Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A helyi érték eladható

A tucatnyi Hajdú-Bihar megyei és öt határon túli település által megkötött Vásárszövetség idei rendezvényei közül – Derecske után – másodjára Biharkeresztesen tartottak a helyi értékeket felvonultató vásárt, amely a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Bihar-Bihor Expo programjait színesítette. Az Expo egész napos eseménysorozatán kiváló minőségű helyi és térségi termékek között válogathattak az ide látogatók. A kézművesremekek és ételritkaságok jól egészítették ki egymást a sátrak sokaságában. Emellett a helyi sportcsarnokban színvonalas kulturális műsorokat tekinthettek meg a vendégek, ízletes ételek és italok elfogyasztása közben.

A megnyitón a Hajdú.Bihar Megyei Önkormányzat Pajna Zoltán elnök és a két alelnök, Bulcsu László és Tasi Sándor révén képviseltette magát. Pajna Zoltán utalt rá, hogy mindannyiunkban bennünk van a hagyományok ápolása, de emellett ezt meg is kell élnünk – például az ilyen események során. A Bihar-Bihor Expo és a hozzá kötődő vásár is kiváló alkalom arra, hogy a mindennapjaink részévé váljon közös nemzeti, térségi hagyományunk, ünnepet varázsoljunk abból, ami egyébként génjeinkben benne van és igényünk van rá. Az áru és a vevő közvetlen kapcsolatáról is beszélt Pajna Zoltán, ami több évszázados múlttal bír, és azokat az időket idézi, amikor még nem volt közvetítőként sokféle multinacionális cég ebben a rendszerben. A megyei önkormányzat vezetője úgy vélte, hogy a személyes kapcsolat hiányzik a mai életünkből, amikor a vevő és az eladó (aki a legtöbb esetben egyben az áru készítője is) egymás szemébe néz, és így kötnek üzletet, adják és veszik a terméket. Képgaléria az Expóról a HBMÖ Facebook oldalán található.

“Az ilyen vásárok lényege az, hogy azok a kistermelők is lehetőséget kapnak áruik bemutatására és értékesítésére, akik nem képesek versenyezni a nagy cégekkel e tekintetben.”

Sok esetben ugyanis nem a jó termék előállítása a probléma, hanem annak eljuttatása a vevőkhöz, illetve a konkrét eladás. Amennyiben az idén megkötött Vásárszövetség (ide jön a link a derecskei eseményről) jól működik, idővel közös,  határon átívelő értékesítési hálózatot, illetve üzleteket tudunk fenntartani, a Terület- és Területfejlesztési Operatív Programok által pedig helyi piacok fejlesztésére, a helyi termékek bemutatóhelyeinek kialakítására nyílhat lehetősége a településeknek – közölte a megyei közgyűlés elnöke. A támogatási összegek kapcsán Pajna Zoltán figyelmeztetett arra is, azokat viszont tudni kell majd okosan elkölteni.

Biharkeresztes polgármestere, Barabás Ferenc az esemény házigazdájaként elmondta, hogy bár már ez a 19. Bihar-Bihor Expo a településen, az idei azonban rendhagyó az eddigiekhez képest, hiszen felelevenítenek egy régi hagyományt, amely az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza. Akkor rendezték ugyanis az első nagyvásárt. Sokáig tartotta ez a hagyomány magát, de az 1960-as években kezdett ellaposodni. Barabás Ferenc köszönetet mondott a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat vezetőségének, amiért arra ösztönözték, hogy ismét elevenítsék fel a nagyvásár tartását Biharkeresztesen.

Csepreghy Nándor, a miniszterelnökség államtitkára arról a 12 ezer milliárd forint uniós támogatásról beszélt, amelyet Magyarország 3200 településén felhasználva 2020-ig le lehet hívni, munkahely fejlesztésre fordítva. Ez hatalmas lehetőség, amivel élni kell. A gazdaság fejlesztése és az élhető Magyarország megteremtése kapcsán Csepreghy Nándor megjegyezte, hogy annak nem csak Budapestről kiindulva kell megtörténnie, hanem a kisebb települések, a megyei önkormányzatok és a kormány együttműködésével valósítható meg még hatékonyabban. Hajdú-Bihar megyébe is több tíz milliárd forint támogatás érezik, de az államtitkár kérte, a helybéliek ötleteikkel is segítsék a közös munkát. Ezt a közös munkát pedig például az ilyen családias hangulatú megyei rendezvényekkel lehet megalapozni, mint a mostani Bihar Expo Határmenti Vásár és Találkozó is. Beszéde végén az államtitkár kérte a a biharkeresztesi polgármestert, hogy legyen ennek a közös munkának a mozgatója településén, a kormány pedig igyekszik ebbe a térségbe is a lehető legtöbb támogatási pénzt eljuttatni.

A 2016. április 16-i eseményen számos megyei polgármester, valamint a járási hivatalok képviselői és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közös szándékukat nyilvánították ki, hogy a térség települési fejlesztései lehetőségeit a legoptimálisabban használják ki a 2020-ig tartó időszakban – amíg az Európai Unióból jelentős összegű támogatásokat lehet lehívni.  Csepreghy Nándor miniszterhelyettes államtitkár egy sok részletre kiterjedő tájékoztató után megkérte a polgármestereket, hogy készítsenek feladattervet, valamint fejlesztési igényeiket írják össze, s ezeket – a megyei önkormányzat koordinálása mellett – juttassák el neki, amire rövid időn belül megfelelő válaszokat fog küldeni mindenki számára.





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: