Horvátország adott otthont az SReST projekt soron következő tanulmányútjának
A Krk-sziget vibráló és inspiráló hátteret biztosított a 2025. május 26-30. között Malinskában, a horvát partner által megrendezett SReST partnertalálkozónak. Az esemény lehetőséget teremtett a projektpartnerek, társult stratégiai partnerek és helyi szereplők számára, hogy élénk és tartalmas eszmecserét folytassanak a projekt sikeres megvalósítását érintő ötletekről, gyakorlati tapasztalatokról és kulturális-kulináris élményekről.
A kétnapos rendezvényt Dubašnica Községi Közössége szervezte. A találkozó alkalmat adott a projekt eddigi előrehaladásának áttekintésére, valamint a térségek közötti együttműködés elmélyítésére. A fenntartható, befogadó és helyi gyökereken alapuló gasztroturizmus előmozdítására helyezve a hangsúlyt, a találkozó tökéletesen illeszkedett a sziget juhtenyésztési, sajtkészítési és közösségi mezőgazdasági hagyományaihoz.

Regionális identitások erősítése közös tudáson keresztül
A program egy partneri megbeszéléssel és régiós bemutatkozásokkal indult, ahol minden partner bemutatta, hogyan alkalmazza a társadalmilag felelős és „slow food” szemléletet saját helyi környezetében. A résztvevők érzékszervi élményen keresztül is kapcsolódhattak a hagyományos gasztronómiához egy „presnac” (helyi túrós sütemény) készítő workshop keretében. Kiemelkedő esemény volt a Szinergia Műhely, ahol az Interreg program keretében megvalósuló kapcsolódó projektek – GreenTex, Culinary Trail és FoRESisT – partnerei is részt vettek, hogy közösen tárják fel az együttműködési lehetőségeket. Ezek a megbeszélések megalapozták a jövőbeni közös tevékenységeket, amelyek erősíthetik az egyes kezdeményezések hatását és a célcsoportok hatékony elérését.

Az ezt követő kerekasztal beszélgetés a SReST „slow food” tananyagának bevezetésére fókuszált a helyi mintaprojekt keretében, előrevetítve, hogyan képes a képzés a helyi szereplőket megerősíteni és erősíteni a fenntarthatóságot. A beszélgetést a partnerrégiók tapasztalatai gazdagították.

Helyi kultúrával átszőtt találkozó
A hivatalos programon túl a partnerek aktív részesei voltak a Sensa Sajtfesztiválnak, mely az egész szigeten átívelő, a helyi ízek és hagyományok ünnepe. Az SReST képviselői külön standon mutatták be tevékenységeiket. A Porat városán keresztül vezetett séta és a különféle tevékenységek számos újabb jó gyakorlatokat ismertettek meg a résztvevőkkel, valamint új ötleteket adtak a hiteles gasztroturizmus népszerűsítéséhez – mindezt a helyi hagyományok támogatásával és megőrzésével egybekötve.

Előretekintés
A projekt következő szakaszában a partnerek tovább finomítják helyi mintaprojektjeiket, további tapasztalatokat cserélnek, és közösen próbálnak hatékonyabb megoldásokat kidolgozni a környezeti felelősségvállalás és a társadalmi-gazdasági befogadás összekapcsolására.