Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szemléletformáló konferencia a nőkről – nem csak nőknek

A debreceni Kőr Dáma Egyesület szervezésében került sor arra a hagyományteremtő céllal megtartott konferenciára, amely a nő szerepéről, társadalmi, családon belüli szerepéről, a vele szemben támasztott elvárásokról, valamint arról szólt, hogy mindezek mellett hogyan tud mégis nő, anya, feleség lenni, aki az egyéni ambícióit is megélheti.

A 2016. május 5-ei eseményt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnak is otthont adó Megyeháza Árpád termében tartották. A szervezők bíznak benne, hogy konferencia sorozatot indítottak el, amelynek ősszel ugyanitt lesz folytatása, de akár más városokban, szerte Magyarországon beindulhat ez az állampolgári eszmecsere a nőkről: nem csupán nők részvételével.

Porkoláb Gyöngyi, a Kőr Dáma Egyesület vezetője a “Cs.A.K. egy nő (Család Anya Karrier egy nő)!” konferencia  bevezetőjében elmondta, hogy igyekeztek csupa olyan előadót meghívni, akik a maguk területén kiváló szakemberek, emellett a nők szerepvállalásához akár saját társadalmi szerepük vagy munkájuk révén szorosan köthetők. Az anyaságról beszélve személyes élményeket osztott meg hallgatóságával Porkoláb Gyöngyi. Például amikor 45 évesen, három gyermek édesanyjaként idén átélhette a számára legtöbbet jelentő élményt, amikor gyerekei otthon, a lakás különböző pontjain elrejtett kis jókívánság cetlikkel fogadták őt anyák napja alkalmából. Mind úgy kezdődött, hogy “Hálás vagyok azért, hogy…”. A konferencia egyik alapvető mondanivalóját is a főszervező Porkoláb Gyöngyi adta meg: “Ne csak hallgassuk, hanem halljuk is meg egymást!” Képgaléria a HBMÖ Facebookján tekinthető meg.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere gyakorló édesanyaként mondott köszöntőt, amelyben nem csak saját magáról, hanem párjáról, férjéről is sok szót ejtett, lévén szerinte egy olyan társ, akire mindenben számíthat, elengedhetetlenül fontos, ha anyaként is és a munkájában is jól szeretne teljesíteni. Mint az alpolgármester asszony elmondta, sosem érezte azt, hogy bármiből is kimaradna az anyai örömök miatt, hiszen amikor otthon a gyerekével tölti az időt, akkor csak rá koncentrál, amikor viszont a munkáját végzi, akkor csak arra: másként nem működne ez. A családon belüli szerepek kapcsán viszont kitért arra Széles Diána, hogy szerinte egy dologban nem helyettesíthetik a férfiak a családanyákat, ez pedig az otthon melegének megteremtése. Éppen ezért arra még a legnagyobb karrierépítés közben is ügyelnie kell a nőnek, hogy az otthonteremtésre is elég energiát fordítson.

Rubint Réka, személyi edző, vállalkozó több témát is érintett előadása során. Őszintén beszélt neves férje, Schobert Norberttel való kapcsolatáról is, miként próbálta (csupán szeretetből és féltésből) elnyomni őt férje, miután gyereket szült, s hogyan tudott ebből a túlzott óvó-védő burokból kilépni, és úgy megvalósítani önmagát, hogy közben anya és feleség is maradjon. Az ismert fitneszedző elmondta, nagyon hisz az úgynevezett segítőkben. Olyan személyekben, akik akkor, amikor az embernek szüksége van rá, a megfelelő módon támogatják tanácsokkal. Neki is volt egy ilyen személy az életében – tudtuk meg az előadás második felében -, akinek a hatására az akkor már több mint két éve abbahagyott oktatást ismét beépítette életébe, s újra elkezdett fitnesz órákat tartani – leküzdve azt a beidegződést, hogy neki csakis otthon, a gyerek mellett van a helye.

A konferencia előadója volt szintén Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is. A fiatal, többgyermekes édesanya elsősorban az anyák munkaerőpiacra való visszatérése köré építette mondandóját. Beszélt arról, hogy napjainkban kimutathatóan átlagban egy gyerekkel kevesebb születik meg Magyarországon, mint amennyit a párok terveznek. Valahogy menet közben “elvész” egy-egy gyermek, ami több okra vezethető vissza szerinte. Az egyik a stabil párkapcsolatok hiánya, a másik fontos ok az, hogy a nőknek, amikor elérkezik az idő, és gyereket szeretnének, általában dönteniük kell, a karriert vagy az anyaságot választják. Mint az államtitkár elmondta, nem kellene, hogy ez döntés tárgyát képezze, ráadásul szerinte sokan úgy vannak vele, hogy a megfelelő időpontra várnak, de ez talán sosem jön el, ezért az ilyen módon való halogatás szintén a gyermekszám csökkenéséhez vezet. Novák Katalin fontos szemléletmód változást szorgalmazott, miszerint a családbarát gondolkodást még meg kell honosítani Magyarországon. Akár a közéletben is. Vagyis arra biztatott minden nőt, hogy vállaljanak minél nagyobb szerepet a közéletben, akár akkor is, ha már édesanyák is közben.

Tartottak előadást  a család, az anyaság és a karrier a nő viszonylatában férfiak is, úgy mint Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara elnöke a vállalkozó nőkről, vagy például Guba András, piarista szerzetes arról, miként nevelünk fiúkat, lányokat? Mellettük Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. vezérigazgatója a pályakezdő nők segítésének tapasztalatait osztotta meg a több mint 150 regisztrált hallgatóval.

A hagyományteremtő céllal létrehozott CS.A.K. egy nő! konferenciára legközelebb októberben kerül sor a tervek szerint.







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: