Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megtartotta idei utolsó ülését a megyei önkormányzat közgyűlése

December 16-án Kabán ült össze a testület.

A képviselők tájékoztatók hallhattak a megye lakosságának 2019., 2020., 2021. évi egészségi állapotáról, az egészségromlást előidéző okokról, a szükséges tennivalókról, valamint a 2020., 2021. évi COVID-19 járvány elleni védekezésről. Mindhárom évre vonatkozóan megállapítható, hogy megyénk demográfiai viszonyait tekintve – hasonlóan az országos viszonyokhoz – elöregedő népesség jeleit mutatja, miközben a természetes fogyás vagy egyes halálozási mutatók kedvezőbbek az országos átlagnál. A vezető halálozási okok továbbra is a keringési rendszer betegségei, illetve a daganatos megbetegedések, míg a harmadik helyen a légzőrendszeri megbetegedések állnak. A beszámoló szerint az egészségi állapot javítása olyan multiszektoriális feladat, melynek megvalósítása során a döntéshozók, valamint a társadalmi és civil szervezetek támogatása és aktív szerepvállalása nélkül nem képzelhető el sem tartós, sem érdemi eredmény. A 2020-ban megjelent COVID-19 megbetegedések miatt ez az együttműködés még jobban felértékelődött. Részletek: https://hbmo.hu/CPage.aspx?key=695

Részt vett a közgyűlésen Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója is, aki összefoglalta az orvosi ügyeleti rendszer várható változásait, majd válaszolt a közgyűlési tagok, illetve a résztvevő polgármesterek kérdéseire, észrevételeire. 

 

Beszámolót hallgattak meg a képviselők a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltségének igazgatójától is. Nagy Kálmán a szociális és gyermekvédelmi ágazatot érintő aktualitásokról beszélt. Elmondta, hogy illetékességi területükön három integrált szociális intézmény működik, a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ, a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ és a Bihari Egyesített Szociális Intézmény. Ezek évek óta sikeresen együttműködnek a helyi és a környező települések szociális intézményeivel, a hivatalokkal, az egészségügyi szolgáltatókkal, a civil szervezetekkel, az érdekképviseleti szervekkel, valamint alapítványokkal. 

Hajdú-Bihar megyében a Kirendeltség illetékességi területén gyermekvédelmi intézményként a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekotthoni Központ működik, Debrecenben, a Monti Ezredes utcán. A gyermekek ellátása hat településen, húsz telephelyen valósul meg. További részletek:

https://www.e-tarsulas.hu/DTe/Napirend.aspx?tel_id=4000&biz_id=0&doc_id=258ce072-639d-4686-9bc8-ef016016e57a

 

Jóváhagyta a testület egyebek mellett a Duna Transznacionális Program pályázataiban való részvételt is. A megyei önkormányzat az utóbbi időben több, a program első felhívása keretében benyújtani kívánt projektjavaslaton dolgozott. Támogatási döntés 2023 őszén várható. A megyei önkormányzat a MUSAIR – „Fenntartható megoldás az európai hagyományos kulturális örökség népszerűsítésére egy virtuális szabadtéri kézműves és művészeti múzeum létrehozásával”, valamint a SReST – „Társadalmilag felelős slow food turizmus a dunai régióban” elnevezésű pályázatokban kíván projektpartnerként részt venni. 

Dr. Bálint Bálint László megyei tisztifőorvos


dr. Korcsmáros Ferenc regionális igazgató – OMSZ

Nagy Kálmán igazgató – SZGYF megyei kirendeltsége

Az SZGYF megyei kirendeltsége is megkapta a Bocskai-szablyát a megyei önkormányzattól.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: