Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megtartotta idei utolsó ülését a vármegyei közgyűlés

A testület december 15-i tanácskozása előtt projektzárót eseményt is tartott Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata.

Most zárul ugyanis „A hajdú hagyományok nyomában”, valamint az „Együtt, közösségben Hajdú-Biharban” című projekt, melyeket Szőnyi Sándorné, a vármegye önkormányzata Projekt Megvalósító Csoportjának vezetője mutatta be részletesen.

A TOP-5.3.2-17-HB1-2018-0001 azonosítószámú, „A hajdú hagyományok nyomában” című projekt

megvalósításának időtartama: 2019. május 6. – 2023. december 31.

költségvetése: 1 231 000 000 Ft

(Eredetileg 919 000 000 Ft támogatás érkezett, majd a 2022. év végén beadott költségnövekményre vonatkozó kérelmünk is pozitív elbírálásban részesült.)

A projekt célja a közösségi, térségi, vármegyei és települési identitást erősítő akciók megvalósítása volt, melynek eredményeként fejlődött a közösség egymás iránti felelősségtudata, a közösséghez való tartozás érzése, valamint általa a régi hagyományok, szokások, történelmi múltunk felelevenítése és ápolása és megvalósult.

A TOP-5.3.2-17 sz. felhívás szerint ugyanis „a közösségi, térségi identitás, a településhez, térséghez kötődés a legtöbb településen, térségben erősítésre szorul. Ezért fontos a társadalmi aktivitás és együttműködés növelése. A települési, térségi, megyei közösségek erősítésében kiemelt szerepet képesek betölteni a célzott közösségi programok, rendezvények.

A tevékenységeket Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Hajdú-Bihar Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel konzorciumban valósította meg.

A projekt keretében mind a 82 településhez eljutottunk programok, előadássorozatok, rendezvények és egyéb tevékenységek megvalósításával; 504 alkalommal szerveztünk programokat.

A projektben vállalt tevékenységek:
• A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft tevékenységei:

1. projekt előkészítésben részvétel
2. gyermek napközis, népismereti táborok szervezése 20 alkalommal
3. jövőműhelyek kialakítása és működtetése

• Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának tevékenységei:

1. AGÓRA tudományos élményprogramok
A projekt megvalósítása keretében célul tűztük ki, hogy biztosítsuk elsődlegesen a vármegye oktatási és nevelési intézményeinek gyermekei, tanulói részére a lehetőséget, hogy „Edukációs előadások és bemutatók” alkalmával érdekes és innovatív, tudományos alapú kísérleteken, bemutatókon keresztül szerezzenek ismereteket környezetükről. Kelet-Magyarországon és így Hajdú-Bihar vármegyében kizárólag az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. kínált a célokhoz, szándékokhoz illeszkedő összetett, egyedülálló, szerteágazó tudományos edukációs programokat a lakosság számára.
Önkormányzatunk ezért az Agóra Tudományos Élményközpont programjaira ingyenes látogatás biztosítására kötött szerződést. Az Élményközpont programjait előzetes regisztrációt követően a vármegyéből bárki díjmentesen látogathatta. A 10 000. látogatót külön, egy kis ünnepség keretében, a helyszínen köszöntöttük. 2021. májusától – 2023. szeptember végéig 19 000 hajdú-bihari lakosnak biztosítottuk az ingyenes programot.

2. Színház
Színházi (történelmi, könnyű hangvételű) és gyermekszínpadi előadások szervezése is megvalósult vármegyeszerte, összesen 90 alkalommal. Programsorozatunkkal értékes közösségi élményt biztosítva közel vittük a lakossághoz a színházakat. A repertoár a települések igényeinek megfelelően igen változatos volt. Láthattuk pl. a Körúti Színház előadásában a Meseautó és a Zsákbamacska, a Pesti Művész Színház előadásában a Mágnás Miska, a Kacagó bábszínház előadásában pedig A három kismalac karácsonya című előadásokat. Ez idő alatt olyan neves színművészekkel találkozhatott a közönség, mint pl. Beleznay Endre, Várkonyi András, Vándor Éva, Náray Erika, Esztergályos Cecília vagy Oszter Sándor.

3. Kisfilm
A projekt megvalósításának keretében Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata 50 db kisfilm készíttetését vállalta (Vármegyei értékeket bemutató kisfilmek – 20 db), GasztroVlogok – 10 db, Tudástár – 10 db és Legendárium tematikájú kisfilmek – 10 db). Ezek jellemzően kb. 3 percesek és a vármegyei értékeket mutatják be, valamint erősítik a vármegyei identitástudatot, emellett oktatási vagy kulturális, művészeti intézményekben történő levetítésre is kiválóan alkalmasak. A filmeken láthatjuk a vármegye építészeti remekeit, de bővíthetjük ismereteinket a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is, sőt megtudhatjuk egyebek mellett, hogy hogyan kell készíteni a kunkorgót. A kisfilmek a https://www.youtube.com/@hajdu-biharmegyeivideotar7736 felületen érhetők el.

4. Középkori magyar szablya készítése
A projekt megvalósítása során a közösségi, térségi identitás, a településhez, térséghez kötődés erősítésének szándékával, közös örökségünk, múltunk és hagyományaink szimbólumaként Bocskai István fejedelem korabeli magyar szablya hiteles másolatának készíttetését is vállaltuk. Ugyanis szerettünk volna egy olyan tárgyat, relikviát készíttetni, melyet a vármegyei hagyományok feltárásáért, megőrzéséért, átörökítéséért és vármegyénk fejlődéséért végzett, elhivatott tevékenységek elismeréseként adományozhatunk. A szablyák 2021-ben készültek.

5. Interaktív vándorkiállítás
Az interaktív fotókiállítás tárlatvezetéssel együtt vármegyeszerte 15 településen valósult meg, témája a hortobágyi pásztorélet és a csillagoségbolt-parkok (asztro-tájképek) bemutatása volt. Megtekintése minden korosztály számára esztétikai, művészeti élményt nyújtott, hagyományőrző és közösségformáló értéket közvetített.

6. Hajdú-Bihar Vármegye Puzzle
A projekt keretében egy másik térségi szimbólumként Hajdú-Bihar vármegye alapterületéhez igazodó, a vármegyében található valamennyi település nevét, és a települések belterületének szerkezetét ábrázoló grafikát tartalmazó puzzle-t is készíttettünk, 300 példányban. A fakirakó alkalmas a vármegye településeinek és az egész vármegye területének megismerésére, ezáltal tovább erősíti az összetartozás érzését, közösségünk egymás iránti felelősségvállalását. A vármegyei egységet közvetíti, azt, hogy Hajdú-Bihar minden települése fontos, vármegyénk csakis így lehet kerek egész.

7. Kiadványok
2022-ben a Reformátusok Hajdú-Bihar megyében (8000 db), Görögkatolikusok Hajdú-Bihar megyében (4000 db), Római katolikusok Hajdú-Bihar megyében (4000 db) és Hajdú-Bihar Megye Legendáriuma (2000 db) elnevezésű kiadványokat készültek el a projekt keretében.
Az egyházi kiadványok tartalmazzák egyebek mellett az egyházszervezet kialakulásának körülményeit és történetének legfontosabb eseményeit, hajdú-bihari vonatkozásban. Olvashatunk belőlük az egyház művelődésben és oktatásban betöltött szerepéről a múltban és a jelenben, áttekintést adnak a szociális, kulturális intézményekről napjainkig, fellelhetők bennük a Hajdú-Bihar vármegye területén fekvő egyházközségek, plébániák, valamint az épített örökségek.
A „Legendárium” a helyi közösségek életébe nyújt betekintést a helyi csoportok és személyek saját megélt tapasztalatain, hagyományain, történetein keresztül. Ezek, a közösségek által megélt élmények nagyon eltérőek tartalmukban és jelentőségükben egyaránt. (A kötet, forrás vonatkozásában éppen ezért az írott dokumentumoktól az egyéni elbeszélésen keresztül az anekdota műfajáig húzódik.) A települési igények arra ösztönöztek bennünket, hogy 2023-ban újabb 2000 db könyvet készíttessünk, de már „Hajdú-Bihar Vármegye Legendáriuma” címen, hisz időközben vármegyénk elnevezése is változott.

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága együttműködésének egyik példázata a „Pásztortüzek a Hortobágyon” című, „Kihajtástól behajtásig” alcímű kiadvány létrejötte. A 160 oldalas könyvet Dr. Aradi Csaba ökológus, a HNP nyugalmazott igazgatója írta, a 227 fotót kiváló természetfotósok készítették. A könyv 3000 példányban készült. A könyv segítségével ellátogathatunk a pásztorok, természetvédők közös világába, a Hortobágyi Nemzeti Parkba.

8. Hagyományőrző programok, rendezvények
A hagyományőrző programok és a népi kultúra bemutatása, ismertetése mellett fontos célunk volt, hogy a családok, közösségek – életkortól függetlenül – megtalálják a számukra leginkább tetsző programelemeket. Így alkalmat teremtettünk közösségi találkozóhoz, a tartalmas és vidám együttlétre.

a)
2022-ben és 2023-ban 15 helyszínen (Kaba, Sárrétudvari, Hajdúszoboszló, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hosszúpályi, Hajdúnánás, Komádi, Nyíradony, Nádudvar, Fülöp, Derecske, Berettyóújfalu és Vámospércs) mutattuk be „A hajdú hagyományok nyomában” programsorozatunkat. A színes programok között megtalálhatóak voltak: pásztorviselet-bemutató; néptánc-bemutató; helyi civil közösségek bemutatói; hagyományőrző együttesek programjai; népi kézműves játszóház; interaktív, zenés gyermekprogramok; népi gyermekjátékok; főzőversenyek stb. A legnagyobb számú közönséget a nagyszínpadokon fellépő zenei együttesek, énekesek vonzották. Vendégeink voltak: pl: a 100 tagú Cigányzenekar; Tóth Gabi; Kowalsky meg a Vega; Péter-Szabó Szilvia; Beatrice; Balkan Fanatik; Neoton Familia; Opitz Barbi, Zenevonat; Irigy Hónaljmirigy.

b)
Családi napok, gyereknapok
Az előbb felsorolt nagyrendezvények mellett kisebb költségvetésű, de ugyancsak nagyszámú érdeklődőt vonzzó családi napokat, gyermeknapokat is tartottunk vármegyeszerte, 116 alkalommal. Ezek a programok a kollégák szervezésében valósultak meg. A helyi közösségek bemutatkozása mellett közös főzés, színpadi programok (gyermek, felnőtt), kézműves játszóház, hajdú vitéz próba, ugrálóvár, lufibohóc és még számtalan programelem volt látható ezeken a rendezvényeken.

c)
Fényfestés és kiegészítő programelemek
A vármegye 13 településének 1-1 ikonikus épületére szerkesztett 3D animációs, 8 perces kisfilmet vetítettünk, zenei aláfestéssel. A film Hajdú-Bihar vármegye motívumait, természeti kincseit, a pásztorélet szépségeit mutatja be. Célunk volt az épületek adottságainak kiemelése, elsősorban nonfiguratív elemekkel. A vetítések előtt és között látványos táncbemutatókat, tűzzsonglőr produkciókat láthatott a közönség. A helyszínek többségén a mai magyar könnyűzenei élet kiváló előadói is felléptek.

d)
Népzenei, néptánc előadóestek, táncház programok
Népi hagyományaink védőbástyái a magyar népzene és néptánc. Ezt szem előtt tartva szerveztünk a Táncházakat, elsősorban gyermekek, fiatalok részére a vármegye számos településén, 50 alkalommal a Debreceni Népi Együttes vezető oktatóinak közreműködésével.
A felnőttek Tordai Zoltán és zenekarát, valamint Liszter Sándor fergeteges folklór műsorát 40 alkalommal tekinthették meg.

e)
Interaktív mesefoglalkozások, gyermekkoncertek.
Élőszavas mesemondással és a hozzá kapcsolódó mesefeldolgozásokkal, illetve interaktív gyerekkoncertekkel 30 alkalommal örvendeztettük meg a vármegye óvodásait.

f)
Játszóházi, alkotói napok és kézműves foglalkozások
8 alkalommal szerveztünk tematikus kézműves bemutatót, alkotói foglalkozást.

9. Vármegyei identitást erősítő hagyományőrző táborok
A vármegye különböző településein 16 alkalommal (1 felnőtt alkotótábor H. Csongrády Márta vezetésével és 15 gyermektábort), alkalmanként 20 fő részvételével szerveztük táborainkat. A táborok tematikái változatosak voltak, a helyi adottságok figyelembevételével szerveztünk pl. néptánc, népismereti, hagyományőrző táborokat. A szakmai foglalkozások mellett napi 3 alkalommal étkezést, valamint szabadidős programokat is biztosítottunk.

10. Ismeretterjesztő interaktív, szemléletformáló előadások, bemutatók
Különböző tematikájú (pl. zenei, irodalmi, szemléletformáló, képesség-, és készségfejlesztő, természetpedagógiai, csillagászati) ismeretterjesztő előadásokat mutathattunk be 104 alkalommal vármegyeszerte. Az iskolák és közösségi színterek visszajelzései alapján az előadások népszerűek voltak, de a természetismereti és a csillagászati előadások voltak a legkeresettebbek.

11. Kultúr-estek
St. Martin szaxofon- és pánsípművész előadásait 10 helyszínen, közel 5000 fő tekinthette meg. Operett estet 14 helyszínen mutathattunk be. Felléptek többek között a Debreceni Csokonai Színház művészei a Valcer Táncstúdió táncosai és Dancs Annamari operetténekes. A magyar költészet napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatunkon 6 helyszínen jártunk.

A TOP-5.3.2-17-HB1-2021-00002 azonosítószámú, „Együtt, közösségben Hajdú-Biharban” című projekt

megvalósításának időtartama: 2023. január 1. – 2023. december 31.

költségvetése: 100 000 000 Ft

A projektben elvégzett tevékenységek:

1. Alkotótáborok (5 db – 4 db képzőművészeti és 1 db kerámia alkotótábor)
A Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a projekt megvalósítása során alkotótáborokat szervezett, melyekben a helyi értékek megismerése, a hagyományok felelevenítése, a vármegyei identitás erősítése és az aktív közösségi együttlét volt a középpontban.
A táborok tematikája: helyi, vármegyei értékek, hagyományok bemutatása az alkotók művészi alkotásain keresztül. A táborozók egyéni látásmódjukon keresztül mutatták be a vármegye látnivalóit, értékeit és hagyományait. A program során megismerkedtek a tábori helyszínek képzőművészeti alkotásaival, tárgyi emlékeivel, építészeti örökségeivel és a helyi közösségek tagjaival. A tábor nyílt napján a helyi közösség, lakosság bekapcsolódhatott a tábor munkájába.
Táborzáráskor az összes elkészült alkotásból a legkiemelkedőbb képek készítőit díjazásban részesítette a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata.
Az ötnapos, felnőtteknek szóló képzőművészeti táborok Kabán, Nádudvaron, Hajdúböszörményben és Berettyóújfaluban valósultak meg, 2022. év nyarán.
A szintén ötnapos, felnőtteknek szóló kerámia alkotótábor pedig Debrecenben volt (szintén tavaly nyáron), ahol a hajdú-bihari népművészet és mondavilág motívumainak felhasználásával készítettek kerámiaalkotásokat a résztvevők.

2. Vándorkiállítás
A fentiekben részletezett alkotótáborokban készített alkotásokból válogatás készült (20-40 db), mely vándorkiállítás formájában került bemutatásra a vármegye különböző településein, 10 helyszínen.

3. Rajzpályázat
A Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a projekt megvalósítása során rajzpályázatot szervezett a 6-14 éves korosztály számára, melyben a helyi értékek megismerését, a hagyományok felelevenítését, a vármegyei identitás erősítését helyezte az alkotások középpontjába. A rajzpályázat meghirdetése online módon történt a vármegyében működő általános iskolák, valamint a 6 osztályos gimnáziumi képzést nyújtó középiskolák közreműködésével. A vegyes technikával készült alkotások témája: a lakóhely, szűkebb környezet szépségeinek, értékeinek bemutatása volt a tanulók által. Az I-III. helyezettek, valamint a különdíjjal elismert tanulók jutalomban részesültek. A díjazott alkotásokat 2023 első negyedévében, a vármegye több helyszínén, kiállításokon láthatta a közönség.

4. Kiadvány
A Hajdú-Bihar Vármegye képekben című kiadványban tematikusan összegyűjtve, rendszerezve láthatók a vármegyére jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy közösségi értékek. A kiadvány egy hiánypótló összegzés, mely a helyi értékek alaposabb megismerését teszi lehetővé. A könyv magyar (4000 db) és angol nyelven (500 db) is megjelent.

5. Rendezvények
Családi napok szervezése ebben a projektben 3 helyszínen, Komádiban, Polgáron és Tégláson valósult meg azzal a céllal, hogy alkalmat teremtsünk a családoknak és a közösségeknek egy tartalmas és vidám együttlétre.

6. Emlékérmék készítése
A projekt megvalósítása során emlékérméket készíttettünk, a közösségi, térségi identitás, a településhez, térséghez kötődés erősítésének jelképeként. A tevékenység célja volt a vármegyei települések aktívvá tétele a vármegyei hagyományok feltárásban, megőrzésében és továbbadásában. Az érmek ezüst, patinázott ezüst és bronz kivitelben készültek 175 példányban. Megjelenik rajtuk a vármegyére jellemző motívumok: Bocskai korona, Hortobágyi kilenclyukú híd, Debreceni cifraszűr minta, a Vármegyeháza és Önkormányzatunk címere.

7. Eszközök
A rendezvények megvalósításához alábbi hangtechnikai eszközöket is beszereztünk.

A projektzáró esemény után Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármesterének beszámolójával kezdődött a vármegyei közgyűlés ülése. A tájékoztató Debrecen Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját és TOP Plusz Programtervét taglalta. A fejlesztési stratégiában a város gyors és rugalmas alkalmazkodóképessége jelenik meg, hiszen Debrecen fejlődésének következő lépcsőfoka, hogy úttörő szerepet vállal a régió digitális és zöld átállásában. Barcsa Lajos elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz révén a vármegyei mintegy 127 milliárd forintos keretösszegből lakosságarányosan csaknem 43 milliárd forint lett elkülönítve Debrecen számára az alábbi prioritásokra: élhető vármegye, klímabarát vármegye, gondoskodó vármegye, versenyképes vármegye. A Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elfogadta a beszámolót.
Tájékoztatót hallhattak a képviselők a Vidékfejlesztési Program előrehaladásáról is Papp Zsolt György helyettes államtitkártól, aki hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság 2010 óta jelentős fejlődésen ment keresztül, 2010 és 2021 között a területi termelékenység több mint két és félszeresére növekedett. Kiemelte, hogy az Agrárminisztérium 2027-ig mintegy 4 300 milliárd forintot fordít a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére; eddig összesen 112 db felhívás jelent meg 3 838,41 milliárd Ft-os keretösszeggel. A program végrehajtása 2025. december 31-ig tart. A tájékoztatót elfogadta a képviselő-testület.
Megszavazta a testület egyebek mellett a TOP Plusz 3.1.3-23 kódszámú, „Helyi humán fejlesztések” tárgyú felhívásra történő pályázat benyújtását, valamint az Interreg VI-A Románia Magyarország Program pályázatban való részvételt is.
További részletek a közgyűlésről:

Közgyűlés 2023.december 15-ei ülése

Szőnyi Sándorné

 

Barcsa Lajos

 

Bulcsu László alelnök, Tasi Sándor alelnök, Pajna Zoltán elnök, Dr. Dobi Csaba jegyző

 

Papp Zsolt György

 

Pajna Zoltán Bocskai-szablyát nyújtott át Papp Zsolt Györgynek, megköszönve a szervezetek közötti együttműködést.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: