Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Futás a honvédelemért, az olimpiáért, az egészségért

2016. április 20-án és 21-én ér Hajdú-Bihar megyébe az az országos nagyrendezvény, amely április 13-án Budapestről indult el, és több mint 200 magyarországi települést érint, amíg május 20-án visszatér kiindulópontjára. A Toborzó Országfutást a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága szervezi, a távot a honvédség hivatásos, szerződéses, kormánytisztviselő, közalkalmazott, önkéntes műveleti tartalékos állománya teljesíti, de az összefogás jegyében várják minél több civil részvételét is a 2016 km megtételében, amely nem véletlenül ennyi, hiszen a 2016-os riói olimpiára utazó magyar csapatot támogatják általa. A váltófutás további céljai: az egészséges életmódra hívja fel a figyelmet, valamint a magyar honvédség mindennapos tevékenységére. Emellett a szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák gyermekeiről való gondoskodás jegyében adományokat gyűjtenek.

Hajdú-Bihar Megyében április 20-án először Tégláson, aztán Hajdúhadházon, Bocskaikertben, majd Debrecenben futnak a Toborzó Országfutás résztvevői. Másnap, április 21-én Hajdúszovát, Földes, Sáp, Bihartorda, Nagyrábé, végül Biharnagybajom lesz a helyszín.. (További fotók a HBMÖ Facebook oldalán!)

Az eseményt Debrecen és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is támogatja. Beharangozó sajtótájékoztatóján Pajna Zoltán, megyei közgyűlési elnök egy történelmi emlékre utalt: “A szabadság őrvárosában, Debrecenben különös nimbusza van a toborzásnak hiszen Kossuth Lajos a városházával szembeni erkélyről hirdette meg annak idején a hadba vonulást”. Pajna Zolán erkölcsi kötelességnek tekinti a toborzó futás támogatását, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a fiatalok figyelmét felkelti a mára egész családoknak létbiztonságot adó szakmává váló katonaság. A megyei közgyűlés elnöke kifejezte, hogy örül annak, hogy az olimpiai eszmével, a 2016-os magyar olimpiai csapat lelki támogatásával is összekötötték a toborzó futást, hiszen 2024-ben talán ötkarikás játékokat rendezhet Magyarország. “Ezért fontos megmutatnunk Hajdú-Bihar megyében is, hogy mellé állunk az olimpiának”: a megyei önkormányzat például 150 gyerekkel élőképet formál április 20-án délután a debreceni főtéren, az összefogást jelképezve ezáltal.

Nagy Zoltán alezredes, a Katonai Igazgatási Központ parancsnoka a toborzó futás lényegét abban látja, hogy ezáltal közelebb hozzák az emberekhez a honvédelem ügyét.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere szerint nem volt kérdés, hogy a város az ügy mellé áll, hiszen Magyarország legnagyobb szárazföldi alakulatának állomáshelye is itt található. Az alpolgármester szerint a mai fiatalok talán már nincsenek is tisztában a katonai élettel, annak feladatrendszerével, hiszen 12 éve nincs már hazánkban kötelező jellegű sorkatonai szolgálat. Ez a futás és a kísérő rendezvények viszont kiváló alkalmat adnak arra, hogy megismerjék a honvédség tevékenységét, esetleg az érdeklődést is felkeltheti irányában.

Kalmár Róbert, a Debreceni Sportcentrum szervezési és marketing igazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2016-os Toborzó Országfutáson sportiskolás fiatalok fognak futni a nagyerdei Ködszínháztól a Kossuth térig, Kazi Tamás olimpikon atléta vezetésével.

Varga Tamás, a DVSE szakmai igazgatója elsősorban úgy támogatja a kezdeményezést, hogy ő maga is lefutja a távot, valamint megígérte, hogy vele tart néhány ismert debreceni vízilabdázó is. Athén és Peking olimpiai bajnok vízipólósa kiemelte, hogy amikor az olimpia éve van, hangsúlyossá válik minden ilyen rendezvény, hiszen az ötkarikás játékok ideje alatt valóban az egész világ erre az eseményre figyel, és ha valaki kijut a nyári játékokra, azt akár ilyen módon is támogatni kell, ahogyan ez az országos méretű futás teszi majd.

Szűcs Imre alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának személyügyi főnöke elsősorban a különleges kísérőprogramokról beszélt a sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a övészdandár éppen április 20-án ünnepli megalakulásának 24. évfordulóját, így a toborzó futáshoz kapcsolódva ezt is ünnepelni fogják azon a napon. A délelőtti programok után déltől ejtőernyős ugrásokat nézhet meg a közönség, aztán a lövészdandár 15 órától csatlakozik a futáshoz – 70 katonával. A debreceni főtéren térzenével és látványos bemutatókkal várják az érdeklődőket.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: