Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kreativitás a szentpéterszegi gasztronómiában

A helyi házakat és a közterületet járják be és mérik fel azok állapotát minden évben, egyfajta verseny keretein belül. Emellett a településen készített étel és italkülönlegességek mustrája is része a hagyományos programsorozatnak.

Szentpéterszeg Község Önkormányzata, a Faluház, és Könyvtár, valamint a Szentpéterszegiek Baráti Körének Közhasznú Egyesülete tartotta 2016. április 16-án a XIII. Tavaszköszöntő Napot, amely során a finom ebédet követően kora délután egy kisvonattal járták körbe a települést, és szemrevételezték a község épített környezetét. Különféle szempontok alapján, az év során több másik alkalommal is bejárva Szentpéterszeget döntenek majd arról, mely házak vagy területek érdemlik ki az elismerést. Az eredményhirdetésre ősszel kerül sor.

A gasztronómiai versenyt a faluházban tartották, és a kiállított, majd később megkóstolható ételek, italok már küllemükben is készítőik törődő gondoskodásáról árulkodtak.

A különböző fajtájú borok, vagy a többféle szilva és birs, valamint törköly pálinka mellett a sós és az édes ízvilág is helyet kapott a terített asztalsoron. A helyi húsfeldolgozás remekei és a sajtok ötletes kompozíciói igazán jól mutattak az ezerféle színű sütemények társaságában. Pedig ekkor még csak szemlélték őket a zsűri tagjai. A kóstolás során aztán kialakulhatott bennük a végső vélemény. Végül eredményt hirdettek disznótoros; szalonna; hidegtál, reformétel; édes sütemény; édes kelt sütemény; sós sütemény; valamint befőtt, lekvár, szörp; illetve savanyúság; bor és pálinka kategóriákban.

A minőségi elbírálásról Boros József Venesz-díjas mesterszakács és Jӓger Istvánné séf gondoskodott. A zsűri többi tagja Szentpéterszeg civil egyesületének tagjaiból és a település vezetőiből állt, illetve meghívott vendégként részt vett az eseményen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is. Képgaléria a HBMÖ Facebook oldalán tekinthető meg.















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: