Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Gazdasági Évnyitó 2023”

Gazdaságpolitikai fórumot tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A március 9-i budapesti eseményen Orbán Viktor miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott, a munkahelyek elsősorban a magyarokéi, hazánk nemet mond a megszorításokra és elég erős ahhoz, hogy kimaradjon a háborúból. Mint mondta, a legfontosabb kérdés a gazdaság lesz a következő négy évben. Egyebek mellett kitért arra is, hogy ha nem sikerül megállapodni az EU-val, Erasmus-program akkor is lesz, legfeljebb magyar forrásból finanszírozva. Elmondta azt is, hogy 2-3 nagy teljesítményű erőmű építése van folyamatban Kelet-Magyarországon és kiemelte továbbá, hogy nagyon meg kell becsülni azokat a beruházásokat, melyeket sikerül idehozni.

Varga Mihály pénzügyminiszter előadásából kiderült, hogy a költségvetési deficit három százalék alá csökkenhet 2024-ben. Hangsúlyozta, hogy a fogyasztói árindex is jelentősen mérséklődni fog, a kilátások is javulnak, emellett 2026-ra a várakozások szerint hatvan százalék alatt lesz az államadósság aránya. Kiemelte azt is, hogy a kormány továbbra is ösztönzi a gyermekvállalást, erről az energiaválság alatt sem mondanak le. Idén a GDP 4,3 százalékát fordítják erre a célra.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett az eseményen, aki beszédében azt mondta, 2030-ra elérhetjük az uniós fejlettség kilencven százalékát és akár az unió tizenötödik legfejlettebb országává válhat hazánk. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon egymillióval emelkedett a foglalkoztatottak száma, de szükség van további félmillió munkavállalóra. Elmondta, hogy országunk vonzó a külföldi tőkebefektetések számára, a nemzetközi cégek tíz százalék körüli hozamot tudnak Magyarországon elérni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi Iparkamara elnöke előadásában a vállalkozások nehézségeiről szólt. Mint mondta, a járvány, majd a háború kitörésével még nem ért véget a kihívások sora, egyensúlyt kell tartani a vállalati és az állami szerepvállalás között. Hozzátette, az infláció leszorításához a kormány, a jegybank és a vállalatok közötti összhangra van szükség.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító rendezvényén Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke is részt vett; ezúttal a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökeként kapott meghívást.

(fotó: FB-Varga Mihály)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: