Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Látogatóközpontot és díjakat is átadtak Nádudvaron

November 22-ike mozgalmas nap volt a település számára.

 

Nádudvaron tartotta a Megye Napját a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. Az ünnepség előtt átadták a Látogatóközpontot, mely a „Magyar Szürkék Útja – kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” elnevezésű projekt egyik elemeként jött létre. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban támogatást nyert pályázat nyolc település részvételével valósul meg; a helyszíneken autentikus programok kialakítása révén feltárul a pásztorok és a hajdúság valódi és hiteles története.  Nádudvaron kiállító- és fogadóteret alakítottak ki a régi polgármesteri hivatal neoklasszicista épületében, ahol a pásztoréletet és kapcsolódó kézművességet (fazekasság, gyékény- és vesszőfonás, kulacskészítés, bőr- és faművesség, kötélverés, viseletkészítés stb.) mutatják be, valamint közigazgatás-történet és a hajtóutak történetiségét bemutató térképkiállítás is látható. Részletek az „Oxenweg” projektről:  https://hbmo.hu/portal/2022/04/top-1-2-1-15-hb1-2016-00020/ , valamint

https://www.youtube.com/watch?v=9y6s75Wnc2Q&t=10s

Látogatóközpont átadó – Maczik Erika polgármester

Mayer Gábor államtitkár

Pajna Zoltán, a HBMÖ elnöke

Dr. Bihari-Horváth László főmuzeológus

Az átadó után az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár szolgált a megyenapi program helyszínéül. Maczik Erika polgármester, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, valamint Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár beszéde után, ünnepi műsor keretében, átadták a megyei önkormányzat kitüntető díjait. 

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme”

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme” adományozható azoknak, akik a tudományos, kulturális, sportéletben, valamint a megye nemzetközi kapcsolatainak építésében, vagy más területeken kimagasló eredményeket érnek el. 

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Elnöke Emlékérmet adományozott a Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthona részére.

„Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” (Mt 7,12) A Nádudvari Református Egyházközség Jézusnak ezt a szeretetről szóló parancsát vette komolyan, amikor elhatározta: felépít egy, a 21. század igényeinek megfelelő idősek otthonát, ahol a bentlakók e szónak mindkét elemét valóságosan megtapasztalhatják, mert idős korukban szeretetet, megbecsülést, egyszersmind otthont is kapnak. Mindkettő valódi érték a mai világban.

 Az idősek otthona megépítésének gondolatát alapvetően a gyülekezetben élő idős emberek igénye szülte. A huszadik évét ünneplő intézmény 2002 decemberében nyitotta meg kapuit egy háromszintes épülettel, közel félhektáros gondozott parkkal, immáron 90 férőhellyel biztosítja az idős emberek számára az utolsó évek nyugalmát, tartós vagy átmeneti elhelyezéssel. 

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Elnöke Emlékérmet adományozott Dr. Fodor Mária részére.

Dr. Fodor Mária a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte meg orvosi diplomáját. 2011. október 20-tól nyugdíjazásáig, 2022. szeptember 14-ig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője volt, ahol kiemelt jelentőségű feladatai közé tartozott a megye közegészségügyi, járványügyi, sugáregészségügyi helyzetének felügyelete. Vezetői feladatainak elvégzését kiemelkedő szakmai színvonal és elhivatottság jellemezte. Munkája során a hivatal munkatársaival szembeni emberi, vezetői magatartása példaértékű volt.

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme” „Hajdú-Bihar Megye Közigazgatásáért” díj

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme” „Hajdú-Bihar Megye Közigazgatásáért” felirattal adományozható azoknak, akik tartósan kifejtett rendkívüli teljesítményükkel hozzájárulnak a megyében lévő települések helyi önkormányzásához, valamint akik a megyei önkormányzat vagy a megye érdekében kimagasló önkormányzati vagy közigazgatási munkát végeznek.”

 

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Elnöke „Hajdú-Bihar Megye Közigazgatásáért” feliratú Emlékérmet adományozott Bertóthyné Csige Tünde részére.

Bertóthyné Csige Tünde a Létavértesi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője. Több mint 30 éve dolgozik a közigazgatásban, Létavértesen 2006. december 1-től látja el a jegyzői feladatokat. A Létavértesi Közös Önkormányzati Hivatal létrejöttét kiemelkedő szakmai munkájával segítette és irányítja azt. Segítséget nyújt a Derecske-Létavértes Kistérség Többcélú Kistérségi Társulásának működéséhez. Az oktatási intézmények átszervezésénél az önkormányzat érdekeit szem előtt tartva és a dolgozói létszámot megőrizve működött közre. Elévülhetetlen érdemei vannak a Létavértesi Okmányiroda kialakításában és a közigazgatás átszervezése kapcsán a kormányablak létrehozásában is. Elmondható, hogy számára a közigazgatás nem munkahely, hanem hivatás. 

 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának az Év Civil Szervezete-díja” 

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának az Év Civil Szervezete díja” adományozható a Hajdú-Bihar megyében kiemelkedő tevékenységet végző azon szervezeteknek, amelyek az adott évben – tevékenységi területüktől függetlenül – támogatták a helyi civil társadalom épülését. A díj olyan civil szervezeteknek adható, amelyek szervezetileg és működésükben is a pártoktól függetlenek, önálló jogi személyiséggel rendelkeznek, az önkéntesség elve alapján szerveződnek, bírósági nyilvántartásba vételük szerint Hajdú-Bihar megyében rendelkeznek székhellyel.

 

A Közgyűlés „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának az Év Civil Szervezete-díjat” adományozott az EBESI POLGÁRŐR EGYESÜLET részére.

Az Egyesület elsősorban a polgárőrségről szóló törvényben, valamint a polgárőrség szolgálati és etikai szabályzatában megfogalmazott előírásoknak megfelelően végzi tevékenységét. Együttműködik Ebes Községi Önkormányzattal, a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság munkatársaival, a Közterületfelügyelővel, az Ebesi Alapszolgáltatási Központtal, valamint azokkal a bűnmegelőzésben érdekelt szervezetekkel, intézményekkel, melyekkel együttműködési megállapodást kötött. A munkatervében kitűzött feladatok elsősorban a település közterületén és külterületén elkövetett vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére koncentrálnak, ennek végrehajtása során évről évre sikerült jelentősen hozzájárulni Ebes közbiztonságának megszilárdításához, a bűnözés visszaszorításához. Az Egyesület munkájának is köszönhetően Ebes egy élhető, fejlődő és biztonságos településnek számít országos tekintetben is. 

 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának ARANY SÁNDOR-díja” 

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Arany Sándor-díja” adományozható azon fiatal, vagy több évtizedes tapasztalattal rendelkező személyek részére, akik a megye mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel, munkásságukkal hozzájárultak a mezőgazdaságból élők életminőségének javításához.

A közgyűlés Arany Sándor –díjat adományozott Sain Krisztián részére.

Sain Krisztián Hajdúszováton él és gazdálkodik, emellett a gazdák Sain Krisztián Hajdúszováton él és gazdálkodik, emellett a gazdák érdekképviseletében is jelen van. Jelenleg a Hajdú- Bihar Megyei Gazdakörök Szövetségének alelnöke, valamint második ciklusát tölti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Etikai Bizottságának tagjaként, továbbá a Hajdúszoboszlói Területi Agrárbizottság elnöke.

Mezőgazdasági tevékenységét 1998-ban három nagy értékű hibridkocával és négy hektár szántóterülettel kezdte és mellette körjáratos inszeminátorként tevékenykedett. 2002-ben Hajdúszovát külterületén zöldmezős beruházást valósított meg, ahol megépült a sertéstelepe, melyet 2013-ban tovább bővített egy 1600 férőhelyes hízlaldával. Növénytermesztése folyamatosan fejlődött, művelt területei csaknem fele lineáros öntözés alatt van. 2016-tól precíziós gépeket vásárolt. Saját területei mellett szolgáltatást is nyújt a Hajdúszovát és környéki gazdáknak, ezeket a gazdákat integrációba tömörítették, részükre biztosítja az inputanyag ellátást is. 2019-ben újabb nagy beruházásba kezdett, melynek keretében megépült a második sertéstelepe, ezzel az éves hízókibocsátása 24000 darabra bővült. Mára egy olyan agrárvállalkozást valósított meg, ami az állattenyésztés és a növénytermesztés európai szintű piaci igényeinek is megfelel. 

„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának MARÓTHI GYÖRGY-díja” 

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Maróthi György-díja” adományozható annak a fiatal pedagógusnak, aki kiemelkedő nevelő és oktató munkát végez a gyermekek, a tanulók személyiség formálásában, képességfejlesztésében, tehetséggondozásában. A díj adományozható továbbá azon személynek, aki hosszú időn át kimagaslóan eredményes pedagógiai tevékenységet folytatott, iskolateremtő munkássága elméleti és gyakorlati eredményeit a megye több oktatási intézményében hasznosítják. 

A közgyűlés Maróthi György –díjat adományozott Bodnár Margit részére.

Bodnár Margit először a hajdúböszörményi Középkerti Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusaként, majd 2018-ig nyugdíjazásáig, az intézmény vezetőjeként tevékenykedett, mellette 2006-tól egészen a mai napig önkormányzati képviselői feladatokat is ellát.

Pedagógiai munkájában folyamatosan az önművelésre törekedett. Figyelemmel kísérte a szakmai területeken folyó változásokat. Fontosnak tartotta a szakmai megújulást. Tanítási gyakorlatában a tanulók képességeit tartotta szem előtt, megteremtette az egyéni tanulási utakat. Pedagógiai- nevelési módszereivel formálta a gyermekek problémamegoldó és együttműködési képességét. A tanulmányaikat befejezett diákok sorsát nyomon követte, kollégáit szakmai fejlődésükben maximálisan támogatta és ösztönözte. Precíz, megbízható, nagy teherbírású személy, akinek munkájára minden esetben lehet számítani. 

A közgyűlés Maróthi György –díjat adományozott Dr. Takácsné Baranyai Etelka részére is.

Dr. Takácsné Baranyai Etelka Nyíregyházán szerzett matematika-kémia szakos diplomát. 1992-ben az akkor alapított Ady Endre Általános Művelődési Központ igazgatója lett, amelyben kezdeményezésére helyet kapott a Népi Kismesterségek Szolgáltató Mesterségek Szakiskolája. Vezetése alatt vált a szakiskola az ország egyik legismertebb szakmai műhelyévé a hagyományőrző népi kismesterségek oktatása terén. Aktív résztvevője és szervezője a helyi közéletnek. Munkáját a helyiek bizalma is övezi, hiszen egy cikluson át helyi önkormányzati képviselő volt, az oktatási bizottság tagja. Igazgatóként közvetlenség, emberség, demokratikus vezetési rendszer jellemzi, munkatársai tisztelik és nagyra becsülik szakmai hozzáértését, munkabírását, kitartását. 

Időközben az intézmény fenntartója megváltozott, de munkája eredményeként az iskolában a megszakítás nélkül működik a népi kézműves képzés, mely által országos szinten is egyedülállóvá vált az intézmény.

A mára többszörösen átalakult iskolában jelenleg matematikát, szakmai számításokat, vállalkozási ismereteket tanít és kollégiumi nevelőtanárként dolgozik.

 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának KÖLCSEY FERENC-díja” 

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kölcsey Ferenc-díja” adományozható annak a fiatal művésznek, aki a kulturális élet, az irodalom, a művészetek (zene, tánc, színház, képző- és iparművészet, építőművészet, népművészet, film- és fotóművészet) terén kiemelkedő művészi színvonalú alkotó tevékenységet mutat fel, valamint annak a személynek, aki egész életművével a közművelődésben maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végzett.

 

A közgyűlés Kölcsey Ferenc –díjat adományozott Máté József részére.

Máté József 1987 óta a Létavértesi Arany János Általános Iskola pedagógusa. Földrajz-rajz szakos tanári képesítése mellé vizuális- és környezetkultúra tanári képzettséget szerzett, melyet pedagógus szakvizsgával egészített ki. A vizuális kultúra iránt elkötelezett pedagógus, aki nemcsak a katedráról oktat, hanem a hétköznapokban is arra törekszik, hogy tanítványai fogékonnyá váljanak a képzőművészetek iránt, szert tegyenek egy olyan szemléletre, amely alkalmas a műalkotások befogadására, értelmezésére, értékelésére. Tanítványaival évente részt vesznek megyei és országos rajzversenyeken is, ahonnan minden alkalommal dobogós eredményekkel térnek haza. Ő maga is alkot, több önálló és alkotótársakkal közös kiállításon mutatta meg magát. Máté József kezdeményezője, szervezője és aktív résztvevője a Létavértesi Művésztelep létrehozásának, mely először 2000-ben nyitotta meg kapuit az alkotók számára. 

Segítője, mentora a helyi amatőr képzőművészeknek is. Közel egy évtizede működik vezetésével az az alkotói kör, amelynek tagjai különböző korúak és foglalkozásúak. A tagok tanulhatnak festészetről, technikákról, kifejezésmódokról, stílusról, miközben alkotásaikban visszatükröződik saját egyéniségük, látásmódjuk. Alkotó tevékenysége mellett korábban önkormányzati képviselőként is dolgozott a közösség érdekében. 

A közgyűlés Kölcsey Ferenc –díjat adományozott Nádházi-Tálas Csilla részére is.

Nádházi-Tálas Csilla, a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. A szakmai elismerések az elmúlt évek folyamatos magas színvonalú munkájának az eredményeit tükrözik. 

Nádházi-Tálas Csilla így nyilatkozott korábban munkájáról: „Én mindig is kapcsolatban voltam ezzel a hellyel. Már gyerekkoromban nagyon sok szakkörre és versenyre jártam ide. A kultúra az egész életemet végig kísérte. Nagyon nagy hatással volt rám a színjátszás ott éreztem először meg az alkotás örömét és azt, hogy jó dolog az embereknek adni valamit magadból. Szerintem minden kulturális dolog erről szól nem csak a színjátszás. A rendezvények szervezése is egy kreatív alkotói munka és minden rendezvény egy külön alkotás. Ha tudunk a derecskeieknek adni egy szép épületet vagy egy jó rendezvényt, az öröm mindenkinek. Az igaz, hogy egy rendezvény megszervezése nekünk rettenetesen sok munka. Az emberek reggeltől estig pakolnak, szerkesztenek, telefonálnak, díszítenek, ami fárasztó, de mikor a látogatók megdicsérik a díszítést vagy látod, hogy jól érzik magukat attól, amit felépítettél az egy katartikus érzés. Ez az, ami tovább hajt, hogy újabb rendezvényeket hozzak létre. Nem lehet minden ember igényeit kielégíteni és nem is ez a célunk. A célunk az, hogy akik ide bejönnek és kapni akarnak valamit azok kapják meg amiért idejöttek és boldogan menjenek el.”

Az általa vezetett intézmény célja, hogy a lakosság szemléletében is kialakuljon a minőségi és kulturális értékek iránti igény. Hosszú távon az intézmény fókuszában továbbra is az emberközpontú ügyfélkezelés, a magas minőségű közművelődési szolgáltatás áll.

 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzata BOCSKAI ISTVÁN-díja” 

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Bocskai István-díja” adományozható azoknak, akik munkájukkal, társadalmi megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel, több évtizedes munkásságukkal jelentősen hozzájárultak Hajdú-Bihar megye fejlődéséhez, fejlesztéséhez, a megye értékeinek feltárásához és megismertetéshez.

A közgyűlés Bocskai István-díjat adományozott Porkoláb Ferenc részére.

Porkoláb Ferenc Derecskén született és ma is ott él. A szűrrátét készítés jellemző volt a bihari térségben, ezzel a technikával dolgoztak a nagyváradi, a berettyóújfalui és a derecskei szűrszabó mesterek. A posztórátét készítésének új technikája az 1870-es évektől terjedt el, a varrógépek megjelenésével egy időben. Porkoláb Ferenc mestereinek tekinti ifj. Erdei Lajost és Szabó Sándorné Erdei Piroskát a Népművészet Mestereit. 1979-től kezdett önállóan dolgozni. Ismereteit a szakirodalom tanulmányozásával, valamit Konyár község szűrrátéteseinek feldolgozásával bővítette. A szűrök mellett készít rátétes használati és dísztárgyakat, viseleteket. Tudását szívesen átadja a fiatalabb nemzedéknek, vezetett tanfolyamokat, szakköröket, műhelyében szívesen fogad tanulókat.

1996-ban a derecskei Kézműves Kör első kiállításán részt vett, melynek azóta is tagja. A Kör berkein belül megyei és országos kiállításokon és falunapokon mutatja be munkáit. 2000 óta a berettyóújfalui Bihari Népművészeti Egyesület tagja. Az Egyesülettel számos hazai és külföldi kiállításra és vásárra eljutott.

2014-ben „Derecskei rátétes szűr és szűrrátétes” címen a Derecskei Értéktár Bizottság felvette a Derecskei Értékek közé Porkoláb Ferenc munkásságát. Sárközi Béla Józsefné és Porkoláb Ferenc szűrrátét készítő népi iparművészek munkásságát egyként kezelve a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár felvette a megyei értékek közzé Derecskei szűrrátét néven.2022-ben a Hungarikum Bizottság „magyar cifraszűr” címen hungarikummá nyilvánította a magyar szűröket, melynek Porkoláb Ferenc is képviselője.

A közgyűlés Bocskai István-díjat adományozott Pappné Gyulai Katalin részére is.

Pappné Gyulai Katalin pályáját a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben kezdte általános iskolai tanítóként, majd itt munkaközösség-vezetőként,intézményvezető-helyettesként,intézményvezetőként irányította, koordinálta az iskolai munkát. 2012. november 15-től kormánytisztviselőként nagy szakmai tudással, hozzáértéssel vezette a Debreceni Tankerületi Központot, illetve annak jogelődjét. Rendkívüli munkabírással, nagyfokú precizitással, kiváló együttműködési és koordináló képességgel rendelkezik. Kreatív, innovatív, szakmai téren magával szemben komoly elvárásokat támasztó személyiség, melyből az erős motiváltsága tükröződik. 

A kezdetektől fontos volt számára a tanulás, önképzés, önfejlesztés. A közoktatást, köznevelést érintő változásokat mindig is figyelemmel kísérte, képezte magát a minél hatékonyabb munka érdekében. A megszerzett tudást mindig a gyerekek érdekében folytatott fejlesztés szolgálatába állította.

Vezetői tapasztalatára épített javaslataival tevékenyen részt vett a köznevelést érintő változások jogi környezetének kialakításában, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megalakítására létrehozott munkacsoportban.

Pappné Gyulai Katalinnak elvitathatatlan érdemei vannak a több mint tíz éves városi szintű tehetséggondozó program kidolgozásában, működtetésében, melynek kapcsán a szakma „debreceni példáról” beszél. Mindemellett a jelölt elképzelésének eredményeként indult el és működik Debrecenben, az országban egyedülálló módon, a vak és gyengénlátó tanulók számára a gimnáziumi nevelés-oktatás, valamint a tankerület fenntartásába tartozó öt intézményben az inkluzív nevelés. Sokéves vezetői tapasztalatával, kormánytisztviselőként végzett tevékenységével hozzájárult a köznevelés rendszerében lévők munkájának eredményességéhez.

Maczik Erika

Mayer Gábor

Pajna Zoltán


Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthona

Dr. Fodor Mária

Bertóthyné Csige Tünde 

Ebesi Polgárőr Egyesület


Sain Krisztián

 

Bodnár Margit

Dr. Takácsné Baranyai Etelka

Máté József 

Nádházi-Tálas Csilla 

Porkoláb Ferenc

Pappné Gyulai Katalin


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények

Megosztás: