Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Újabb kiadványokat jelentetett meg a vármegye önkormányzata

A könyveket sajtótájékoztató keretében mutatta be a szervezet augusztus 28-án.

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a 2018. és a 2022. évben támogatást nyert „A hajdú hagyományok nyomában” és az „Együtt, közösségben Hajdú-Biharban” című TOP-5.3.2-17 azonosítószámú felhívásra kiírt pályázaton. A projektekben „a tervezett intézkedések eredményeképp közösségi, térségi, megyei és települési identitást erősítő akciók kerülnek megvalósításra, melynek eredményeként fejlődik a közösség egymás iránti felelősségtudata, a közösséghez való tartozás érzése, valamint a régi hagyományok, szokások, történelmi múltunk felelevenítése és ápolása.”

 

Az „Együtt, közösségben Hajdú-Biharban” projekt egyik elemeként vármegyei örökségünket, kultúránk évezredes értékeit, a vármegyében élők szellemi és anyagi alkotásait, az ember alkotta és természet adta értékeket egy képekben, fotóillusztrációkban gazdag kiadványban kívántuk bemutatni, melynek címe: „Hajdú-Bihar vármegye képekben”.

A 4000 db magyar nyelvű és 500 db angol nyelvű kiadvány a napokban elkészült. A vármegye valamennyi települése megjelenik egy rövid leírás és érdeklődést felkeltő idézett szemelvény kíséretében.

A könyv készítésekor megszólítottuk a településeket, hogy lakóhelyük mely általuk fontosnak vélt, értékeit (természeti, építészeti, kézműves stb.) és eseményeit (hagyományok, történelmi események) látnák szívesen a kiadványban.

A 256 oldalas könyv 11 kiváló fotós munkájának köszönhetően 505 fotó felhasználásával és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltár anyagaival kiegészülve (pl. 6 korabeli térkép) készülhetett el.

Bízunk benne, hogy valamennyi fotó és kiegészítő információ hasznos lehet a vármegyénkbe látogatók számára, a helyieknek pedig a szép emlékek mellett egy olyan gyűjtemény, ami megerősít bennünket abban, hogy hagyományainkkal, építészeti remekeinkkel és természeti értékeinkkel körülvéve jó itt élni és munkálkodni.

 

„A hajdú hagyományok nyomában” projekt keretében olyan könyveket kívántunk kiadni, melyek hozzájárulnak a szűkebb és tágabb lakókörnyezet megismeréséhez és megismertetéséhez, ezáltal is erősítve a megye lakosságának identitását.

Tavaly jelentettük meg a „Reformátusok Hajdú-Bihar Megyében”, a „Görögkatolikusok Hajdú- Bihar Megyében”, a „Római katolikusok Hajdú-Bihar megyében” és a Hajdú-Bihar Vármegye Legendáriuma kiadványokat.

Az idén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve készült el a „Pásztortüzek a Hortobágyon” című könyv.

A 160 oldalas 227 db csodálatos képpel illusztrált mű írója Dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója. A kiadvány a nemzeti park 50 éves fennállásának egyik méltó megemlékezése, ünneplése. A kiváló szakember tudásán és tapasztalásain, a pásztorélet hagyományain alapuló fejezetek azokhoz is eljuttatja hortobágyi puszta szépségeit, akik még soha nem jártak ott.

Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke; Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a MNL Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltárának igazgatója; Dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója; Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: