Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

2018. évi pályázatok

“Erdélyi körutazás”

 

A NEMZ-KUL-18-1453 pályázati azonosítószámú eredményes pályázat alapján támogatási jogviszony jött létre egyrészről az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint Támogató és az Emberi Erőforráskezelő, mint Lebonyolító, másrészről a Hajdú-Bihar Megyei Román Területi Nemzetiségi Önkormányzat, mint Kedvezményezett között. A Támogató 420.000 Ft program támogatás odaítéléséről döntött a Kedvezményezett javára Magyarország 2018. évi központi költségvetésének „Nemzetiségi támogatások” előirányzata terhére. A pályázat keretében a „Erdélyi körutazás” című program valósult meg, amely a következőkben kerül bemutatásra:

 

A Hajdú-Bihar Megyei Román Területi Nemzetiségi Önkormányzat célja támogatni, segíteni a román nemzetiségi, népi értékek megőrzését, elősegíteni a román identitást őrző családok esélyegyenlőségének megteremtését. Fontosnak tartja a nemzetiségi kultúra ápolását, a népművészet, a kulturális örökség megőrzését, a hagyományőrzést, az anyaország, Románia természeti szépségeinek megismerését, természetes környezetben a román nyelv gyakorlását. Pályázatunk pozitív elbírálásával lehetőséget kaptunk egy folyamat elindítására melynek keretén belül Románia „Gyöngyszemeivel”ismerkedünk. Ebben az évben A „Hargita” szépségeit fedeztük fel.

A kirándulás időpontja:         2018. július 6-7-8.

A kirándulás helye:                Románia

A résztvevők száma:              20 fő

A kirándulás során a román nyelv használatát népszerűsítettük oly módon, hogy régi, román énekeket elevenítettük fel, illetve hagyományőrző, kulturális jellegű programokkal, énekléssel, emlékezéssel töltöttük az időt.

1. nap: Ártánd – Nagyvárad – Király-hágó – Bánffyhunyad – Kalotaszentkirály Nagyváradi városnézés, Átkelés a Király-hágón. Rövid pihenő, ezalatt gyönyörködhettünk az elénk táruló panorámában.

Séta Kolozsvár és Marosvásárhely főterén, Megérkezés a Gyilkos Tóhoz, szállás elfoglalása. Séta a Békás szorosban, ismerkedés a vidékkel.

2 nap: Parajdon a sóbányába látogattunk, Szovátán a Medve tó és a város különleges szépségében gyönyörködtünk, majd Korondon a helyi fazekasok műhelyeit és standjait látogattuk meg.

3. nap: Útban hazafelé Gyergyószentmiklóson a „Könnyező madonnát”, Maroshévizen a Szent Illés kolostort tekintettük meg

A program eredményeként a román nemzetiségi és népi értékek megőrzése érdekében végzett munkánk hatékonyabbá vált, a kulturális események során a résztvevők maradandó élményekkel gazdagodhattak. A körutazást a Hajdú-Bihar megyében élő román nemzetiségű családoknak hirdettük meg a települési román nemzetiségi önkormányzatokon keresztül.

 

A program támogatója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Pályázatok
Megosztás: