Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Klímaadaptáció és vízgazdálkodás fejlesztés

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a 2014-2020-as fejlesztési időszak során kiemelt figyelmet fordított a városok, települések fejlesztési igényeire. A teljes tervezés logikája alapján megszólított vállalkozásokat, egyházakat, non-profit szereplőket, hogy teljes képet kaphasson a fejlesztésekről Hajdú-Bihar megye területén. 
A javaslatok között szerepel a Hajdúhátsági-Erdőspuszták-Ligetalja-Nyírségi Többcélú Vízellátó Rendszer fejlesztésé, amely Hajdú-Bihar megye, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területét érintő vízgazdálkodási fejlesztések megvalósítását, egy komplex vízgazdálkodási rendszer létrehozását célozza meg. A vízellátó rendszer programterületen jellemzőek a szélsőséges időjárási és vízháztartási helyzetek (árvíz, belvíz, túlnedvesedés, aszály), melyeknek gyakorisága és intenzitása a klímaváltozási prognózisok alapján a jövőben növekedni fog, továbbá ezek a veszélyforrások alapjaiban határozzák meg a megye számára kiemelt jelentőséggel bíró élelmiszergazdaság jövőjét és versenyképességét. A versenyképes mezőgazdasági termelés feltételeinek megteremtését jelenti többek között a meglévő öntözési rendszerek és vízilétesítmények víztakarékosabb, hatékonyabb vízfelhasználást célzó korszerűsítése, valamint az öntözőberendezések hatékonyságának a javítása, hozzájárulva ezzel a komplex vízgazdálkodás rendszerhez. A térségi vízgazdálkodási tevékenységek (víztárolók építése, öntözés infrastrukturális hátterének kiépítése) megvalósítása a vízgyűjtőterületre alapozva, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye közös együttműködésével történhet. 
A fejlesztési javaslat céljai szervesen illeszkednek a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Program által megfogalmazott a fenntartható környezet, a megyei agrárium komplex fejlesztése, valamint az élhető vidék, élhető települések prioritásokhoz. 
A program Hajdú-Bihar jelentős területét érinti. A vízgazdálkodáson túl számos fejlesztési lehetőséget hordoz magában, így például a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés, a mezőgazdaság, az energetikai, a turizmus, valamint a rekreáció területén, mely különösen a kevésbé fejlett, hátrányos helyzetű térségekben jelenthet felzárkózási lehetőséget.
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: