Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Baszkföldi tapasztalatok a fenntartható turizmus jegyében

Spanyolországban folytatódott a SYSTOUR projekt partnerek munkája.

2024. február 29. és március 1. között a SYSTOUR projekt francia, olasz, magyar, finn és lengyel partnerei a baszkföldi Lea-Artibai, valamint Uribe és Urdaibai megyékbe látogattak.

A projekt spanyolországi partnere, a baszkföldi Lea-Artibai régió felismerve a turisztikai telítettségi csúcsok megfékezésének fontosságát, aktívan dolgozik a fenntartható turizmus stratégiájának kialakításán. A tapasztalatok hatékony megosztása érdekében partnerünk, a Leartibai Fundazioa látta vendégül a partnerintézmények képviselőit és külső szakembereiket.

Két napon keresztül lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők első kézből ismerjessék és tapasztalhassák meg azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket a fent meghatározott célkitűzésekkel összhangban megfogalmazásra kerültek.

A február 29-i nap Joseba Goienola, az alapítvány elnökének köszöntőjével kezdődött, aki megemlítette az előttük álló kihívásokat, valamint a turisztikai pozicionálás és differenciálás mérföldköveit.

Ezt követően a projekthez azonosított jó gyakorlatok bemutatására került sor:

1. Lea Artibai Fesztivál
2. Lea Ösvény
3. Bizkaia Kosta busz
4. Kormányzás
5. Tehetségmegtartás Lea Artibai-ban
6. Lekeitio Tengerészeti Örökség
7. Lekitto Bedarrak, Lagunkoia és Auzolana projektek
8. Ondarroa falfestményei

Az előadás után a résztvevők a helyszínen tapasztalhatták meg a rendezvények keretében kínált látogatások és élmények egy részét, valamint megismerték a régió legfontosabb erőforrásait. Ehhez több megyei közintézmény képviselői és az üzleti szektor szereplői is aktívan hozzájárultak.

Március 1-jén a látogatás Bizkaia tengerparti régióiba vezetett. Először Urdaibaiba mentek a résztvevők, ahol az Urdaibai Madárközpont meglátogatása után Nerea Del Moral és Ormaetxea Eider mutatta be a CETs projektet az Urdaibai Bioszféra Rezervátumban.

Később Jagoba Martinez az ADR Jata-Ondo képviseletében bemutatta a Flysch Bizkaia projektet Barrika-Uribe-ban, amelyet a Getxo Városi Tanáccsal együttműködve fejlesztenek.

A meglátogatott jó gyakorlatok a projekt partnerrégiói számára is érdekesek voltak, azok partneri adaptációjának lehetősége a következő hetekben kerül értékelésre.

A legkiemelkedőbb tapasztalatot az élmények és a kínálat hitelessége, az idegenforgalommal kapcsolatos szereplők és a régió turisztikai áramlásának diverzifikálására tett erőfeszítések,  és mindenekelőtt az identitást és örökséget szem előtt tartó pozicionálás jelentették.

Ennek példájaként mindenki kiemelte Ondarroa polgármesterasszonyának, Urtza Alkorta üdvözlő szavait: “Ondarru egy kis halászfalu, ahol a tenger és a halászat erős és nagyon fontos identitásjegyek a turizmus szempontjából. Mert a tenger tett minket azzá, amik vagyunk, és mert ezt szeretnénk megmutatni….”.

A nemzetközi tapaszlatacsere 2024 tavaszán a lengyelországi Kielcében folytatódik.

Sajtóközlemény – SYSTOUR projekt – Lea Artibai

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: