Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Új programelemmel gazdagodik a Kihajtási Ünnep

A vármegye önkormányzata is csatlakozik a hortobágyi hagyományőrző eseményhez.

A részletekről április 16-án számoltak be a szervezők a Vármegyeházán.

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is az április 24-ei György napjához kötötte: az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről a nyári legelőkre és történt a pásztorok megfogadása is. Bár a természet az elmúlt években rácáfolni látszik ezen több évszázados ritmusra, az ország egyik leginkább hagyományőrző térségében, a gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon nincs ez másképp az idei évben sem. A pásztorok – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt, a világon egyedülálló hortobágyi örökség számos eleme ezen a vidéken még mindig a mindennapok része. A ma embere számára viszont sokszor ismeretlenek ezen értékek, melyek megismertetésében, népszerűsítésében játszanak nagy szerepet az olyan országszerte ismert rendezvények, mint az április 27-ei Kihajtási Ünnep. 

Idén a Mátai Ménesben megrendezésre kerülő Kihajtási Ünnep délelőtt 09:30-kor veszi kezdetét a renyhe ménes pusztára való kihajtásával, majd a Fogadóépület előtti téren a Hortobágyi Nemzeti Park családi programjai – bábszínházas és gólyalábas előadások, természetismereti és népi játékok, kézműves foglalkozások – várják az érdeklődőket a délelőtt folyamán. 14 órától a központi Arénába bevonuló rackanyáj, a hatos szürke marha és a ritkaság számba menő négyes bivalyfogat, a nóniusz lovak hátukon a csergető csikósokkal, népies fogatok, a régi fényében pompázó Landauer hintó látványa mind-mind büszkeséggel tölthet el bárki szemlélőt. Bemutatkoznak a Hortobágyi Nonprofit Kft. ágazatai (lótenyésztés, szürke szarvasmarha és bivalytenyésztés, racka juhtenyésztés) s azok legszebb példányai pásztoraik kíséretében. Tisztelegve a régi pásztorok előtt Hortobágy Örökös Pásztorait is köszöntjük. A régi számadói rendszer hagyományai szerint megbízott számadóink bemutatják a kezük alá adott állományt, dolgozókat, szaporulatot, elmúlt időszak eseményeit, majd lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre. A rendezvényen csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk, míg a hagyományos Kézműves Vásárban helyi kézműves termékeket vásárolhatnak az érdeklődők.

Az idei kihajtási ünnep programja egy valódi kuriózummal gazdagodik, mivel Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata „Vármegye kóstolgató” elnevezésű gasztronómiai rendezvényével teszi színesebbé az eseményt: a vármegyei ízek utcájában 17 település a rá leginkább jellemző hagyományos és tradicionális 29-féle ételkülönlegességgel, 1450 adag ingyenes kóstolóval várja a látogatókat. 

Az élményekben és programokban bővelkedő ünnepi alkalmat – a vármegye önkormányzata jóvoltából – 16.00 órától a nagyszínpadon Csík János és a Mezzo Zenekar élőzenés koncertje zárja.

A programon való részvétel ingyenes!

Medgyesi Gergely Árpád igazgató, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság; Torbik Ákos projekt és marketing osztályvezető, Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Pajna Zoltán elnök, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata; Medgyesi Gergely Árpád igazgató, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Jakab Ádám polgármester, Hortobágy Község; Pajna Zoltán elnök, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: