Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hajdúszoboszlóra vittük Európát

Ha május 9., akkor Európa-nap!

Minden évben május 9-én ünnepeljük az Európa-napot, mely az európai békét és egységet állítja reflektorfénybe. Ez a nap a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulója. Ezen – 1950-es – nyilatkozatában Robert Schuman francia külügyminiszter új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Robert Schuman nyilatkozatát tekintjük az Európai Unió kialakulásához vezető út kezdetének.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat országszerte számos helyszínen szervezett rendezvényt. A Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata égisze alatt működő Europe Direct Hajdú-Bihar Iroda az Enterprise Europe Network, az EURES és az Eurodesk uniós hálózatok vármegyei koordinátoraival, illetve a Debreceni Egyetem, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Tudatos Ifjúságért Alapítvány YOUTH4VOTE projektjének munkatársaival együtt Hajdúszoboszlón várta az érdeklődőket.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett a rendezvényeken a hálózati irodák munkatársai tájékoztatást adtak az EU-val kapcsolatos más témákban is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az Unió céljairól.

Idén kiemelt figyelmet fordítottak a 20 éves uniós csatlakozási évfordulóra, a 2024. június 9-i európai választásokra és a 2024 második felében esetékes uniós magyar elnökségre. A programot kvízek, játékok, nyeremények és a helyi művészeti csoportok fellépései színesítették.

Két kerekasztal-beszélgetés is volt, melyek témái az alábbiak voltak: “Hajdú-Bihar Vármegye az uniós tagság 20 évében”, valamint “Miért fontos a szavazatom az európai választásokon?”

A Europe Direct Hajdú-Bihar Iroda sátrában Tuska-Mátrai Melinda irodavezető várta az érdeklődőket. Az eseményre kilátogatott Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke és Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere is.

 

 

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: