Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Napelemekkel a költségtakarékosabb energiafelhasználásért

Összesen 14 Hajdú-Bihar megyei településen kerül valamelyik közintézményre napelem, az eddiginél hatékonyabb és költségtakarékosabb energiafelhasználás érdekében.

A beruházások megvalósításához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság által még 2014 júniusában kiírt 100%-os támogatási intenzitású pályázaton nyertek támogatást települések.

A „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című kiírásra beérkezett „Napelemes rendszer telepítése” című, KEOP-4.10.0/N/14-2014 azonosító számú felhíváson a megyéből Püspökladány, Egyek, Tiszacsege, Kaba, Ebes, Sárrétudvari, Sáránd, Hosszúpályi, Biharkeresztes, Hajdúhadház, Téglás, Létavértes, Hajdúböszörmény és Hajdúdorog városa nyert támogatást az energetikai korszerűsítéshez.

A projekt elszámolható költsége egyenként mintegy 35 és fél millió forint. A kivitelezési munkálatok idén tavasszal kezdődtek és mostanra már mindenhol befejeződtek. Településenként valamivel több mint 200 napelemet telepítettek, amelyek termelése 50 kWh. A korszerűsítések által egyebek mellett csökken majd az üvegházhatású gázok kibocsátása és növekedik a megújuló energiafelhasználás (villamos energia-termelés), valamint költségtakarékosabb és hatékonyabb lesz az energiafelhasználás. A napelemek ugyanis rásegíthetnek a melegvíz előállításra, a fűtési, a hűtési rendszerek működésére, valamint a villanyáram előállítására.

HAJDÚHADHÁZ, TÉGLÁS, PÜSPÖKLADÁNY és EGYEK az első átadók

A 14 településből a napokban 4 helyen adták át ünnepélyes keretek között a napelemmel korszerűsített épületeket. A többi érintett településen az ősz folyamán történnek meg az átadások.

Július 27-én Hajdúhadházon Csáfordi Dénes polgármester mellett Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár mondott beszédet a polgármesteri hivatal udvarán – amely épület belső tetőszerkezetére szerelték a napelemeket.

Ugyanezen a napon szinte a szomszédban, Tégláson is átadták a városháza tetejére szerelt napelemeket. Pajna Zoltán és Tasó László itt is köszöntöt mondott, akárcsak a polgármester, Czibere Béla.

A július 27-ei napra esett még egy átadás: Püspökladányban azonban nem a hivatal épületére, hanem az egykori Aranycsapat cserekapusáról, Gellér Sándorról elnevezett sportcsarnokra kerültek fel a napelemek. Itt Dombi Imréné polgármester asszony mellett az itt született Bodó Sándor országgyűlési képviselő és Pajna Zoltán is beszélt a megújuló energiák hasznosításának jelentőségéről.

Egy napra rá, július 28-án Egyeken a település központjában lévő étteremre helyezték az energetikai korszerűsítés jegyében a napelemeket. Ez az épület egyfajta közösségi térként is funkcionál, mint megtudtuk Miluczki Attila polgármestertől. Bodó Sándor és Pajna Zoltán mondott köszöntőt még az átadó ünnepségen.

Pajna Zoltán megyei elnök több helyszínen is említette azt a bizonyos 20%-ot, ami visszatérő számadat, hiszen az Európai Uniós átlag szerint a 20%-ot kellene elérnie a megújuló energia felhasználásnak az összeshez képest. Ez ma Magyarországon mintegy 9%, ám Pajna Zoltán szerint a 14% reálisan elérhető a közeljövőben – többek között az ilyen beruházásoknak köszönhetően.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: