Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Álmosdon tartotta kulturális programsorozatának központi rendezvényét a vármegye önkormányzata

A Magyar Kultúra Hete Hajdú-Bihar Vármegyében c. rendezvénysorozat arra hivatott, hogy méltóképpen megemlékezzen a Himnusz megírásának 200. évfordulójáról, felhívva a figyelmet a magyar kultúra gazdag örökségére, tárgyi és szellemi értékeire.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én vetette papírra a Himnusz végső szövegét, 1989 óta minden évben ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. E köré építette egy hétig tartó programsorozatát Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata.

Álmosdon – éppen ezért – január 22-én tartottak nagyszabású ünnepséget, mely a Kölcsey Ferenc Emlékháznál (a költő szüleinek egykori lakóházánál) kezdődött koszorúzással, majd az általános iskolások adtak elő ünnepi műsort. Az emlékházban megnyílt a vármegye önkormányzata képzőművészeti alkotótáborainak anyagát tartalmazó vándorkiállítás is, továbbá tárlatvezetésen és múzeumlátogatáson is részt vehettek az érdeklődők. Az ünnepi program a házasságkötő teremben folytatódott, ahol levetítették a vármegye önkormányzata és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében külön erre az alkalomra készített kisfilmet, mely a 200 éve íródott Himnusz előtt tiszteleg. Tóth Sándor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Gerencsér Judit, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese és Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Gerencsér Judit gratulált ahhoz, hogy méltó módon bánnak a Kölcsey Házzal. Úgy fogalmazott, enélkül a példaértékű munka nélkül az épület nem állna ilyen fantasztikus állapotban. Pajna Zoltán pedig kitért arra is, hogy a vármegye önkormányzata igyekszik folyamatosan megemlékezni történelmi múltunkról, egyrészt rendezvények formájában, másrészt tárgyi ereklyék jelenben tartásával. Álmosdon pedig a Kölcsey Ferenc emlékházon kívül számos történelmi hely van, pl. a győztes Bocskai-csata helyszíne, vagy éppen a hamarosan megszépülő Miskolczy-kúria. Mint mondta, Miskolczy Lajos (Hajdú vármegye és Debrecen első főispánja) éppen egy Kölcsey-lányt vett feleségül, Erzsébetet.

A beszédek után Kölcsey Ferenc Huszt c. versét is meghallgathatta a közönség, ezután pedig  „A Hymnus születése” címmel Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárának osztályvezetője tartott előadást. Az ünnepséget „Örökségünk” megnevezéssel verses műsor zárta.

Tamus István grafikusművész (balról) nyitotta meg a tárlatot, Nagy Gergő gyűjteményfelelős pedig bemutatta a Kölcsey Ferenc Emlékházat (jobbról)
Tóth Sándor
Gerencsér Judit
Pajna Zoltán
Pajna Zoltán átnyújtotta Tóth Sándornak a Himnusz kéziratának díszmásolatát
Pajna Zoltán is kapott egy díszmásolatot az Országos Széchényi Könyvtártól
Földesi Ferenc
További fotók a Galériában találhatók.
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: