Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ősztől elkezdődhet a foglalkoztatási paktum megyei projektje

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés rendkívüli ülésén, 2016. augusztus 26-án egy sürgős témában kiírt napirendi pontot tárgyaltak meg a megyei képviselők. Az idén tavasszal megkötött foglalkoztatási paktum (résztvevője a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és fejlesztési ügynöksége, Debrecen Megyei Jogú Város, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal) kapcsán egy úgynevezett Konzorciumi Együttműködési Megállapodást kell létrehozni a támogatásban részesített projekt megvalósítására. Ugyanakkor az egyes tagok részéről az aláírást jogszerűen úgy lehet végrehajtani, ha a közgyűlés erre felhatalmazást ad.

A rendkívüli megyei közgyűlésen gyakorlatilag erre került sor, miután a képviselők egyöntetűen megszavazták a napirendi pontot.

A téma tájékoztatójában Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője a képviselőknek röviden felvázolta milyen tennivalók várnak a paktumban résztvevőkre. A megyei önkormányzat – a paktumban foglalt szerepének megfelelően – az első félévben előkészítő szakmai munkát végez (szeptember 1-től várható, hogy a projekt elindul – amennyiben minden fél aláírja addig). Az előkészítés során a megyei vállalkozási struktúrát és a munkaerő-piaci helyzetet tárja fel a megyei önkormányzat, valamint a jelenlegi gazdasági helyzetet, illetve azt, hogy mely ágazatok kívánják a legnagyobb munkaerő mennyiséget. Ez alapján foglalkoztatási stratégiát dolgoznak ki a megyei önkormányzat munkatársai, amit egy paktumszervezet kell, hogy teljes egészében elfogadjon majd.

A paktumszervezetről tudni kell, hogy a munkaerő-viszonyok szerinti releváns tagokat bevonva jön létre. Amikor a paktumszervezet elfogadta a foglalkoztatási stratégiát, ebből a megyei önkormányzat akciótervet készít (ez még mindig az első fél év munkája lesz). Majd az akciótervet az irányító hatósághoz benyújtják. Amennyiben ott azt elfogadják, a munkaerő támogató programok ténylegesen elindulhatnak. Cél, hogy olyan munkák kapcsán teljesüljön a támogatás majd, amelyekre ténylegesen szükség van Hajdú-Bihar megyében. Ennek érdekében tehát egy eddig ilyen összefogottságában nem létező stratégiát dolgoz ki a megyei önkormányzat, amely megfelelő adatbázissal és elemzésekkel segíti majd a későbbi megvalósulást.

A tervek szerint a több (összesen 6) fázis végén, 2018. október 31-én valósulhat meg maga a cél először, vagyis ekkor 180 fő foglalkoztatását, annak támogatását érik el a programon keresztül.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, hogy olyan kérdéseket kell majd az előkészítő munka során megvizsgálni, amelyek valósak és előreviszik a projektet. Ezért várják a képviselők segítő javaslatait menet közben is. A foglalkoztatási paktum egyébként – jegyezte meg a megyei önkormányzat elnöke – azért is lényeges, hiszen nem csupán az alul-, de a magasan képzett munkavállalók körében is igen nagy a fluktuáció.

A következő, rendes megyei közgyűlést a tervek szerint 2016. szeptember 16-án tartják meg.





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: