Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Idén is átadták a Fekete Bori-díjat az egykori művész születésnapján

A Szentpéterszegen tartott ünnepségen ezúttal két alkotó kapott elismerést.

Fekete Borbála egykori szentpéterszegi festőművész-pedagógus 1933. október 25-én született. Hajdúszoboszlón 1970-től tíz évig a 2-es Számú Általános Iskolában tanított, majd a Debreceni Tanítóképző Főiskolán docensként tevékenykedett. 1976-ban vették fel a Képzőművészeti Alap tagjai közé. Nemcsak itthon, hanem Európa sok városában rendezett önálló, vagy művésztársaival közös kiállításokat.

Hajdúszoboszló Város Képviselő-testülete 1992-ben a “Hajdúszoboszló Városért” kitüntetést adományozta Fekete Borbálának, de ő már nem vehette át. 1992. szeptember 12-én helyezték örök nyugalomra a szentpéterszegi temetőben.

A róla elnevezett díjat a 2011-ben alakult Fekete Borbála Alapítvány hozta létre a 2012-ben megrendezett In Memoriam Fekete Borbála – Kortárs képzőművészeti kiállításból rendezett aukción befolyt összegből. Minden évben egy olyan művésznek ítélik oda, aki továbbviszi Fekete Borbála szellemiségét művészetében, vagy tanítványai művészeti nevelésében. Fekete Borbála tanítása szerint a legfőbb törvény a szeretet, legfontosabb az emberi élet. Az alapítvány időközben megszűnt, céljait a Hajdúszoboszló Művészetoktatásáért Alapítvány viszi tovább, a Fekete Bori-díj kiadásában pedig Szentpéterszeg Önkormányzata vállalt főszerepet.

A 2022. október 25-i díjátadót a szentpéterszegi faluházban tartották, ahol Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Méltatta a művészek munkáját, valamint a művészet értékközvetítő szerepének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a megyei önkormányzat is támogatja a művészetet, példa erre, hogy az “Együtt, közösségben Hajdú-Biharban” című projektje keretében a közelmúltban alkotótáborokat rendezett négy helyszínen, Kabán, Nádudvaron, Hajdúböszörményben és Berettyóújfaluban. Ezek egyik szakmai vezetője a 2013-ban Fekete Bori-díjjal elismert Tamus István grafikusművész volt. 

Idén a Fekete Bori-díjat Bíró Eszter festőművész és Velényi Rudolf grafikusművész vehette át, akiknek a kiállítását is megnyitották az ünnepség után. A tárlat november 13-ig látható. 

Pajna Zoltán

Tatár Éva, a Fekete Borbála Alapítvány alapítója

Kiss Gábor, Szentpéterszeg polgármestere

Bíró Eszter festőművész

Velényi Rudolf grafikusművész


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: