veseátültetett teniszező párjával, Poós Gergellyel – hozta el számára a legnagyobb sikert ezen a versenyen: óriási küzdelemmel sikerült a dobogó tetejére állniuk korosztályos Európa Bajnokként.

Zsolt mérlege így ezen a nemzetközi versenyen így 1 aranyérem és 2 bronzérem.

 

– Szabó Ilona szintén Debrecenben élő, 2016 óta veseátültetett versenyző. Vallja, hogy fontos meglátni azt az ajándékot, amit a szervátültetés ad, a lehetőséget, az új élet teljességét, a sorsközösségben rejlő erőt, az egészséget.  A sikeres veseátültetés után kezdett el petanque és darts edzésekre járni, tehetsége és szorgalma nagyon gyorsan megmutatkozott. Hazai versenyeken már bizonyított, nemzetközi versenyen most vett részt először.

Az egyéni darts versenyeket ezüstéremmel zárta, majd az egyéni petanque verseny dobogójának második fokára állhatott.  A női párosok petanuqe versenyén – vesetranszplantált petanque párjával, Hanyu Zsuzsannával – egy újabb bronzérmet szerzett, így 2 ezüst- és 1 bronzéremmel térhetett haza élete első Európa Bajnokságáról.

 

– Kóka Zoltán Derecskén élő, 2007 óta vesetranszplantált asztaliteniszező.

Egész életében sportolt, a veseátültetés után kézenfekvő volt számára, hogy szervátültetettként is folytatja, így csatlakozott a Trappancs Egyesület csapatához és végül az asztaliteniszre esett a választás több mint 10 évvel ezelőtt. Azóta rutinos versenyző, hazai és nemzetközi versenyeken is sikeres sportoló.

Ezen az Európa Bajnokságon az egyéni asztaliteniszversenytől a legjobb 8 között búcsúzott, de ezen nem volt sok ideje szomorkodni, mert következtek a párosok versenyei:

A vegyespárosok asztaliteniszversenyén – veseátültetett asztalitenisz párjával Szabó Gabriellával – bronzérmet szereztek, majd a férfipárosok versenyén – veseátültetett társával, Gubai Györggyel – a dobogó legtetejéig jutottak: megszerezték a korosztályos Európa bajnoki címet. Zoltán így egy arany- és egy bronzéremmel tért haza erről a nemzetközi versenyről.

– Mezei Gergő László hajdúböszörményi, kétszeres veseátültetett sportoló.

2005-ben kapott először új vesét, néhány hónap múlva kezdett el fokozatosan, majd versenyszerűen atletizálni. Hazai és nemzetközi versenyeken is rutinos és sikeres versenyző.

2017-ben ismét veseátültetésre volt szüksége, ekkor nővére adta neki egyik veséjét.

Fokozatosan tért vissza a versenyzéshez, a második veseátültetése óta ez az első Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága, amin részt vett.

Az első megmérettetés számára ezen a versenyen az öt km-es utcai futás – mini-maraton – volt, melyen Gergő ezüstérmes lett, emellett a futócsapattal – Déri Dávid májtranszplantált triatlonistával és Zilaj Csaba csontvelőtranszplantált atlétával – is megszerezték a második helyezést.

A 7 km-es kerékpáros időfutamon bronzérmes lett, majd a 28 km-es országúti kerékpározás versenyén sikerült megszereznie a korosztályos Európa bajnoki címet.

Az atlétikapályán két Európa bajnoki címet is sikerült – hosszú évek után – „visszaszereznie”: 800 méteres síkfutásban és 1500 méteres síkfutásban is aranyérmes lett.

Gergő éremkollekciója több mint teljes lett ezen az Európa bajnokságon: 3 aranyéremmel, 2 ezüstéremmel és 1 bronzéremmel zárta a nemzetközi versenyt.

 

Szívből gratulálunk!

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: