Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

VIII. Debreceni Nárcisz Futófesztivál

Idén is több ezren vesznek részt a Debreceni Nárcisz Futófesztiválon. 2016. április 7-én, csütörtökön, az emberi méltóság iránti tisztelete, egymás elfogadása és az élet szeretete jegyében sportolnak majd együtt a résztvevők. A Méltóság Mezeje program keretében megrendezésre kerülő, már hagyományos, VIII. futófesztiválhoz ebben az évben többek között a debreceni oktatási és nevelési intézmények diákjai, pedagógusai, az idén 150 éves Csokonai Színház színművészei, a debreceni vízilabda csapat, a DVSC kézilabdacsapata, Senánszky Petra világbajnok búvárúszó, valamint debreceni vállalatok, kulturális intézmények és Debrecen Város Közgyűlésének képviselői is csatlakoznak.

A fesztivál idén is egész napos program lesz. Délelőtt Debrecen és Hajdú-Bihar megye nevelési-oktatási és kulturális intézményeiben „Sok kicsi sokra megy! Mozduljunk meg egy időben minél többen” címmel közösen sportolnak majd a diákok, tanárok, a debreceni vállalatok, a civil szervezetek munkatársai, és mindenki, aki szerint fontos az élet végig tartó emberi méltóság tisztelete. A csatlakozók, 20 percen át futnak vagy bármilyen sporttal kapcsolatos mozgást végeznek, a program szimbólumának, a sárga nárcisznak a színében. Tavaly csaknem 10.000 résztvevő gondolta úgy Debrecenben és megyeszerte, Nyíradonytól Berettyóújfaluig, hogy csatlakozik a programhoz és sárga pólóban sportolva fejezi ki együttérzését és tiszteletét.

Délután 14.30 órakor dördül el a rajtpisztoly a Nagyerdei Stadion Északi kapujánál. Az érdeklődők a Debreceni Labdarúgó Stadion körül futnak egy kört. A mintegy 1800 méternyi távot a program szimbólumát kifejező sárga pólóban teszik majd meg a fesztiválhoz csatlakozók. Porkoláb Gyöngyi, a Méltóság mezeje program vezetője szerint mérföldkő az idei év: “Különleges alkalom az idei Futófesztivál. Nemcsak azért, mert az idei évben rekordot ért el a jelentkezések száma, hanem azért is, mert éppen egy éve, a futófesztiválon jelentette be Papp László polgármester úr, hogy a Debrecen Város Közgyűlése támogatja a Debreceni Hospice Ház megépítését. A tervek szerint haladnak az előkészítő munkálatok, és szándékaink szerint ősszel meg tudjuk nyitni az intézményt, amelyben nemcsak a cívisvárosból, hanem az egész megyéből fogadhatjuk majd az ellátást igénylőket”.

Az idei évi programhoz a most 150 éves Csokonai Színház színművészei is csatlakoznak. A teátrum igazgatója, Ráckevei Anna így gondol a Méltóság mezeje programra: Három évvel ezelőtt találkoztam először a programmal, és ahogy fontosnak tartom a születés méltóságát, visszahelyezését az emberi dimenzióba, úgy az életből való távozást én magam is szeretném méltósággal megélni. Megnyugtató lenne, ha mindazok, akik segítségre szorulnak, s családtagjaik is úgy érezhetnék, hogy egy nagyon nehéz helyzetben van hová fordulniuk.”

Várunk mindenkit sok szeretettel a VIII. Nárcisz Futófesztiválon!

A Méltóság mezeje program kilenc évvel ezelőtt indult el Debrecenben, Porkoláb Gyöngyi vezetésével. A szemléletformáló mentális program – amelyben jelenleg 17 debreceni oktatási és nevelési intézmény, óvoda, általános iskola, középiskola vesz részt több ezer diákkal, közel 100 pedagógussal, pszichológussal, és mentálhigiénikussal – a gyerekeken keresztül a családokhoz is elér. Segít számukra az élet értelmének felismerésében és a halál tabujának ledöntésében. A foglalkozásokon túl, amelyeken az elmúlásról, a veszteségről, a lemondásról, de mindemellett az élet értelméről, az öröm és a szeretet, valamint a gondoskodás fontosságáról beszélgetnek a gyerekek. A program nárciszültetéssel, irodalmi pályázattal, főzőversennyel, gazdagodott az elmúlt kilenc évben. A Méltóság mezeje szimbóluma a sárga nárcisz, amely szerte a világon a rákbetegeket, rákban szenvedő betegeket gondozó szervezetek szimbóluma; az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: