Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00020

Magyar Szürkék Útja – kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében

TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00020

Magyar Szürkék Útja – kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében

Kedvezményezett neve: Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata
Projekt címe, azonosító száma: „Magyar Szürkék Útja – kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” (TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00020)
A szerződött támogatás összege: 925 715 492 Ft
A projekt összköltsége: 1 102 601 350 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.15.

Projekt tartalma

A projekt elsődleges célja, hogy a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása, fejlesztése, mely hatására a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érhető el.

 

A projekt keretében létrejön egy Hajdú- Bihar megye területén húzódó tematikus útvonal és hálózat, ahol bemutatjuk a korabeli állattenyésztés (hangsúlyosan a szürke marha tenyésztés), a hozzá kapcsolódó pásztorélet, kézművesség, kereskedelem és közigazgatás egy-egy meghatározó és különleges helyszínét, megfelelő infrastruktúrával és marketing eszközökkel. Cél, hogy a későbbiekben új helyszínek további turisztikai attrakciókkal kapcsolódjanak a megye jövedelemszerzésének több évszázadon át alapot nyújtó marhakereskedelem turisztikai szempontból való bemutatásához.

 

Tervezett útvonal: Debrecen – Hajdúböszörmény – Hajdúnánás – Balmazújváros – Nagyhegyes – Hortobágy – Nádudvar – Hajdúszoboszló – Debrecen

 

A tematikus útvonal elsősorban a magyar szürke tenyésztéséhez és kereskedelméhez kapcsolódó kultúrtörténeti örökséget igyekszik bemutatni, emellett más őshonos állatok bemutatására is lehetőség nyílik. Bemutatható állatfajták a magyar szürke mellett: mangalica, racka, házi bivaly, nóniusz, pásztorkutyák stb. A projektben bevonásra kerülő településeken az ott élők közreműködésével autentikus programok kialakítása révén feltárul a pásztorok és a hajdúság valódi és hiteles története, melynek révén a turisták különleges élményeket is megélhetnek. Ezek a programok elsősorban a gasztronómia, vásárok, kézművesség és a korabeli életmód bemutatása köré szerveződnek.

A tematikus út egyes településein megvalósuló fejlesztések

Hajdúböszörmény:
  • Magyar Szürke Emlékház és Kézművesudvar kialakítása (Pásztorélet, kézművesség bemutatása, szekérkiállítás).
Hajdúnánás: 
  • Portékaház felépítése Kendereskertben (állattenyésztés bemutatása, a Nánási Portéka, mint helyi termék bemutatása, közösségi és fogadótér kialakítása)
  • Tanösvény a tájgazdálkodás átalakulásának bemutatásával
  • Városi Makett létrehozása a belvárosban a régi településszerkezet bemutatásával
Balmazújváros: 
  • Semsey-kastély pince részén látványraktár kialakítása a néprajzi gyűjtemény bemutathatósága céljából,
  • Veress Péter Emléktér, mint rendezvényhelyszín fejlesztése,
  • Kézművesház kialakítása
Hortobágy:
  • Szabadtéri színpad és lelátó felújítása és átalakítása
Nagyhegyes:
  • Elep településrészen meglévő épület felújítása, bemutató- és fogadótér kialakítása gyermekbarát funkciókkal, kapcsolódó játszó- és pihenőhely tájjellegű és madárbarát elemekkel,
  • Tanösvény kialakítása
  • Kilátó (szürke marha tenyésztés, daruvonulás közvetlen megtekintésére nyílik lehetőség)
Nádudvar: 
  • Kiállító- és fogadótér kialakítása a régi polgármesteri hivatal neoklasszicista épületében: pásztorélet és kapcsolódó kézművesség (fazekasság, gyékény- és vesszőfonás, kulacskészítés, bőr- és faművesség, kötélverés, viseletkészítés stb.) bemutatása, közigazgatás-történet és a hajtóutak történetiségét bemutató térképkiállítás. Kézműves árusító hely és ajándékbolt funkció megvalósítása a régi polgármesteri hivatal épületében.
Hajdúszoboszló:
  • Bocskai Múzeum látogatóbarát felújítása, bővítése (Pásztorfejedelmek kiállítás interaktív fejlesztése)
  • Fejedelmi Kincstár létrehozása (Bocskai Istvánhoz és Thököly Imréhez kapcsolódó korona és méltóságjelvények hiteles másolatainak állandó helyszínen, valamint a tematikus útvonal településeinek jelen projekthez csatlakozó rendezvényein történő bemutatása)
  • Templomerőd területén kiállítóhely létrehozása, hajdú őrségváltás
Debrecen, a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata:
  • Interaktív turisztikai információs terminál beszerzése,
  • Applikációfejlesztés, mely applikáció lehetővé teszi a kidolgozott szakmai tartalmak interaktív információs terminálon és mobiltelefonon való azonos tartalmú megjelenítését,
  • Rendezvénytechnikai eszközök beszerzése.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: 2014-2020 európai uniós fejlesztési ciklus forrásaiból nyertes pályázataink
Megosztás: