Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Az élővilág sosem látott titkai tárulnak fel hamarosan a Hortobágyi Madárszínházban

Az új ökoturisztikai attrakció Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának koprodukciójában valósul meg.

A konzorciumi megállapodást – miután Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Közgyűlése július 1-jei ülésén megszavazta – július 5-én, a Hortobágyi Látogatóközpontban tartott tájékoztatón írták alá a felek. Az eseményen elhangzott, hogy az ország első Madárszínháza Máté Bence világhírű természetfotós elképzelései alapján valósul meg. Az ötletgazda komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik az élőlények legkisebb rezdüléseinek megfigyelését és megörökítését biztosító madárlesek építésében. A nemzetközi szinten is többszörösen díjazott természetfotós ezúttal hivatása kereteit túllépve még nagyobbat álmodott: minden magyarországi, illetve hazánkba látogató, a természet iránt érdeklődő felnőttnek és gyermeknek megmutatná azt a csodát, amelyet ő nap mint nap átél, és amely egy életre rabul ejtette.

Az országos viszonylatban is kiemelkedő turisztikai értékkel bíró attrakció a térség állatvilágát és természeti értékeit újfajta perspektívából, egyfajta fordított állatkert formájában hozza közelebb a látogatókhoz, ahol nem a madarak, hanem az emberek zárkóznak be annak érdekében, hogy az állatokat természetes élőhelyükön, zavartalanul, ugyanakkor testközelből figyelhessék meg. Az élet rendezte „színdarabot” karnyújtásnyi közelségből fürkészhetik, így láthatják a gémek, kócsagok, kormoránok, sőt vidrák és sok más faj eddig rejtett életét. A hortobágyi halastórendszer kiváló helyszíne lesz a Madárszínháznak, hiszen a terület gazdag élővilággal rendelkezik: a Magyarországon előforduló mintegy 430 madárfajból csaknem 340 megjelent a Hortobágyon is.

A tervezett fejlesztésre a felek a TOP Plusz – 6.1.4-23 kódszámú, “Aktív turizmus fejlesztése” elnevezésű felhívásra nyújtanak be támogatási kérelmet. A vármegye önkormányzata az Integrált Területi Programja 2021-2027 című fejlesztési dokumentumában 4,3 milliárd forint keretösszeget különített el a Madárszínházra, így – mint konzorciumvezető – pozitív elbírálás esetén a fent említett összeget kaphatja az attrakció megvalósítására.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park
Igazgatóság igazgatója

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár

 

Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata
Közgyűlésének elnöke

 

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési
Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

 

Bemutató kisfilm a tervezett Madárszínházról:
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: