Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megyei érték is lehet szem-szájnak ingere

Nagy látogatottság mellett Nyíradonyi Szüreti Sokadalom és Murcis Krumpli Fesztivál Megyei Érték Nappal összekötve zajlott szombaton a Hajdú-Bihar megyei településen. Köszöntőjében Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke a 2013-ban megalakult megyei értéktárról beszélt. Ennek kapcsán alulról kívánják felépíteni azt a rendszert, amely során a helyi értékek szélesebb körben ismertté válnak.

A megyei közgyűlés alelnöke arról is beszélt, miként kerülhet be valami az értéktárba. Ugyanakkor kiemelte, hogy a legfontosabb a kézműves termékek megjelenése a nyilvánosság előtt.

Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke a hungarikumokkal kapcsolatosan tartott előadást, míg Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Nyíradony előző polgármestere, valamint a jelenlegi polgármester, Kondásné Erdei Mária is méltatta a fesztivál létrejöttét, annak kapcsolatát a településsel, illetve a helyi értékekkel. A beszédekben elhangzott az is, hogy tevékenyen kell védeni, őrizni hagyományos magyar értékeinket.

Honlapunk képei rákattintva nagyíthatók. Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán érhető el.

A forgatagban a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai, illetve megyei vezetője, Angyal László is ott volt, akárcsak Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke. A gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt vagy játszhattak kedvükre, talányos feladatokon törhették a fejüket. A faházak polcai pedig roskadoztak a magyar termékektől, amelyeket kézműiparral foglalkozó mesterek, kézművesek alkottak meg, és kínáltak a fesztivál látogatóinak. A színpadon néptánc csoportok léptek fel.

Mindeközben az értéktárakkal és nemzeti értékekkel kapcsolatos konferencia zajlott a közeli művelődési házban. Itt a több előadó között Tóthné Bobonka Magdolna, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat értéktár referense a téma kapcsán az úgynevezett hasznos tudnivalókról tartott előadást. Mi a nemzeti érték fogalma? Miként válik a javaslattételtől kezdve hungarikummá valami? Aztán szóba került mindennek a jogi háttere, valamint az is, hogy 2014. és 2016. között milyen munkát végzett eddig a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság. Ez időszak alatt három kiemelkedő nemzeti értékkel gazdagodott a megye. Ráadásul Irinyi János munkássága és a zajtalan és robbanásmentes gyufa, valamint a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalapok, mellett a harmadik, vagyis a Debreceni páros kolbász 2015-ben még magasabb besorolást kapott, hiszen azóta nemcsak kiemelkedő nemzeti érték, hanem hungarikum is. A lehetséges helyi és megyei értékek között a megyei önkormányzat referense felhívta a figyelmet a Guthi erdőre, valamint az ottani várkastélyra és a középkori templomromra is.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: