Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Rendhagyóan indult a megyei önkormányzat közgyűlése

A szeptember 23-i ülés előtt átadták a Hajdú-Bihari Termékdíjat.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2021-ben fogadta el a Hajdú-Bihari Termékdíj adományozásának szempontrendszerét. A TOP Plusz-3.1.1-21-HB1-2022-00001 azonosító számú „Hajdú-Bihar megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című projekt keretében kiírt pályázattal a megyei önkormányzatnak az a célja, hogy megvalósuljon a hagyományos, kézműves és tájjellegű termékeink és mezőgazdasági élelmiszereink magas minőségi színvonalának elismerése, a megyében előállított termékek népszerűsítése, ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése, a piacra jutásának segítése, valamint a fogyasztók segítése a minőségtudatos, környezetbarát termék kiválasztásában. További cél a környezetbarát, tradicionális előállítási módok, a régi hagyományokra visszatekintő kézműves mesterségek, technikák megőrzése, továbbvitele, a társadalmi kohézió és a közösségi szellem erősítése.

 A termékdíj elnyerésével lehetőség nyílik a nyertes termék csomagolásán a megyei önkormányzat által kiadott „Hajdú-Bihari Termékdíj logó” feltüntetésére – ezzel ismerve el a termék magas minőségi színvonalát. 

A pályázat elnyerésére évente egy alkalommal van lehetőség.  

 

A Hajdú-Bihari Termékdíj 2022. évi felhívására benyújtott 32 darab pályázatból a bíráló bizottság döntése alapján a következő pályázók és termékük részesültek Hajdú-Bihari Termékdíjban szeptember 23-án:

I. Mezőgazdasági (feldolgozott) termékkategóriában: 

A. Növényi eredetű terméktípusban: 

1. Paksi János – Kékszőlő lekvár, 

2. Szabó Katalin – Katica szörp – Csipkebogyó szörp,

3. Jade Gyógynövény-Bio Kft. – Vajákos Asszony Teái – Zsírbombázó teakeverék megnevezésű termékével;

B. Állati eredetű terméktípusban: 

1. Tóth János – Tóth Méhészet – Termelői mezei vadvirágméz (Vekeri-tó és környékének vadvirágai), 

2. Darassa Tej Kft. – Zöldfűszeres gomolya megnevezésű termékével;

C. Készételek, vizek, italok terméktípusban: 

1. Ulveczki Ferenc – Sárréti szilvás-túrós vajas rétes megnevezésű termékével;

II. Kézműves termékkategóriában: 

1. Barta József – Asztali szalag szövő,

2. Fazekas Ferenc – Nádudvari fekete kalapos korsó megnevezésű termékével (Fazekas Ferenc nevében lánya, Fazekas Márta vette át a díjat).

A díjátadó után megkezdte munkáját a közgyűlés. Tárgyaltak a képviselők a 2022. évi költségvetési rendelet módosításáról is; a költségvetést 2.050.734.946 forint bevételi és kiadási főösszeggel hagyta jóvá a testület. A kimutatásból látható egyebek mellett, hogy a „Maradj Hajdú-Biharban” elnevezésű ösztöndíjprogramban 41.650.000 forintot, a Sportösztöndíjprogram keretében pedig 1.000.000 forintot osztott szét a megyei önkormányzat.

További részletek:

https://www.e-tarsulas.hu/DTe/Napirend.aspx?tel_id=4000&biz_id=0&doc_id=d7e80147-e107-4f8a-a634-42d06297a5ec

 

A testület elfogadta a Hajdú-Bihar megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési Paktum Plusz létrehozását is. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatallal, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökséggel konzorciumban sikerrel pályázott és 5.546.000.000 forint támogatást nyert a TOP Plusz-3.1.1-21 „Megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések” tárgyú felhívás keretében. Technikailag új paktumszervezet jön létre, de építkezhet a meglévő TOP paktum projekt működésére, ugyanakkor a gazdasági, társadalmi változások okán nem elég a meglévő megállapodás kiegészítése, egy új megállapodást kell kötni. A Paktumiroda feladatai között szerepel majd egyebek mellett munkaerőpiaci, vállalkozásfejlesztési és munkaerőigény felmérések elvégzése, vállalkozói fórumok szervezése, a helyi termékek piacra jutásának elősegítése, a „Hajdú-Bihar Megyei Termékdíj” odaítéléséhez szükséges előkészületek koordinálása. 

További részletek:

https://www.e-tarsulas.hu/DTe/Napirend.aspx?tel_id=4000&biz_id=0&doc_id=c6b3d48e-b7d4-4471-88fd-2c7e63f7de38

 

A képviselők tárgyaltak a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó Integrált Területi Program végrehajtásáról is 

( https://www.e-tarsulas.hu/DTe/Napirend.aspx?tel_id=4000&biz_id=0&doc_id=e6e7eb32-1f04-4803-94c2-4d05ba1e11cf  ) , 

valamint elfogadták az OUR WAY projekt akciótervének előrehaladásáról szóló tájékoztatót. Ez utóbbi egy nemzetközi együttműködési projekt, mely az Interreg Europe Program keretében valósul meg „A természeti és kulturális örökség megőrzése és népszerűsítése zöldutak segítségével” elnevezéssel. Ez két intézkedést tartalmaz: 

1. „Túrázz Hajdú-Biharban” program elindítását (célja a természeti értékek és a kulturális örökség megismerésének és fenntartható hasznosításának megerősítése, valamint a turisztikai szereplők közötti szorosabb kapcsolat támogatása); 

2. „Hortobágy kincsei zöldút” megvalósítását (új lehetőséget jelent a megye gazdasága és közösségei számára, erősítve a megye vonzerejét és láthatóságát, miközben fenntartható módon kívánja hasznosítani a helyi természeti és kulturális értékeket).  

További részletek: 

https://www.e-tarsulas.hu/DTe/Napirend.aspx?tel_id=4000&biz_id=0&doc_id=68f67ee8-479c-4930-85e1-3fe84653884c

Szabó Tünde – HBMÖ nemzetközi csoport

 

A közgyűlés végén a testület tagjai is átvehették Pajna Zoltán elnöktől a megyei egységet jelképező, fából készült Hajdú-Bihar megye puzzle-t. A térségi szimbólumot a megyei önkormányzat azzal a céllal készíttette, hogy tovább erősítse az összetartozás érzését, közösségünk egymás iránti felelősségvállalását. 

Kovács Zoltán és Pajna Zoltán

Tasi Sándor alelnök, Pajna Zoltán elnök, Bulcsu László alelnök

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: