Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Arany-év és Aranyút

2017 Arany János emlékév lesz a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A hátralévő idő felkészülési munkálatairól Szárba szökkenő ünnep címmel tartottak konferenciát 2015. szeptember 24-én, Nagyszalontán, Arany János szülővárosában.

2014-ben Nagyszalontán indult az a konferencia-sorozat, amelynek keretében az Arany emlékév programjait szervezik. A magyar irodalom egyik legnagyobb alakjáról elnevezett emlékév 2017. március 2-án kezdődik. Az előkészítő munkálatokhoz kapcsolódóan készül egy honlap, amely az emlékév részletes programjait is tartalmazza majd. A tervek szerint már október 22-én, költőnk halálának évfordulóján üzemelni fog az internetes portál. A szervezők bíznak benne, hogy a készülő honlap interaktívan működik majd. A látogatók felöltik az Arany bicentenáriumhoz kapcsolódó rendezvényeken készített fényképeiket, beszámolóikat. A cél, hogy az Arany-év végére egy összefoglaló virtuális album készüljön el. Szintén az előkészítő munkálatokhoz kapcsolódóan 2016 szeptemberére egy kiadvány is készül, amely részletesen tartalmazza majd az Arany-év eseményeit.

Az elképzelések szerint az Arany-évben fesztiválokat, alkotótáborokat rendeznek majd, egyhetes turnusokban szakmai tábort szerveznek diákoknak és/vagy felnőtteknek. A táborok zárása egy-egy szabadtéri fesztivál lenne. A tervek szerint lesz irodalmi, filmes hagyományőrző, természetjáró, képzőművészeti tábor. Emellett a szervezők terveznek még többek között szabadtéri színház, mozi, tánc-, zeneművészeti, gasztronómiai fesztivált valamint kiállításokat is. Valamennyi tárlat vándorútra indul majd, és nemcsak a Nagyszalonta és környéki, hanem a magyarlakta területekre is. Az Arany emlékév programjain belül jön létre az Aranyút. A költő életének négy legfontosabb állomása Nagyszalontához, Debrecenhez, Nagykőröshöz és Budapesthez köthető. Az Aranyúton zarándokvonatot indítanának a települések érintésével.

Az egyeztető konferencián a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Pajna Zoltán elnök és Bulcsu László alelnök képviselte, de részt vett az eseményen még többek között Csűry István püspök, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, és Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke.



hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: