Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Programzárót tartott a vármegye önkormányzata és az Agóra

Az együttműködésnek köszönhetően 19 ezren látogathattak el díjmentesen az élményközpontba.

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata „A hajdú hagyományok nyomában” című, TOP-5.3.2-17-HB1-2018-00001 azonosítószámú projektje keretében célul tűzte ki egyebek mellett, hogy ingyenes lehetőséget biztosítson a vármegye oktatási és nevelési intézményeinek gyermekei, tanulói részére érdekes és innovatív, tudományos alapú kísérleteken, bemutatókon történő részvételre. A debreceni Agóra Tudományos Élményközpont ezen célokhoz illeszkedő programokat kínált, így a két szervezet szerződést kötött, melynek értelmében az Agóra programjait a vármegyéből bárki egy alkalommal díjmentesen látogathatta, egyetlen feltétellel: „HAJDÚ HAGYOMÁNYOK NYOMÁBAN” szöveggel regisztrálni kellett az élményközpont weboldalán. A létszámkeret 19.000 fő volt, az utolsó ingyenes látogató a napokban várható, ennek apropóján szeptember 26-án sajtótájékoztatót tartott a két szervezet az élményközpont aulájában. Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke, valamint Somogyi Béla, az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője számolt be a részletekről.

Az eseményen elhangzott, hogy az „Edukációs előadások és bemutatók” megvalósítására vonatkozóan a felek 2021. májusában kötöttek szerződést, melyet 3 alkalommal hosszabbítottak meg, a létszámkeret ennek megfelelően a sikeres együttműködésnek köszönhetően 6800 főről 19000 főre bővült. Az együttműködés így 2021. májustól 2023. szeptemberig tartott, melyben keretében Debrecen és a vármegye további 81 települése számára nyitott volt a lehetőség a programon való részvételre díjmentesen.

A látogatók izgalmas kísérletekkel, tudományos játékokkal, a csillagászat rejtelmeivel, interaktív kémiával és rengeteg más tudományos kalandozással tölthettek el egy órát az élményközpontban (pl. földrengés szimulátor, Lenz-ágyú, kinekt tetris, greenbox, bermuda-jelenség). Mindez igazán hasznos és élvezetes utazás volt a tudomány világában, melyet a Botanikus Kertben történő barangolás is színesített, szintén díjmentesen.

A tájékoztató ideje alatt is a program keretében ingyenesen vett részt egy vidéki iskolából érkező csoport. A gyerekek ez alkalommal – az élmény mellett – a vármegye önkormányzata által megjelentetett, szintén a fent nevezett projekt keretében   készült HAJDÚ-BIHAR MEGYE LEGENDÁRIUMA c. könyvet is vihettek haza.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: