Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Innovatív Energia Közösség az Észak-Alföldi Régióban

Megalakult a Tiszamente Energiaközösség Nonprofit Kft.; ezt augusztus 28-án jelentették be a felek. (Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata képviseletében Bulcsu László alelnök vett részt az eseményen.)

A nyolc önkormányzat és két nonprofit vállalat összefogásának egyik fő célja, hogy az alapító önkormányzatok az általuk fenntartott intézmények (iskolák, óvodák, bölcsődék, művelődési házak, stb.) részére költséghatékonyan állítsák elő a szükséges villamos energiát, akár saját beruházásban elvégzett naperőmű építése által. Középtávú cél, hogy a villamos energia mellett hőenergiát is előállítsanak, hosszú távon pedig biztosítani a helyi lakosság és a helyi vállalkozások részére a kedvezményes energiaellátást.

A helyi, kis léptékű energia előállítás hozzájárul a társadalom önfenntartóvá válásához és szervezeti szinten a költséghatékonyabb, kiszámíthatóbb működéshez, a helyi társadalmi összetartozás elősegítéséhez, a helyi munkalehetőségek bővítéséhez és az energiatermelés előnyeinek helyben tartásához. Az energiaellátás terén is hozzájárul olyan célok megvalósításához, mint a beszerzési biztonság növelése a függőség csökkentésén és az energiaforrások diverzifikálásán keresztül, az energiafogyasztás és -termelés környezetileg fenntarthatóvá tétele, a gazdasági versenyképesség javítása és az energiahiány enyhítése.

Az energiaközösség működéséhez szükséges nonprofit kft. nem pályázati támogatás révén valósul meg, hanem valódi összefogással, alulról építkezve kezdi meg a működését.

A Tiszamente Energiaközösség Nonprofit Kft. megszületése mérföldkő a magyar energiaszektor palettáján, és az energiatermelés fenntartható és helyileg irányított új időszakát hirdeti. Ez a kezdeményezés újraértelmezi a közösség által létrehozott energiatermelő és elosztó hálózatok rendszerét, erősíti a helyi közösségeket és hozzájárul Magyarország energia biztonsági és fenntarthatósági céljaihoz.

 

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: