Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Változatos témákat taglalt a vármegyei közgyűlés

A július 1-jei ülésen egyebek mellett a 2023. évi rendőrségi beszámolót is elfogadta a testület.

Hajdú-Bihar vármegye Önkormányzata Közgyűlésének soron következő ülése rendhagyó módon kezdődött. Mint ismert, a vármegye önkormányzata az Agrárminisztérium Hungarikum pályázati felhívására „Értékes Hajdú-Bihar – Vármegyénk kincsei” címmel pályázatot nyújtott be, ahol támogatásban részesült, így a vármegyei és nemzeti értékek, valamint a hungarikumok népszerűsítése és megismertetése céljából tavaly ősszel 3 fordulós vetélkedőt hirdetett meg a hajdú-bihari általános- és középiskolás diákok részére. A középiskolai korosztály vármegyei döntőjét a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium RÁLA csapata (Madarász Regina, Tar Ágnes, Pikó Linett, Kordás Anna) nyerte meg, akik ez év májusában a Balatongyörökön szervezett Kárpát-Medencei Hungarikum verseny országos döntőben is az első helyen végeztek. A vármegye önkormányzata ezen a napon, a képviselő-testület ülése előtt adta át köszönetajándékát a csapatnak, melynek tagjai – kísérőikkel együtt – a debreceni Aquaticum Strandfürdőbe szóló egész napos belépőt vehettek át Pajna Zoltántól, a vármegyei közgyűlés elnökétől. 

Pósán Enikő Andrea felkészítő pedagógus, a RÁLA-lányok, Dr. Molnárné Szecskó Ágnes intézményvezető, Pajna Zoltán vármegyei elnök

 

Ezután a vármegyei közgyűlés megkezdte ülését, melyen a testület elfogadta egyebek mellett a dr. Gyurosovics József vármegyei rendőrfőkapitány által tartott, a vármegye közbiztonsága helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról szóló beszámolót. Ebben elhangzott az is, hogy Hajdú-Biharban 2023-ban  az előző évhez képest 27,8 %-kal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma. Eddig nem ismert bűncselekmény fajták jelentek meg, melyek a bűnügyi szakterületet komoly kihívás elé állították, azonban a vármegyében a kriminalitás helyzete stabil volt. A határozati javaslat elfogadása után Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke átnyújtotta Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata kitüntető díját. Az elismerést az április 29-i közgyűlésen, a rendőrség napja alkalmából kívánták átnyújtani, azonban akkor a díjazott nem tudott jelen lenni. „Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Emlékérme” “Hajdú-Bihar Vármegye Rendőre” felirattal adományozható a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság állományában szolgálatot teljesítő rendőrök munkájának elismerése érdekében azoknak a személyeknek, akik a vármegye közbiztonságának, határőrizeti rendjének megőrzése, javítása terén kiemelkedő tevékenységet végeznek.” 2024-ben a díjat Dr. Berecz József rendőrezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balmazújvárosi Rendőrkapitányság vezetője vehette át. 

dr. Gyurosovics József

Megszavazták a képviselők a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz vármegyei szintű végrehajtását érintő feladatokról szóló előterjesztést. Majd jóváhagyták a Debreceni Egyetem Tudományos és Innovációs Park címpályázatához kiadott támogató nyilatkozatot is. Ebben az áll, hogy Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata támogatja, hogy a Debreceni Egyetem mint konzorciumvezető, illetve az annak 100 %-os tulajdonában álló konzorciumi tagok együttesen, a Debreceni Egyetem Tudományos, Technológiai és Innovációs Park név alatt már ipari park címmel rendelkező területen tudományos és innovációs parkot hozzanak létre, UD Science Park elnevezés alatt. 

Jóváhagyta a közgyűlés azt is, hogy a vármegye önkormányzatának nemzetközi csoportja egy újabb pályázatban vehessen részt. A “FLAVOR – Regionális étkezési kultúra mint az integrált vidékfejlesztés motorja” című pályázatot az Interreg Europe Program keretében hirdették meg. 

Továbbá elfogadta a közgyűlés a TOP Plusz – 6.1.4-23 kódszámú, “Aktív turizmus fejlesztése” tárgyú felhívásra történő pályázat benyújtását is. Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a támogatási kérelmet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft-vel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával  konzorciumban nyújtja be. 

További részletek: 

https://hbmo.hu/portal/2024/06/kozgyules-2024-julius-1-jei-ulese/

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: