Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Újabb alapkőletétel a debreceni Vezér utcán

Az egyetemi ipari parkban hamarosan felépül a Nemzeti-Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem.

Március 3-án volt az ünnepélyes alapkőletétel, melyen Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Bácskay Ildikó, az Egészségipari Intézet igazgatója mondott beszédet.

A majdani létesítményben szerves egységben valósul meg a kutatásfejlesztési tevékenység, a gyártótevékenység és az oktatás, így egyszerre szolgálhat kutatóhelyként, kutatásokhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújtó és piacra is termelő gyógyszergyártó üzemként és gyakorlati oktatás színhelyeként. Az üzemben lehetőség nyílik különböző termékek laboratóriumi méretű fejlesztésére, különös tekintettel a törzskönyvezhető gyógyszerkészítményekre és az egészségmegőrzést szolgáló bio- és fitoterapeutikumokra.

A Debreceni Egyetem Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában ez lesz a hatodik elem az Innovációs Központ, a Pilot Oltóanyagüzem, a Nemzeti COVID-vakcina, a Nemzeti Oltóanyaggyár és a Járműipari Laboratórium mellett. A mintegy 9 milliárd forint állami támogatásból épülő új üzemet várhatóan ősszel veheti birtokba az egyetem.

Az ünnepségen Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatát Pajna Zoltán elnök képviselte.

(fotók: haon.hu, Kiss Annamarie)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: