A horvátországi Buzet településre látogattak a More than a village projekt szakemberei
A More than a village projekt vendéglátó horvát partnere, Buzet város az isztriai régióban található, a szlovén és az olasz határ közelében, lakossága 5997 fő. A tanulmányút helyszínét a Buzet város tulajdonában álló Verzi inkubátorház biztosította.

A Verzi 2022. január 25-én alakult azzal a céllal, hogy támogassa az újonnan alapított helyi vállalkozásokat, illetve, hogy ösztönözze a régió újonnan alapított vállalkozásainak előrelépését. A Verzi üzleti inkubátorház projektjét a helyi fejlesztési ügynökség, az IDA d.o.o. támogatta. Maga a Verzi-palota a 17. századból származik, és Buzet óvárosának kellős közepén, a plébániatemplom közelében található egyszerű barokk palota, műemléki értékű épület. Egy közelmúltban lezárult nemzetközi együttműködés keretében lezajlott fejlesztés során az épület teljes rekonstrukciója mellett többcélú multifunkcionális csarnok, az inkubátorban 11 irodahelyiség az újonnan alapított cégek számára, valamint coworking terek kerültek kialakításra, mindezt azzal a céllal, hogy az inkubációs és a gyorsulási szakaszban lévő vállalkozók üzleti kapacitását növeljék. A Verzi üzleti inkubátort az újonnan alapított, illetve akár három éve működő cégek és kézművesek is igénybe vehetik. A 17. századi palota így a vállalkozást támogató kis központtá vált. A Verzi-palota új funkciója mellett Buzet óvárosi magjának kulturális örökségének műemlékeként is megmarad.
A találkozó első napja a polgármester köszöntőjével, illetve az inkubátorközpont bemutatásával indult.
Ezt követte a WP3 munkacsomag áttekintése. A munkacsomagot koordináló horvát partner vezetésével bemutatásra került a mintaprojektek értékelésének folyamata, illetve az egyes mintaprojektek várható eredményeinek ütemezése.

A munkacsomag megbeszélést követően nyílt lehetőség két olyan jó gyakorlat megtekintésére, melyek a térség vidékfejlesztési célkitűzéseit jelentős mértékben támogatja.
A résztvevőknek lehetősége nyílt megismerni két kiváló helyi családi vállalkozást, amelyek példaértékűen ötvözik a turizmust és az agráriumot.
Elsőként a Karlić Tartufi szarvasgomba farmra látogattak a partnerek és külső szakértőik. A Karlić család három generáció óta foglalkozik szarvasgomba-kereséssel és -feldolgozással. Bázisuk a festői Paladini faluban található, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a szarvasgomba-vadászat hagyományaiba és technikáiba.

A Buzet melletti Paladiniból származó Karlić család szarvasgomba-üzletét Ivan Rašpolić alapította a múlt században, egészen pontosan 1966-ban. Akkoriban a környező motovuni erdő még jóval nagyobb volt, mint ma. Az ott talált fehér és fekete szarvasgombát egyaránt a legjobb minőségű isztriai szarvasgombák között tartották számon. A család 12 kutyájuk segítségével naponta jár szarvasgomba vadászatra. Nincs kötött munkarend, ami azt jelenti, hogy a család bármelyik tagja mehet szarvasgomba vadászatra a kutyákkal; a legfontosabb természetesen az, hogy a család és a kutyák számára is megmaradjon a napi kiképzési rutin. A Karlić család sokéves szarvasgombaszedési tapasztalata, amely nemzedékről nemzedékre szállt, 1994-ben a GIR d.o.o. vállalat megalapításához vezetett, egy olyan vállalathoz, amely nagy odaadással foglalkozik a szarvasgombavadászattal, a friss és fagyasztott szarvasgomba felvásárlásával és értékesítésével, valamint a termékek feldolgozásával és hazai és nemzetközi piacra való bevezetésével.

A gasztronómiai kínálaton túlmenően lehetőséget biztosítanak szarvasgomba vadászatra is, illetve az ágazat és a család történetének megismerését egy kis múzeum is segíti. Munkájuk és szolgáltatásaik során számos digitális lehetőség segíti a látogatókat az ágazat és a helyi szolgáltatások megismerésében.
A tanulmányút következő bemutatott vidéki vállalkozása az Aura lepárlóüzem volt. Az Aura családi tulajdonban lévő üzem és vendéglátóegység Buzet szívében található, és prémium minőségű pálinkákat, likőröket, gineket, lekvárokat, valamint egyéb termékeket állít elő. A látogatás során megismerkedtünk a gyártási folyamat minden fázisával, a gyümölcs erjesztésétől kezdve a desztilláción át a palackozásig. Az üzem igényes kialakítása és a termékek kiváló minősége révén az Aura lepárlóüzem kiemelkedő turisztikai látványosság és programlehetőség a régióban, segítve ezzel e vidéki térség szélesebb körben történő ismertségének erősítését, illetve bevételeinek növekedését.
Mindkét vállalkozás inspiráló példát és ötletet nyújtott arra vonatkozóan, hogyan lehet a vidéki térségekben fellendíteni az agroturizmust, számos rendelkezésre álló okos megoldást is alkalmazva. A Karlić Tartufi és az Aura szeszfőzde olyan családi vállalkozások, amelyek sikeresen ötvözik a helyi termelést és a turizmust, ezáltal hozzájárulva a vidéki gazdaság fejlődéséhez és a helyi közösségek megerősítéséhez. Ezek a példák rámutatnak arra, hogy a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek és a modern turisztikai szolgáltatások kombinálásával fenntartható és vonzó élményeket lehet nyújtani a látogatóknak, miközben támogatják a helyi gazdaságot és kultúrát.
A program második napján a WP2 és WP3 munkacsomagok részleteit vitattuk meg. Elsőként a WP2 koordinátora, az ITC Murska Sobota tartott összefoglaló értékelést a mintaprojektek előrehaladásáról, majd a partnerek egyenként bemutatták saját mintaprojektjeik köztes eredményeit, a tervezett további tevékenységeket.
Ezt követően a WP3 munkacsomag keretében, kiscsoportos workshop biztosította a koordinátor intézmény, az IRMO kutatóintézet által kidolgozott módszertan segítségével a kölcsönös partneri javaslatok kidolgozását, a kísérleti intézkedések gyakorlati megvalósításával kapcsolatos tapasztalatok és meglátások megosztása.
A munkaülés után a management, a kommunikációval kapcsolatos ügyek és a következő hónapok tevékenységei kerültek megbeszélésre.
A soron következő szakmai tanulmányút házigazdája Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata lesz 2025 novemberében.