Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Két átadó egy helyszínen

Hajdúböszörményben a szabadidőpark-fejlesztés és Magyar Szürke Emlékház megvalósulását ünnepelték szeptember 15-én.

A Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark komplex turisztikai fejlesztésére az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának keretében nyert több, mint 800 millió forint támogatást a város önkormányzata. A beruházás által a már korábban létrejött szabadidőparkot korszerűsítették, melynek nemcsak a turisztikai, hanem a közösségi térként betöltött funkciója is bővült. A Fürdőkertben egy olyan ökoturisztikai látogatóközpontot alakítottak ki, mely a hely természeti értékeinek bemutatásán túl a Hajdúhét, a Nyírség és a Hortobágy természeti értékeit, élővilágát és helyi értékeit mutatja be. A fejlesztés során egyebek mellett létrehoztak egy kiállítóteret, de vendéglátó-egység és helyi termékeket kínáló ajándékbolt, valamint játszóház is létesült. Kialakítottak továbbá egy tanösvényt pihenő- és főzőhelyekkel, és túraközpont épületet is létrehoztak.

A Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark volt a helyszíne a – szintén a TOP keretében megvalósult – Magyar Szürke Emlékház átadójának is. A „Magyar Szürkék Útja – kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” című projektre Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata nyert csaknem 835 millió forint támogatást. A szervezet mint konzorciumvezető 8 településsel karöltve valósított meg fejlesztéseket, ennek egyik állomása volt Hajdúböszörmény. (További részletek a teljes projektről: ) A Magyar Szürke Emlékházban a szürkemarha hajtóúttal kapcsolatos tárgyi és képi anyagok találhatók, a mellette létesült Kocsiszín révén pedig a látogatók megismerkedhetnek a hajtók használati eszközeivel. Ezeken kívül kézműves műhelyeket is kialakítottak, melyekben a különböző mesterségek mutatkoznak be.

A fejlesztések átadó ünnepségén Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata részéről Pajna Zoltán elnök mondott beszédet és vágta át a nemzeti színű szalagot.

Az esemény Hajdúböszörmény városnapi programjainak egyik eleme volt, ahogyan az esti Bon-Bon koncert is, mely Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata jóvoltából, “A hajdú hagyományok nyomában” elnevezésű projekt keretében valósult meg.

(fotók: FB – Hajdúböszörmény város hivatalos oldala)

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: