Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Idén is volt „együttünneplés” Hajdúnánáson

Október 15-én megemlékezést tartott a település a Székely Befogadás Emléknapja alkalmából.

Hajdúnánás és Csíkszereda baráti kapcsolatát a több, mint 100 évvel ezelőtt történelmi események mélyítették el, amikor 1916. augusztus 27-28-án több ezer székely család hagyta el otthonát a 400 ezer fős oláh sereg elől menekülve gyalogosan, szekérrel az ország belső területei felé átmeneti menedéket keresve. Hajdúnánás egyike volt azoknak a településeknek, akik nyitott szívvel fogadták a menekülni kényszerült családokat.

Hajdúnánás és Csíkszereda testvérvárosi kapcsolatát jelképezi az a székelykapu, melyet Csíkszereda adományozott a városnak 2017-ben. 2019-ben pedig a Városháza emeleti aulájában emléktáblát avattak fel, melyet minden évben ilyenkor megkoszorúznak, valamint a székely kapu és a Trianoni emlékmű előtt is főhajtással és koszorúzással emlékeznek a közös múltra, az összetartozásra.

Idén sem volt ez másként. Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata képviseletében Tasi Sándor alelnök mondott ünnepi beszédet és helyezte el a megemlékezés virágait.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere

 

Tasi Sándor, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának alelnöke

(fotók: FB – Szólláth Tibor)
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: